PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=786525}
7,8 139 tys. ocen
7,8 10 1 139004
7,3 58 krytyków
Ślepnąc od świateł
powrót do forum serialu Ślepnąc od świateł

Co mi się w serialu podobało:

- Scena z pożarem betlejem, długie ujęcie i próba ogaru sytuacji, dosyć realistycznie to wyglądało i efektownie bardzo na plus

- wstawki, że nie wiadomo kto z kim dlaczego, scenka się dzieje, a potem jednak nie bo jest powrot do przeszlosci sprzed chwili, niby tani numer w filmach i znany juz w grach jednak tutaj wyglądąło to fajnie

- relacja Jarka i Daria i w ogóle postać Dario to odpał

- mocny, sążny, depresyjny klimat, fil mwręcz ocieka klimatem jest audiowizualnym doświadczeniem...

- dobór muzyki (Siekiera na plus)

Co mi się w serialu nie podobało:

- scenki odtwarzalne schematyczne przedstawianie nowych postaci wręcz teatralne i do bólu odtwórcze w nastepnych odcinkach. Schemat typu: "kurła, kurła coś tam, coś tam. Kurła wypiełdalaj! O cześć kubuś. Co tam kurła?" Tak zostały przedstawione chyba ze 3 -4 postaci w tym filmie.

- no właśnie czasem te kurły wpisane na siłę. Na dzieńdobry kurła, kurła i jeszcze raz kurła. Błyskotliwe dialogi nie ma co xD Normalni ludzie tak nie rozmawiają no chyba że patola z wawy tak godo, ja nie tamtejszy więc ktoś mnie może oświeci w tym temacie i wyprowadzi z błędu ;)

- czasem drewniane ruchy i intonacja postaci głównie Kuby i paru innych w niektórych scenach, jakby nagrywali scene na szybko ktorys raz juz zmeczeni i czytali z kartki intonując teatralnie jak dzieci na szkolnym przedstawieniu, nie wygladalo to zachęcająco i realnie

- odtwórcze intro w postaci wejścia do klubu pojawiło się x20(!!!) w przeciągu 8 odcinkach, normalnie nie musiałem jechać do wawy i już wszystkie kluby znam od wewnątrz na wylot, nie wiem tylko czy chcę je znać, a samo wchodzenie do klubu i kamera zza pleców kuby po którymś razie się po prostu nudzi

- czasem za dużo klimatu, za dużo formy, za mało treści, choelra wie za cyzm tam biegają, jakieś ważniejsze sceny które można byłoby dodać do filmu, mam wrażenie zostały zastąpione tymi dodającymi klimatu

Ogółem moja ocena: 8/10 na zachęte nadwyrężone, bo posucha w polskich dobrych serialach, a ten się ewidentnie wybija. Jeśli miałbym ednak porównywać do zagranicznych to ocena minus jeden czyli 7/10 maksymalnie.