PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38548}

24 godziny

24
2001 - 2010
7,4 19 tys. ocen
7,4 10 1 18624
7,4 8 krytyków
24 godziny
powrót do forum serialu 24 godziny

Pierwszy raz z tym niesamowitym serialem zetknąłem się na polsacie kilka lat temu. Niestety te pjby w trakcie trwania drugiego sezonu, przesunęły jego emisję na godzinę kiedy to zdrowa młodzież smacznie śpi, a później zdjęli serial z anteny na amen.
O walecznym Jacku jednak nie zapomniałem i z wielką chęcią korzystając z dobrodziejstw sieci p2p odświeżyłem sobie co nieco dwa pierwsze sezony. Jestem pod ogromnym wrażeniem, tymbardziej, że ja - jakby nie było znafca kina (się widziało w życiu to i tamto) tak zaangażowałem się emocjonalnie w losy wyimaginowanej rodziny, miasta, prezydenta. Po 6-cio odcinkowych dziennych maratonach, kończyłem nieraz zlany potem ;-)
Cóż jeszcze? Jestem ogromnie zniesmaczony małą ilością głosów tu na FW i tym, że ludzie ówcześnie wolą gówno-PB, od tego porządnego kina akcji, po 6 latach - już kultowego, jestem zniesmaczony brakiem recenzji, żałosnymi opisami. Moi drodzy - pragnę to zmienić, jednak prosiłbym bardziej rozgarniętych fanów o pomoc w tej sprawie, aby ten serial przetrwał, został zauważony, jakoś prezentował się na filmwebie. Ja ze swojej strony obiecuję dobrą recenzję, jednak najpierw obejrzę jeszcze sezon trzeci, także cierpliwości.
Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
Uzi

no!!!
:)

czekamy na recenzję, niech w końcu zrobi się głośno o 24h, też byłem w szoku jak zobaczyłem że TAKI serial jest prawie niezauważony na tym portalu, wstyd!!

ocenił(a) serial na 8

Głośno już jest na forum PB, pójdźmy w te strony. Jak wiadomo recenzja tu dużo nie da. Ja jednak napiszę - bo lubię :-)

Uzi

Pozwolę zadać sobie pytanie. Pierwszy sezon widziałem dosyć dawno. Podobało mi się, nie powiem (a szczególnie w porównaniu z syfami w stylu Prison Break czy inne Heroes), ale pamiętam, że nie miałem zbytniej ochoty oglądać dalej. Było trochę głupich nielogiczności (ale który serial sensacyjny ich nie ma) i przede wszyskim niezniszczalny Jack "Rambo+Bond+IndianaJones" Bauer. Ale w przerwie nadawania tak Losta jak i Dextera chętnie obejrałbym sobie jakiś inny serial. Więc warto?

ocenił(a) serial na 8
StaryMorusiaty

Oczywiście. Nie ma nielogiczności, są co najwyżej pewne naciągnięcia scenariusza, ale nawet całkiem wiarygodne. To jest serial z górnej półki.

Moja ocena 24 godzin - 9/10

O PB nawet nie chcę słyszeć;-)

ocenił(a) serial na 10
Uzi

Zapraszam na polskie forum o 24 http://24.movieforum.pl/ Tam znajdziesz pełno ludzi bardzo dobrze znających się na 24.

użytkownik usunięty
StaryMorusiaty

Jak możesz tak pisać o kreacji Jacka?
Owszem jego postać jest w pewnym sensie niezniszczalna, ale przecież Jack jest główną postacią tego serialu, jego siłą napędową,
Jack Power;) to nie tylko wyjątkowo realistycznie zagrana postać, głęboko scharakteryzowana psychologicznie, ale też pewnego rodzaju nowy typ good guy'a, jego czyny są czasem bardzo kontrowersyjne, Jack ucieka się do tortur i morderstw z zimną krwią (kto widział początek drugiej serii ten wie;) i nie jest to koleś który robi to "na luzie" czy z uśmiechem na twarzy, oglądając serial widać że z trudem znosi brzemię które na niego spadło,
poza tym Jack jest jak magnes (tu zasługa dla mistrzowskiego Kiefera) i gdy tylko pojawia się na ekranie od razu skupia całą uwagę widza,
żeby Jacka uznawać za mankament 24 godzin to przesada,

podobnie jest z innym serialowym Jackiem, z Lostów dokładnie, czytam ciągle o tym jak to go fani nie cierpią a jest jedną z najlepiej zagranych i scharakteryzowanych postaci w Zagubionych

się rozpisałem, kończę, pozdrawiam

Wcale nie napisałem, że Jack jest wadą. Po prostu mam irytujący nawyk używania skrótów myslowych, szczególnie w internecie. Uważam go nawet za jedną z największych zalet serilu. Świetna postać. Po prostu chodzi mi o to, że ta jego niezniszczalność jest zbyt daleko posunięta. Kiedy na przykład w finale I sezonu rozwalał armię terrorystów przy pomocy dwóch pistoletów - pzyznajcie, to było lekko komiczne. A II serię właśnie ściągam. Wszędzie piszą, że jest najlepsza, więc mam nadzieję, że wgniecie mnie w fotel tak jak oczekuję.

A co do Lostowego Jacka - Przestałem go lubić głównie ze względu na zbyt częste i beznadziejne retrospekcje.

ocenił(a) serial na 8
StaryMorusiaty

Już żałuję, że oglądałam tylko I serię 24h:)

ocenił(a) serial na 10
Mims

Nie zaluj, ja Ci zazdroszcze, bo mozesz obejrzec jeszcze 5 serii. Ja juz wszystko obejrzalam 2x i czekam na 7 serie.

magda_17

a mnie jakos I seria do gustu nie przypadla, pewnie z racji wieku, ale zaczelam ogladac teraz w tv II i caly tydzien nie moge sie doczekac piatku, chetnie bym sciagnela pozostale sezony, a najlepiej kupila na dvd, ale te ceny mnie troche odstraszaja, a jak zaczelabym sciagac to pewnie zajeloby to rok

Happily_ever_after

A witam tak właśnie myśle żeby załatwić sobie ten serialek bo jeszcze niestety nie miałem okazji go oglądać wiec mam jedno pytanko odnośnie ile jest juz seri [sezonów] ??

ocenił(a) serial na 10
Uzi

Ja oglądnąłem wszystkie sezony i powiem że ten serial wymiata! Świetna, trzymająca w napięciu fabuła, realistyczna akcja, świetnie pokazane kulisy pracy agencji antyterrorystycznej i gabinetu prezydenta, a przede wszystkim Jack i jego niesamowita improwizacja! Sam Bauer jest postacią naprawdę niejednoznaczną i dlatego tak świetną. Niby zawsze stara się postępować wybierając większe dobro(lub mniejsze zło;) ale gdy coś grozi jego bliskim to potrafi złamać własne zasady[nie będę tu spoilerować, kto widział wszystkie sezony wie o co chodzi]. Oglądanie tego serialu po raz pierwszy to masakra bo każdy odcinek kończy się niesamowitym powerem.

P.S. Najlepsze sezony - 2 i 4.