1670
powrót do forum 2 sezonu

O co chodziło z żartem negocjacji i liczba 42 ?

Kaffka_K

Też nie kumam

mleczko138

Ja myślę że chodzi o ustawę 42 dotyczącą Uni eropejskiej

mleczko138

Ja myślę że chodzi o ustawę

ocenił(a) serial na 8
Kaffka_K

Może o książkę "Autostopem przez galaktykę", gdzie liczba 42 jest odpowiedzią na pytanie o życie, wszechświat i całą resztę.

ocenił(a) serial na 10
myshol

No tak, ale proponowali inne liczby. 8, 16 itp

ocenił(a) serial na 8
kaktus05

Zatem możliwe, że z liczbą 42 to po prostu przypadek. Chociaż z drugiej strony zbyt wiele tu ukrytych podtekstów, żeby wartość ta nie miała żadnego znaczenia :)

ocenił(a) serial na 8
myshol

Tez tak uważam. Wszak ta liczba jest odpowiedzią na kluczowe pytanie o życie, wszechświat i całą resztę :)

myshol

Gdyby chodziło o liczbę 22 to dotyczyłoby to traktatu z Żurawina. Szkoda, że zmarnowali taką okazję

myshol

tutaj dla porównania scena z "Autostopem..." . Od razu widać że jawne nawiązanie: https://www.youtube.com/watch?v=aboZctrHfK8

użytkownik usunięty
Kaffka_K

1×6×7×0=42 ;)

ocenił(a) serial na 9

....

Wróć do podstawówki na lekcje matematyki

ty upośledzony jesteś jakiś?

Miałoby sens gdyby nie fakt, że jak się mnoży przez 0 to wynik = 0 xD

2x1x3x7= 42 ;)

ocenił(a) serial na 9
Kaffka_K

Zgadzam się z tym, że chodzi o „Autostopem przez galaktykę”. To kluczowa odpowiedź na odwieczne pytanie. Ponadto liczba ta przejawia się często w popkulturze :)

mantaz

Chodzi o traktat podpisany w Buczaczu gdzie Polska zrzekła się na rzecz Turcji części terytorium oraz zobowiązała się do płacenia sułtanowi rocznego trybutu.

Wwerkax

Nie zgadza się kwota

ocenił(a) serial na 9
Kaffka_K

Też nie zrozumiałem. Ogólnie to bardzo niewykorzystana okazja by użyć liczby 31. W Turcji to odpowiednik liczby 2137. Gdyby traktat miał liczbę 31 byłoby to zdecydowanie bardziej zabawne i przemyślane.

Kaffka_K

W tamtym roku po raz pierwszy od 20 lat Polska pokonala Turcje 4:2 w pilce noznej. Nie ma za co :)

dariusz_zalewski_2

W 1670? Nie oglądałem meczów z tamtych lat...

Ekonom_Lpc

W tamtym roku Tj. 2024.

ocenił(a) serial na 8
dariusz_zalewski_2

To było w zeszłym roku

ocenił(a) serial na 6
Kaffka_K

Nie wiem ale to chyba było też nawiązanie do traktatu w Karłowicach