PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87947}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112581
4,9 18 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Wszyscy ludzie, którzy uważają, że są zbyt mądrzy na ten serial "dla idiotów" sami pokazują jacy są nierozgarnięci. Wykazują się całkowitym brakiem mądrości. Mądry człowiek potrafi dostrzec drugie dno w produkcjach względnie głupich. Świat według Kiepskich jest to bowiem swoisty teatr absurdu na podobieństwo sztuk Sławomira Mrożka. Na spektaklach Mrożka kilkadziesiąt lat temu ludzie też pękali do rozpuchu, a tylko nieliczni potrafili puknąć się w głowę i zaśmiać się lecz przez łzy. Groteskowość aż wylewa się z tego serialu, a ten kto nie widzi w nim nawiązań do otaczającej nas rzeczywistości pokazuje jaki jest głupi w całej swej wydumanej mądrości. Podam kilka przykładów. Np w odcinku w którym Ferdek z Paździochem i Waldkiem hodowali śpiewającą kapustę. Gdy kapusta dojrzała zaczęła pięknie śpiewać co Paździocha, Ferdka i Waldka wprawiało w zachwyt. Bohaterowie postanowili dać koncert. Po występie gdy Ferdek wyszedł na korytarz żeby omówić przyszłość tego kulturalnego przedsięwzięcia, obecni na koncercie ludzie pod jego nieobecność zrobili sobie ze śpiewającej kapusty bigos. Czy tak trudno dostrzec w tym pouczający absurd. W jednym odcinku Paździoch kandydował na prezydenta i żeby zaskarbić sobie głosy mieszkańców bloku rozrzucał po korytarzu śmieci, a potem oskarżał dozorcę, że nie wykonuje swoich obowiązków. Wszyscy dali się omamić Paździochowi, a tylko Ferdek stanął okoniem. Brzmi znajomo? Ostatnio oglądałem odcinek jak kamienica w której mieszkają bohaterowie wypłynęła na pełne może. Najpierw kapitanem był Boczek, bo dobrze wyglądał w mundurze. Potem Paździoch, bo dawno temu pływał na rowerze wodnym. Jednak oni nie robili nic żeby poprowadzić kamienicę na właściwy tor. Szczycili się tylko pełnionym urzędem. W końcu Ferdek postanowił objąć dowodzenie żeby wszystko naprawić, ale nie mógł ponieważ każdy miał swój ster i każdy kręcił w swoją stronę. Jak widać jest to świetny serial, który zadowoli tak mniej wymagającego widza jak i człowieka, który szuka ukrytego przesłania. Docta ignoranta. Tyle mogę powiedzieć wszystkim samozwańczym intelektualistą, którzy rugają ten serial i wszystkich jego fanów.

użytkownik usunięty
Alighieri

To jest niestety serial dla idiotów .Nie wiem gdzie ty widzisz głebię w tym polsatowskim badziewiu .I chyba jednak obrażasz Mrożka .Być może jednak jesteś takim geniuszem że umiesz znaleść drugie dno w najgorszym chłamie .Ja niestety nie posidam tej własności i uważam na przykład że MASH to arcydzieło humoru a Kiepscy to wiadomo co .Nasi rozmówcy może to rozstrzygną

ocenił(a) serial na 9

Po protu przyznaj się, że nie obejrzałeś więcej niż dwóch odcinków i tak zaciekle obrażasz coś czego nie znasz. Oj to takie typowe dla naszego polskiego narodu.

użytkownik usunięty
Alighieri

Nie ma co przekonywać samozwańczego inteligenta, myśli że jak powyzywa fanów serialu od "idiotów" to się wywyższa. Wcale nie szanowny paniczu! Wyzywając innych ludzi tylko dlatego, że ty preferujesz inne poczucie humoru wcale nie czyni cię lepszym lecz dużo gorszym, przez to opuszczasz się poniżej poziomu szaletu i ty będziesz mi tu mówił, że serial jest dla ludzi pozbawionych kultury?! Właśnie ty jesteś pozbawiony kultury i jeżeli chciałeś swoimi prowokacyjnymi postami przybrać postać kulturalnego inteligenta polskiego to niestety nie wyszło ci to, zachowujesz się jak bachor w piaskownicy któremu zabrali zabawki. Nie jesteś tu pierwszy i nie ostatnio już było tu kilku takich prowokatorów którzy chcieli tylko narobić wokół siebie szumu. Właśnie przez takich ludzi jak ty Filmweb traci na atrakcyjności.

A może po prostu jesteś kolejnym nieletnim prowokatorem, któremu podłączyli internet? Zresztą nie wnikam już to. W każdym razie powiem jeszcze raz takim zachowaniem jak ty preferujesz wzbudzasz u innych tylko śmiech i odrazę.

użytkownik usunięty

Niestety inteligencie nie umiem być fałszywy .Jak coś jest barbarzyństwem i chłamem to mówię to otwarcie .Być może preferujesz ''poprawność ''według której kretyn to ktoś ''intelektualnie rozwinięty inaczej '' a gusty fanów Kiepskich ,Klanu czy Mody na sukces należy szanowac w imię ''odmiennych krtyeriów artystycznych ''ja jednak jeszcze nie jestem wyprany z rozumu .

użytkownik usunięty

-->''ja jednak jeszcze nie jestem wyprany z rozumu .

Czyżby? Jesteś samozwańczym obrońcą moralności a nie rozumiesz niektórych rzeczy. Twoje wypowiedzi świadczą jednak wręcz przeciwnie.

-->Jak coś jest barbarzyństwem i chłamem to mówię to otwarcie

Może dla ciebie coś jest "chłamem i barbarzyństwem" ale dla reszty jest to rozrywka, każdy ma inne poczucie humoru i należy je uszanować a nie tak jak ty obrzucać wszystkich dookoła wyzwiskami. Tak postępują chamy i zakompleksione bachory. Przykładowo: zachowujesz się jak jakiś szurnięty wegetarianin, który wchodzi do restauracji i obrzuca kelnera i kucharzy wyzwiskami bo przygotowują i podają w tej restauracji mięso, którego tak otwarcie nie lubi i atakuje przy okazji wszystkich dookoła tylko dla tego iż mają oni odmienny gust niż on i to mięso spożywają.

ocenił(a) serial na 10
Alighieri

Aż się trochę pośmiałem jak mi przypomniałeś te motywy z serialu. Tak nie ma co, każdy odcinek ma drugie dno. Ja bardzo lubię oglądać na www.kiepscy.tivi.pl/ te filmiki making off jak się scenarzyści wypowiadają o inspiracji do poszczególnych odcinków.

użytkownik usunięty
udko_kurczaka

O przepraszam personalnie nikogo nie obraziłem (tylko stwierdziłem fakt ) to ty mnie atakujesz osobiścię .