1670
powrót do forum 1 sezonu

Gra aktorska, sceneria, kostiumy, muzyka i przekaz - wszystko 10/10. Niektóre teksty zostaną ze mną na długo.

>> Świetny pomysł. Zapiszmy go koniecznie, żeby nam nie uleciał i myślmy dalej.

>> Człowiek dochodzi do czegoś po latach ciężkej pracy własnych chłopów a później mu chcą to zabrać.

- Mnie też nikt nic nie dał za darmo. Wszystko musiałem sam odziedziczyć

- "Polowanie to zapraszanie zwierząt do wspólnej aktywności fizycznej a chcącemu nie dzieje się krzywda"

- "Sejmik. Święto demokracji, wszyscy głosują... Poza chłopstwem, oni nie mogą. Często powtarzam moim chłopom - nie głosujesz, nie masz prawa narzekać"

- "Moja żona. Nie nazwałbym jej duszą towarzystwa, bardziej duszą zmarłego, która nęka po śmierci"

- "Za morderstwo szlachcica grozi dożywocie lub łamanie kołem, a jeśli popełnił je duchowny, to... nawet przeniesienie na inną parafię"

- "człowiek dochodzi do czegoś ciężką pracą swoich chłopów, to zabrać mu! Taka mentalność"

Jak człowiek też się zastanowi, że obecnie pracuje na obecnego "pana" czyli państwo ponad połowę dni w roku (50% podatków) a państwo odpowiada ustami urzędników i ministrów, że nie ma pieniędzy bo sami mało zarabiają a ludzie (czytaj chłopi) muszą pracować więcej na państwo (wyższe podatki) i ogląda się polityków w TV jakimi problemami się zajmują to Kaczyński i Morawiecki czy Tusk przypominają Jana Pawła z serialu, który prostackimi argumentami przekonują, że to dla naszego dobra i "Jesteś swój chłop... Tak się tylko mówi. Oczywiście jesteś mój chłop!"