Widzę, że w komentarzach na filmwebie jest duże zainteresowanie dyskusją na temat otoczki ideologicznej serialu i jego wpływu na umysły oglądających. Może i nie jest to strona od tego, ale skoro tak to wielu ludzi interesuje, a forum jest przecież od dyskusji, to i ja wtrącę swoje trzy grosze.
Niewiarygodną dla mnie ironią jest fakt, że ci wszyscy fajnopolacy, te postępowe julki, ta elyta intelektualna, która wyśmiewa tą szlachtę, najbardziej ją przypomina XD Ta pogarda dla ludzi niepotrafiących docenić intelektualnego kunsztu humoru tego serialu, że mają dzwonić do TVP, jakieś wysrywy polityczne na temat prawicowych polityków (JKM), duma z tego jakoby ten serial atakował katolików. Czy nie widzicie że wasza pogarda do konserwatystów, wyborców poprzedniej władzy i polskości nie przypomina pogardy szlachty z tego serialu do innych warstw społecznych?
Sami tak jak szlachta uważacie się za tuzy intelektualne, a resztę Polaków za wieśniaków i głupków. Przecież ten serial z waszej mentalności ciśnie bekę. Szlachta kiedyś uważała się za kogoś lepszego od Polaków, za sarmatów, a wy uważacie się za Europejczyków, nie za Polaków, którymi pogardzacie.
Prawda jest taka, że jesteście dokładnie tacy sami jak ta szlachta którą wyśmiewacie i za kilkadziesiąt lat wasze wnuki będą robiły seriale wyśmiewające waszą bucę, szuryzmy (planeta płonie XD), idealizację kobiet, snobizm, zawiść i pogardę. Jak na razie musicie stworzyć karykaturalny obraz polskiej szlachty, żeby poczuć się lepiej we własnej skórze. Niektórzy już dzisiaj z was się śmieją, co pewnie musi boleć, ale przecież to tylko śmierdzący chłopi, wieśniacy, tępę pisiory. Ode mnie tyle dzięki za uwagę.
Cieszę się, że w ostatnim akapicie swojej wypowiedzi poruszyłeś wątek zmian klimatu. A to dlatego, że ten serial, który tak wielbisz za punktowanie współczesnej "elity" i jej mentalności, naśmiewa się z takich denialistów klimatycznych jak Ty. Jest bezpośrednio powiedziane: "Bylibyśmy kompletnymi debilami, gdyby zostało 30 lat, a my nic byśmy nie robili.". To tyle ode mnie. Również dziękuję za uwagę.