PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87947}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112580
4,9 18 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Co ten Polsat sb w ogóle wyobraża? Jak on te odcinki transmituje losowo. Wiecie może, w jakiej kolejności Polsat puszcza te odcinki?. Poza tym od dłuższego już czasu drażni mnie i wkurza wygląd Ferdynanda Kiepskiego, którego rolę odgrywa p. Andrzej Grabowski. Od kiedy ten Yoka zajął miejsce Okiła to postać Ferdka strasznie się zmieniła. Postać grana przez Andrzeja Grabowskiego od roku 2009 wygląda strasznie. Gdy obejrzałem jeden z nowszych odcinków, stwierdziłem, że wygląda on jakby, nie grał w serialu od jakiś 3-4 lat. Ale jakoś to się dało znosić gdzieś do 2010.r. do odcinka koło 360. Od tamtego czasu jest coraz gorzej. Nie wspomnę już o wyglądzie innych bohaterów. Oprócz tego, jeszcze czar okropności rozlało wprowadzenie nowych wątków(najbardziej nienawidzę wprowadzenia wątku sklepu monopolowego i ich właścicieli - Stasia i jego matki Malinowskiej. Także denerwuje mnie i nie podoba mi się uzdrowienia sytuacji Ferdka i Paździocha. Dość często są ze sobą zgodni ostatnio. Najlepiej było kiedyś jak było po staremu. Ciągłe kłótnie z Paździochami, naiwny Boczek, nieugięta Paździochowa, no i przede wszystkim pomysłowy i ciekawy Ferdek, a także głupkowaty Walduś, oraz cwana Babka. Ale kompletną i naprawdę mnie wkurzającą postacią, osobą dodaną do obsady w tym serialu, jest dla mnie Jolasia Kiepska - żona Waldusia ,,Cyca''.

top10

Jedynie co teraz możesz zrobić, to dać 1/10 jak nie popierasz tego co zrobili z serialem.

użytkownik usunięty
RobinOne

Jedyne co może zrobić to przestać oglądać serial. Każdy może sam sprawić że dla niego serial przestanie być emitowany tj. przestać go oglądać. Wtedy dla danej osoby serial się skończy. A dopóki są ludzie, którzy tak jak większość na tym forum oglądają kolejne odcinki tylko po to by napisać jak bardzo się on zeszmacił i nie jest tak dobry jak kiedyś. tak długo jest oglądalność i tak długo Kiepscy nadal będą trwać. Jedyne rozwiązanie to przestać oglądać. Nic nie da jeśli ktoś wystawi na Filmwebie ocenę 1/10. Pomimo olbrzymiej krytyki jaka przewinęła się przez to forum pod adresem Jolaśki jakoś nikt nie usunął jej z serialu do dziś.

BTW nie wiem top10 czemu Ci sklep monopolowy przeszkadza. Przecież to naturalne środowisko Ferdka i jego podobnych. Przecież takie żule jak już spożywają alkohol to robią to na oczach wszystkich pod sklepem, a nie w zaciszu domowym jak to wcześniej miało miejsce. Problemy z właścicielem monopolowego, który nie chce już dawać alkoholu na zeszyt to przecież chleb powszedni tego typu ludzi :) .

użytkownik usunięty
top10

A mnie się podoba uzdrowienie sytuacji ferdka z paździochem oraz sklep monopolowy. Serial musiał się zmienić.

ocenił(a) serial na 10

dupa dupa dwa kijaszki
przyszły sobie dwa wujaszki
po trzy małe flaszki

To właśnie było i jest(czasami) jednym z głównych tematów sąsiadów.

top10

"Grabowski wygląda strasznie, no po prostu strasznie, łojezu jak strasznie"
ale ko nkretów - ZERO.
dlaczego "Grabowski wygląda strasznie" ?
po tym, co napisałeś - nikt tego nie wie.
po co więc napisałes ? tym bardziej nikt nie wie.

mamy 2014 rok, a ty byś chciał powrotu do 2003 - zastanów się sam, czy to ma sens i
co wynika z takiego twojego narzekania.

"Paździoch i Ferdek zgodni są".
po primo, raz są, a raz nie są.
po secundo : bardzo dobrze, że bywają zgodni, bo dzięki temu powstaje mnóstwo świetnych
odcinków [Andromeda, Cały ten jazz, Skok w bok etc, Sztuka latania, Koniec świata męskiego bata, Niezastraszeni,
Szczupak etc.]. ale i wcześniejsze : Czarna dziura albo Szczur lądowy].

