Znalazłem artykuł na wp.pl o tym jak telewizję w Polsce zabijają najlepsze na świecie seriale. Jest także mowa w tym artykule o naszym ulubionym serialu ?The OC: Życie na fali?. http://film.wp.pl/id,75645,wiadomosc.html?T%5Bpage%5D=3&ticaid=135c9
A oto fragment z tego artykułu:
<<"Fani liczeni w miliardach, wielki sukces marketingowy, świetna obsada, cynizm połączony z ironia i częstymi zwrotami akcji, muzycznie i ideologicznie pozycja kultowa w ponad 50 krajach świata. Mowa o serialu ?The OC: Życie na fali?. Co się robi, kiedy ma się w dłoniach hit, jakich mało? Oczywiście emituje serial w wakacje, od poniedziałku do piątku po godzinie 14:40! Gratulacje dla TVNu. Prime-time we wszystkich wyświetlanych krajach, kulturowy fenomen, serial nazywany ?głosem pokolenia? został potraktowany przez TVN jak brazylijska telenowela.">>
ja tam całkowicie zgadzam się z artykółem!!dobrze że przynajmiej O.C puszczają w wakacje a nie tak jak inne seriale młodzieżowe w czasie szkoły!!! mogli by je puszczać zamiast tych brazylijskij G!!! może kiedyś to nich to dotrze i zmienią to!!
Ja również się zgadzam ze stwierdzeniem jakoby TVN "zabił" "Życie na fali".
Serial został potraktowany po macoszemu i nie rozumiem w ogóle tego, że najpierw 3 sezon był zapowiadany na wiosnę, później nie były nam bliżej znane losy OC w polsce i teraz niedawno jakaś mini wrzawa, że będzie serial emitowany w wakacje...
Niestety stacjo TVN masz u mnie wielki minus nie tylko za porę emisji serialu, za sposób emisji /reklamy w czasie emisji/ oraz ciągłość emisji /sezonowa - w te wakacje 2 sezony, w następne może kolejny.../.
Okazało się, że owa stacja nie tylko "policzkuje" serial The OC, ale również Smallville...
Mądra decyzja by serial młodzieżowy dawać na kilka minut przed północą, ale to już ich sprawa.
Wszystkich zbulwersowanych, rządnych zemsty za takowe sponiewieranie naszego ulubionego serialu, zapraszam do kupna go na DVD /tymsamym wypięcia się na stacje TeFałEn/.
/Swoją drogą sprzedarz takowego na DVD w polsce mogli zrobić tak jak firma wydająca PRISON BREAKa w Polsce - czyli cykliczne wydania - 4 odcinki na płycie- co tydzień. Myślę, że PB osiągnie dużą sprzedarz w Polsce i niech inne firmy również skożystają z tego patentu gdyż wydaje się on być dobry/
Też się zgadzam z tym artykułem. Emitowanie takiego serialu o 14.00 to jest chore! Ale no cóż... Jak można było przeczytać na wp w dwóch pozostałych artykułach: każda polska stacja tak niestety ma. Tylko kiedy wreszcie zaczną się uczyć na swoich błędach?? O ile w ogóle zaczną...
A apropo serii na DVD - faktycznie, zakupić sezony O.C. byłoby najlepiej, tylko że nie każdego stać na taką przyjemność... I pomyśleć, że ci biedni fani, których jedyną okazją na śledzenie losów swoich ulubionych bohaterów jest oglądanie kolejnych odcinków w polskiej TV, są skazani na taki głupi tvn, nie mający dla nich litości i nie liczący się z tym, że ci ludzie przecież chodzą do pracy!! Bardzo mądre myślenie, nie ma co... :|
Super artykuł,wreszcie ktoś poruszył sprawę "zabijania" fajnych seriali przez polską tv,a w szczególności tvn.Oglądam większość seriali wymienionych w tym artykule,ale zwykle musze je ściągać z internetu przez głupią porę nadawania.Nie rozumiem o co chodzi tvn-owi z tym,że wydaje forse kupując te seriale a potem emituje je w porach,kiedy prawie nikt nie może ich oglądać,czyli pózno w nocy albo kiedy większość ludzi jest w szkole/pracy.Nie rozumiem takiej polityki,wydają kasę na zakup seriali których widzowie nie mogą oglądać,czy to się im opłaca?Przeciez mogliby mieć naprawde dużą oglądalność gdyby emitowali te seriale o normalnych porach.Do tego jeszcze ciągłe przerywanie emisji,często w połowie serii.A popołudniu i wieczorem często nie ma co oglądać,bo lecą głupawe polskie tasiemce albo po raz setny te same filmy.TVN niesamowicie mnie wkurza tym,że w ogóle nie liczy się z widzem,inne stacje też tak mają,ale ostatnio się poprawiło,polsat i tvp emitują swoje seriale w lepszych porach,ale tvn w dalszym ciągu nie uczy się na błędach.
