To ocb, co się stało między kubą a dario ?? nie skasował kolegi i zdołał uciec, zostawiając dario przy życiu ??
Miasto musi płynąć, jak nie on to kto inny. Pojedzie sobie na te wakacje czy nie, to nie ma znaczenia. Ludzie potrzebują dilera, to zawód jak aptekarz, kasjerka czy dostawca części do samochodu.
I nie wydaje mi się, żeby był drugi sezon, ta historia jest kompletna. A Skonieczny to nie Vega. HBO to nie Showmax.
Zakończenie w stylu "mógł, nie musiał, nie wiadomo naprawdę", też mi się wydaje, że tak trochę pod drugi sezon. W razie gdyby pozytywne recenzje, HBO znowu wyskoczy z kasy itd. Tak szczerze to liczę że tak będzie.
Zakończenie jest otwarte, ponieważ (a) może zechcą dokręcić drugie sezon (serial odniósł sukces, ale czasami te drugie sezony psują wrażenie, jak np. Detektyw), (b) Kuba nie ma dobrego wyboru - poleci, to zginie jego rodzina, zostanie - będzie nadal tyrać w robocie, która go już przerosła.
[SPOILERY]
nie koniecznie. Jest trzecia opcja. Zabić Dario. Zeby tego dokonać musiał by jakoś przejąć struktury rozpadające się po Więckiewiczu ) chyba że go w tej saunie jednak nie usmażyli ). Myślisz że te wszystkie gangsty chcą takiego szefa poyebanego jak Dario? Na pewno nie. Musiał by wejsc w komitywę z jakims innym bandytą i wtedy pojawiły by się na to jakies szanse.
[/SPOILERY]
Będzie drugi sezon zobaczysz ;) Przeciez starcie wlasnie się rozpoczęło, frajerzy jak stryj czy jacek nie żyją pole jest puste do walki miedzy tymi dwoma Panami w sensie Dario-Kuba .... mieli by to teraz zakończyć ? ;/
lepiej, żeby ten sezon powstał nawet za dwa lata i był równie dobry niż żeby skończył jak Belfer 2 :)
nie, nie, oczywiście niech powstaje nawet i 5 lat żeby tylko się pojawił po prostu :D
Bo jak narazie dalej sklasyfikowane jest to jako miniserial a takowe nie mają drugich sezonów ;/
A jak bylo z ojcem Chrzestnym i całą trylogią ??? Tutaj twórca książki też występuje w postaci reżysera ( tam to był chyba najbliższy doradca reż.) W sensie w takiej Roli Mario Puzzo kontynuował dalej losy wykreowanych przez siebie postaci. A bazą dla całości jak wiemy była tylko czesc pierwsza. Po tym jak ŚOŚ się stało znane na cały świat po tym jakim hitem się okazało - głupotą wręcz by było zaprzestanie na 8 simu odcinkach.
Moja interpretacja: Kłopoty Kuby zaczynają się gdy pojawia się Dario i znaleziona torba. Poukładane życie bohatera i panowanie nad nim zaczyna się sypać. Jego sny ta ściana z "krwawymi wężami" to petla jego duszonych lęków. W arabskiej knajpie gdy rozmawiają ze sobą Jacek Kuba i Dario widzimy na klacie daria tatuaz "smierci". Pozniej w którymś z kolejnych odcinków we śnie Kuby gdy dwójka chłopców wchodzi za stalowe drzwi do pokoju z lękami ze ściana węży gdy zamykają się stalowe drzwi widzimy identyczny obraz śmierci jak na klacie Daria. To juz moze sugerowac, że jego leki są mocno związane z Darkiem. Przez różowy koks giną ludzie i Kuba ma coraz większe wyrzuty sumienia i wpada w coraz w głębszą paranoje. Potęguje to brak odpoczynku co wzmacnia halucynacje. Jego kolejny sen w tym ogrodzie z rodzicami gdy daje im cukierek żeby bezbolesnie zasneli wszyscy a nie czekali na nieunikniona śmierć też sugeruje że najbardziej boi się śmierci. Pozniej sen w swiatyni gdy w ławkach są wszystkie ofiary czerwonego koksu i kłopotów z nim związanych. I na czele kapłan Dario, symbolizujacy przyczynę jego problemów i śmierci tych ludzi. Pozniej ostatni odcinek gdy Dario wykupuje Kubę. Myślałem na początku że Kuba zastrzelił Darka, ale myślę że Kuba posłał kulkę Stryjowi po czesci pokonujac lek przed śmiercią. Ostatnia scena na lotnisku gdy mówi odbierając telefon Do Paiziny że musi załatwić ostatnią rzecz. Dario go straszy że jak po urlopie nie podpozadkuje się to mu wybije rodzinę. Pada zdanie: "Ty nie istniejesz" czyli jego leki. I spływa na niego deszcz który go obmywa... a jest brudny bo zabił Stryja i poniekąd swoją rodzinę żeby się wyzwolić z leków. Tak to widzę, to jest tylko moja wolna interpretacja.
Dziwne, że nikt nie widział tego tak: Moim zdaniem zabił stryja a ten glos dario to jego przewidzenia takie jak miewał wcześniej, symbol jego lęków. Zresztą mowi: nie jesteś prawdziwy tak jakby walczył właśnie ze sobą. Co do źródła kłopotów to nie Dario a torba podobnie jak walizka w pulp fiction czy torba w shallow grave , taka puszka pandory. Z resztą dużo było odnośników podzielona krówka to scena z Pianisty, nie wspominajac o piosence the street blinded by the lights <3 miałam przeczucie, że tytuł książki wziął się z tej piosenki i chyba się nie pomyliłam :p i też te teksty ze starych hip hopowych piosenek, genialnie sie oglada, aż żałuję że tylko 8 odcinków :)