"Jolasia wkurzająca"
co ty wiesz o kobietach... :]

manning

pamiętam 1 odc i tam kilka razy było powiedziane że boczek mówił do Ferdka jestesmy przyjaciólmi wiele razy pomagał Waldkowi czy Ferdasowi można było powiedzieć że był troche wujem dla Waldka pózniej troche od tego odchodzono ale było ok w nowych odc Ferdek Arno;da nie nie nawidzi to też taka zmiana zasadnicza jeszcze do 2006 r było różnie ale potem to Ferdeki Marian się kolegowali

użytkownik usunięty
ghf

To zależy co rozumiesz pod pojęciem ,,Nowe odcinki''. Jeśli masz w ten sposób na myśli epizody made by Yoka to Boczek rzeczywiście przez większość odcinków jest nielubiany przez Ferdka, ale np. w odcinku ,,Biedny kraj bogatych ludzi''. Kiepski i Arnold są przeciwko Paździochowi. A np. w tym parodiującym Ring, tym odcinku o przeklętym filmie Paździoch ofiarowuje płytę Ferdkowi, bo jak sam twierdzi, Kiepski jest osobą, której najbardziej nienawidzi.

Wg mnie nie ma złotej reguły na to jak powinny wyglądać relacje pomiędzy poszczególnymi postaciami. Twórcy powinni eksperymentować, tak jak to robią obecnie. To daje wręcz nieograniczone możliwości w wymyślaniu fabuły. Bo ile razy można oglądać Paździocha i Ferdka próbujących dopiec sobie nawzajem.

A co do tego jak Grabowski wygląda to już chyba kwestia tego jacy Ci się faceci podobają, top10 :) .

no zdażyły się odc gdzie Ferdek jest z Boczkiem ale w starszych odc jest to bardziej widoczne nawet Waldek lubi przebywać z Arnoldem choc masz racje nie ma złotej reguły relacji bochaterów

ocenił(a) serial na 10
ghf

Moim zdaniem, to teraz Ferdek bardziej wychwala swoją córunię Mariolcie, a nie Waldusia. Za Waldusiem jest teraz bardziej Halinka. Nie wiem z czego to wynika, czy z fantazji producentów, czy z wymysłu B. Żukowskiego.

ocenił(a) serial na 10

Mylisz się. Jeśli chcesz wiedzieć, to jestem heteroseksualistą. Pociągają mnie kobiety. Ale nie mówmy tutaj, o sprawach damsko-męskich. Temat jest o serialu, a nie o erotyce. A Grabowski moim zdaniem po prostu wygląda dziwacznie, ma sztuczne, doczepiane wąsy, nosi perukę do serialu. I wcale nie oznacza to tego, że jestem gejem. Jak już pisałem wyżej, w mojej odpowiedzi pociągają mnie kobiety.

top10

a ja wątpię w twoją heteroseksualność :]
nie twierdzę, że jesteś gejem, ale myślę że jesteś bardzo niepewny swojej
seksualnej tożsamości.

dlaczego tak myślę ?

po pierwsze : dlatego, bo strasznie gorliwie zapewniasz o tym, że jesteś hetero, jakbyś się
bał sugestii, że może być inaczej.

po drugie, każdy 100 % heteroseksualny mężczyzna jest tak pewien swojej orientacji, że
nie ma problemu z oceną urody czy męskości innego mężczyzny, a nawet powiedzeniem
"yeah, ten facet mi się podoba".

może tak powiedzieć, bo "podoba mi się" nie oznacza automatycznie "chciałbym się z nim
przespać". "podobanie się" nie musi mieć podtekstu homoseksualnego - tego podtekstu
dopatrują się w nim tylko ci, którzy mają problem z własną tożsamością seksualną.

ghf

kolego, spróbuj zacząc używać języka polskiego i znaków interpunkcyjnych.
twoje posty są niezrozumiałe.

manning

Przepraszam ale się spieszyłem.

ocenił(a) serial na 10
manning

Manning. Napisałem ten temat, żeby wyrazić swoją opinię. Nie chce powrotu do 2003 roku. Po prostu chce, aby serial powrócił do swej dawnej świetności, lub zakończył się. Kłótnie Ferdka i Paździocha to była kiedyś podstawa tego serialu. Konflikty ciągłe o toaletę. ''Nie to panu zawsze się chce, kiedy mnie'' itp. Owszem czasami, w starych odcinkach byli zgodni, ale dało to się jeszcze strawić. Chodziło przecież głównie, o sprawy moralne. Ale od kilku lat, tej przyjaźni między Kiepskim, a Marianem się zbyt dużo nagromadziło. A o kobietach to ja wiem znacznie więcej, niż ty to sobie wyobrażasz. A jak ci się temat nie podoba, to opuść go i na niego po prostu nie wchodź.