zgadzam sie totalnie z moim poprzednikiem! nie rozumiem tej ich polityki. według mnie znakomitym przykładem jak korzystac z zakupionych praw do seriali to niemiecki program PRO7! tam przynajmniej jeden dzień (wieczór w czasie najlepszej oglądalności) w tygodniu jest poświęcony na seriale (np : o.c. california , lost , 4400, grey's anatomy, gotowe na wszystko i WIELE innych). bardzo mi sie to podoba! Warto zwrócic uwagę na to co w ostatnim czasie zrobił POLSAT! Prison Break i CSI w bardzo odpowiedniej porze! chwała im za to...
Tak, wszyscy macie racje. Tylko że ramówki tak naprawde ustawiaja widzowie. Pod ich katem jest tworzony rozkład jazdy. Co z tego że Polsat dał Prisona jak ostatni odcinek ogladało 4,5mln (pierwszy 7mln) i ogladalnosc co odcinek jest mniejsza, bo ludzie wola ogladać serial "Ranczo" czy "TzG". A CSI ma ogladalność w granicach/poniżej 3mln, więc w takiej sytuacji ja się nie dziwie np. TVNowi że woli we wtorkowy wieczór dać W-11 i mieć święty spokój z widownia 4,5mln niż ryzykować ameykański serial który niewiadomo czy przypadnie do gustu widzom...
A ja dla odmiany pochwalę TVN. Z jednej strony. Z drugiej go skrytykuję. Dobrze, że TVN w ogóle pokazuje "The O.C.", bo gdyby go nie pokazywał, tobym o nim pewnie nie wiedział, albo wiedział i nie widział. Z drugiej strony to, jak stacja Waltera i spółki potraktowała go. Już dawno temu zorientowałem się,że w telewizjach na świecie serial jest emitowany w prime-time, a TVN pokazuje go pomiędzy "Zbuntowanym Aniołem" a innymi "Grzechami Namiętności". Taki sam los spotyka w grajdole Walterów inne świetne seriale (o czym zresztą jest mowa w artykule, więc się nie będę o tym tu rozpisywał).
A teraz pochwalę Polsat, który ma dużo zdrowsze podejście do TV Shows: kiedyś "The X-Files" - prime time. Teraz "Prison Break" - prime time i "Desperate Housewifes" - może trochę po prime time, ale i tak dobrze. Gdyby jeszcze nie dowalili "Prawa z Ciasta" pomiędzy. Tymczasem TVN w najlepszym czasie pokazuje... "Na Wspólnej", żałosnych "Detektywów" czy inne ścierwo własnej produkcji, albo po raz setny "Zabójczą Broń"...
Właśnie,gdyby tvn emitował seriale DLA MŁODZIEŻY,takie jak OC,czy teraz Veronica Mars przynajmniej godzinę póżniej,zamieniając im porę emisji z głupimi telenowelami,ale nie,muszą je emitować kiedy większość jest jeszcze w szkole.A popołudniu nie ma nic do oglądania,prócz telenowel,głupawych programów i polskich tasiemców.Prez tą porę emisji tvn nie pozwala dobrym serialom stac się popularnymi,bo większość ludzi nawet nie wie,że są emitowane.Do tego wcale albo prawie wcale ich nie reklamują.A potem wszyscy się dziwią,że ludzie ściągają z internetu.