Na tle 1883, który wydaje się absolutnym majstersztykiem, to 1923 lipa. Wątek afrykański mogliby zrobić całkowicie osobno. Ten wątek religijny porażka. Nie podoba mi się, że w taki brutalny sposób pokazali chrześcijaństwo… denerwował mnie ten wątek i jakoś nie pokazują reżyserzy innych religii w złym świetle, tylko chrześcijaństwo. Ogólnie średnio oceniam ten serial, a jestem fanką Yellowstone i 1883, myślałam, że to mnie zachwyci również, a bardziej irytowal jak oglądałam.
Z tymże religia chrześcijańska właśnie ma taką swoją historię i to co pokazali w serialu - autentycznie miało miejsce. Indianie nikomu nie pasowali, a byli u siebie, taki paradoks.
A wątek z Afryką mogli faktycznie pominąć...
Tak, tak. Ksiądz na sutannie jeździł konno i tropił Indian, a później spuszczał im tęgi wpie.... To nawet nie jest zwyczajnie głupie, to jest tak tępe, że tylko ktoś z przeżartym propagandą mózgiem mógłby uznać to za ciekawy wątek. No i na pewno każdy ksiądz był mordercą i każda zakonnica była sadystką oraz gwałcicielką. Wątek z dupy wciśnięty, żeby zadowolić pewne grupy społeczne. Czy mówię że KK był idealny? Nie, wyrządził krzywdę Indianom za co niedawno Franciszek przepraszał, ale sposób tego przedstawienia jest co najmniej śmieszny. Poza tym religia chrześcijańska to coś więcej, niż sam katolicyzm.