top10

skoro ci sie nie podoba, to przestań oglądac.
w ten sposób "zakończysz" serial.

to że tobie sie nie podoba, nie znaczy że nie podoba się wszystkim.
ja chcę, żeby był kontynuowany i nie rozumiem, dlaczego inni chcą mi to odebrać,
skoro wy macie alternatywę, a ja nie mam żadnej.

kłotnie m/m Paździochem i Ferdkiem są nadal, ot choćby we wczorajszym powtarzanym,bodaj 408 odcinku.

wspólne przedsięwzięcia Pażździocha i Ferdka owocują świetnymi odcinkami.
to wg mnie najlepsza rekomendacja dla powstawania kolejnych odcinków w tej manierze.

"kłótnie" między nimi, to automatycznie brak np. świetnych dialogów w kuchni albo piwnicy przy
półlitrówce. szkoda by było.

pięknie, że deklarujesz jaki to z ciebie znawca kobiet :]
problem w tym, że oceniany jesteś po tym, co napiszesz a'propos, a nie po tym, jak bardzo się
będziesz zaklinał, że się znasz.
znasz się - daj dowód.
na razie dajesz dowód, że wiesz mało albo wcale.

zastosuj swoją radę, z ostatniego zdania, bo siebie : nie podobają ci się Kiepscy, to opuść ich i
po prostu nie oglądaj.

top10

Autor tematu dobrze napisał i wyłożył to co mu się nie podoba w Kiepskich w nowej formule a wy czepiacie się zadający pytania typu :

1) " Ferdynand Kiepski wygląda tragicznie jak parodia dziada wiecznie nie uczesany w dodatku sepleni"

wasze pytanie " wygląda tragicznie jak parodia dziada wiecznie nie uczesany w dodatku sepleni - czyli jak wygląd bo piszesz niejasno nie wiemy co ci się nie podoba bo nic nie napisałeś "

2) " Nowe odcinki w reżyserii Yoki od odcinka 360 w górę są bardzo złe nie da się ich oglądać są żenujące"

wasze pytanie " Nowe odcinki Yoki czyli konkretnie które bo nie wiemy o które ci chodzi, czy te z lat 1999 w reżyserii Kahmidova czy późniejsze napisz dokładnie bo nie wiemy "

3) " Kiedyś byłem fanem tego serialu, lubiłem każdy odcinek, bardzo żałuję że tak nisko upadł"

wasza odpowiedz : " To spie... chu... , nikt cie ku... nie zmusza poje... do oglądania serialu, po prostu zrezygnuj nie nie psuj nam dobrej zabawy ku... jeb.... ".

użytkownik usunięty
Raskolnikow89

Autor tematu nie napisał, że Ferdek wygląda jak dziad i sepleni tylko, ze wygląda strasznie i jakby nie grał w serialu od 3-4 lat. Może Tobie z łatwością udało się rozszyfrować co poeta miał w tym stwierdzeniu na myśli. Ja np. nie znam top10 i nie wiem co w jego odczuciu znaczy ,,wyglądać strasznie''. Dlatego trzeba zapytać.

,,wasza odpowiedz : " To spie... chu... , nikt cie ku... nie zmusza poje... do oglądania serialu, po prostu zrezygnuj nie nie psuj nam dobrej zabawy ku... jeb.... ".

Grubo przesadzasz. Cóż, to Twoja interpretacja naszych słów. Przykro że tak to odbierasz. My nie każemy nikomu spier... bo pisze posty nie po naszej myśli. My wymagamy sensownego wyjaśnienia stawianych wobec Kiepskich zarzutów. I taki już jest internet. Jak ktoś coś pisze na forum to musi być przygotowany, że ktoś inny to skomentuje. Do tego właśnie służą fora.

Raskolnikow89

ad 1 - autor nie napisał, o co mu chodzi z "wyglądem Grabowskiego".

ad 2 - generalizacja zamiast konkretyzacji, to bardzo wygodny wybór.
dowodzi lenistwa albo braku argumentów albo jednego i drugiego jednocześnie.

ad 3 - pod adresem autora nie padł żaden wulgaryzm.
po co histeryzujesz, skoro każdy kto chce z łatwością cię zdemaskuje.

"raskolnikow" :]
tylko coś siekierka tępa.

ocenił(a) serial na 10
Raskolnikow89

Poza tym wiem z różnych źródeł, że to właśnie Polsat wywarł na załodze serialu, aby zmienić image Ferdynanda Kiepskiego. Ale jak widać serialowi jednak wyszło to na dobre. Ludzie początkowo przeżywali szok, ale teraz jest już ok, bądź przynajmniej lepiej. A co do losowych odcinków na Polszmacie to wydaje mi się, że kanał emituje, puszcza je z przeskokiem, odstępem o 6-8 odcinków, np. 1 i 2 później 7 i 8, lub 22 i 23, następne 27, 28. Tego w tej stacji najbardziej nie lubię. Jest odrażające i myślę, że nie liczą się ludzie z widzami, po prostu.
A co, do twojej opinii Raskolnikow, to nikt mnie w żaden wielki sposób w tym temacie nie obraził jakimiś wulgaryzmami. Proponuje, abyś jeszcze raz ten temat przejrzał i dokładniej :]

top10

Na dobre ??? A kto tak powiedział???

Nowy Ferdek to już nawet parodia pierwszego Ferdynanda Kiepskiego podobnie jak większość nowych twarzy bohaterów. To już zupełnie inni bohaterowie. Jedynie Pańdzioch, Paździochowa i Mariolka to te same postacie co kiedyś. Pierwszemu Ferdynandowi było najbliżej do roli Grabowskiego w Karierze Nikosia Dyzmy tzn. był to cwany, przedsiębiorczy, pomysłowy piwosz ( nie alkoholik jak teraz ) z poczuciem humoru, który tylko dlatego nie podbił świata jakim wynalazkiem bo nie chce mu się robić i ma wszystko w dupie. Nowy Ferdek to schamiały wrak człowieka, prawie upośledzony umysłowo, wpieprzający się do wszystkich wscibski krytyk rzeczywistości.

Podobnie jak Halina, która w swojej pierwszej odsłonie była jedyną rozsądną postacią w serialu, kulturalną ciężko pracującą kobietą stała się wulgarna, chamska i z widocznym ADHD

Boczek z inteligentnego twardziela o aparycji gangstera, któremu najbliżej znowu było do roli Gnatowskiego w 13 posterunku ( Alfons ) stał się upośledzonym umysłowo człowiekiem dla którego liczy się tylko żarcie i dla jedzenia żyje i rozmawia tylko jedzeniu.

Każdy odcinek jest dokładnie taki sam, przebiega według jednego schematu. W każdym odcinku obowiązkowy rodzinny obiadek, Paździoch z wódką o trzeciej nad ranem , buc Kozłowski i rozmowa z Badurą na wysypisku śmieci. W pierwszych Kiepskich każdy odcinek był inny, w brutalny wręcz sposób przedstawiał rzeczywistość W pierwszych kiepskich ekipa była gotowa pojechać w teren jeżeli była kręcona scena poza kamienicą teraz mamy wszechobecny greenbox.

Wystarczy????

użytkownik usunięty
Raskolnikow89

,,W pierwszych kiepskich ekipa była gotowa pojechać w teren jeżeli była kręcona scena poza kamienicą teraz mamy wszechobecny greenbox.''.

Znowu. Co by to zmieniło gdyby greenboxową scenę pod monopolowym nagrano pod prawdziwym sklepem? W Kiepskich chodzi o przekaz. Czy nakręcenie jednej sceny pod prawdziwym sklepem zmieniło by wymowę odcinka? Bo ona jest w nim najważniejsza.

,,ekipa była gotowa pojechać w teren jeżeli była kręcona scena poza kamienicą teraz mamy wszechobecny greenbox.''.

Była jedna scena pod blokiem w odcinku o rolkach i Ferdek idący przez centrum Wrocławia w odcinku o czapce niewidce. Tyle. Więcej scen plenerowych nie było. W teren to jeździli w serialu Święta Wojna. Tam odcinki nagrywali w jakimś zabytkowym zamku, eleganckim hotelu. Oni potrafili pojechać w teren. W Kiepskich raz zagrali przed blokiem i parosekundową scenkę na rynku, a Ty już bijesz pokłony, że dla wcześniejszej ekipy nakręcić scenę w terenie to było jak splunąć. Bez przesady.

BTW dlaczego nie wspomnisz o wymowie odcinków? Dawni Kiepscy w brutalny sposób ukazywali rzeczywistość, a obecni to niby nie? Weźmy za przykład takie odcinki jak Eurokoko chociażby. Krytykowana przez wszystkich Jolaśka idealnie oddaje sobą pewien model zachowania spotykany (niestety) coraz częściej wśród młodych kobiet.

A charakter Ferdka i reszty zmienia się co odcinek, więc porównania typu dawniej to był taki a teraz jest taki nie mają sensu, bo ci bohaterowie mają zmienną osobowość i co odcinek tak naprawdę są inni.

ocenił(a) serial na 10

Z tym się zgodzę, tylko dwa odcinki ze scenkami 3-4 w plenerze, a on już wielkie halo robi. To nie ma porównania z nowymi odcinkami Yoki :]
Szczerze mówiąc, to mi scena jest obojętna: nieważne czy na dworze, albo w studio. Ważne jest to, jakie przesłanie, niesie serial, i jakie cechy charakteru mają bohaterzy ze ŚwK.

ŚwK nie pokazuje brutalnej rzeczywistości. Pokazuje ja taką jaką jest, tyle że w krzywym zwierciadle :]

BTW. ''Krytykowana przez wszystkich Jolaśka idealnie oddaje sobą pewien model zachowania spotykany (niestety) coraz częściej wśród młodych kobiet.''

Czy mógłbyś rozwinąć może ten temat? O jakie ''pewien spotykany model'' zachowania u kobiet ci chodzi?

użytkownik usunięty
top10

,,Czy mógłbyś rozwinąć może ten temat? O jakie ''pewien spotykany model'' zachowania u kobiet ci chodzi?''.

A mało to teraz się spotyka pyskatych i wyszczekanych panienek, które rzucają bluzgami na prawo i lewo, używają dziwnych określeń typu ,,Hellloł!''. i są ogólnie uznawane za puste? Z osób bardziej znanych pod ten model podpada np. Doda i Jola Rutowicz. Sporo teraz spotyka się dziewczyn, które zachowują się w nieco podobny sposób, co dwie wyżej wymienione panie.

ocenił(a) serial na 10
Raskolnikow89

Taka fabuła i pomysł na nową mi się podoba, ale za dużo tych drugoplanowych postaci. Popatrz chociażby na takiego p. Kozłowskiego. Występuje w co drugim-trzecim odcinku. A powinien występować powiedzmy, na te 13 odcinków, to do 6 odcinków. Postacie takie jak Badura, Kozłowski, czy Jolasia powinny pojawiać się rzadziej, bo ktoś kto obejrzy pierwszy raz ŚwK pomyśli sb, że w/w postacie to są główni bohaterzy, a ci znani, jak Ferdek czy Paździoch to postaci drugoplanowe. Tak czy siak mówiąc Yoka, nie dopracował nowej formuły pomysłu na serial. Mógłby chociaż dodać nowe miejsce akcji, takie rzadziej odwiedzane, taka otchłań w nieznane.

Co do odcinków serialu, to denerwuje mnie, że Polsat puszcza te odcinki losowo, np. 1-2, 7-8, 16-20, 31-35, 43-46, 53-60, 62-70, 73-80, i tak dalej i tak dalej, a normuje się to tak gdzieś od 2006.r. wtedy odcinki są puszczane po kolei. Jak tak robią, to niech wg nie nadają odcinków z lat 1999 - 2005 tylko, od razu niech jadą od 2006!

Raskolnikow89

Ferdek kiedyś był taki sam.
dzisiaj się zmienia, raz jest taki, a raz śmaki.
spróbuj to zauważyć, bo inaczej rozmowa będzie jałowa z racji
twego braku orientacji.

Halina się wyemancypowała i nabrała wyrazistości, kiedyś była naiwną
pielęgniarą dobrodusznie utrzymującą patologicznego nieroba.
jest o wiele lepsza niż kiedyś, a Kipiel-Sztuka znacząco się rozwinęła
jako wyonawczyni tej roli.

"Boczek inteligentny twardziel"
ha ha ha :]
też róznie z nim bywa.

"każdy odcinek jest dokładnie taki sam"
bzdura na kółkach.

co do postaci - zrozum jedną podstawową rzecz : one służą do demonstrowania róznych
cech charakteru, mentalności, obyczajowości Polaka/człowieka.
kiedyś niespecjalnie komukolwiek na tym zależało, więc się one nie zmieniały, były jednowymiarowe,
bo najważniejsze były "jajca".
dzisiaj najważniejsza jest inteligentna obserwacja i narracja pokazująca świat i człowieka, więc
musza się zmieniać, czasami co odcinek.