PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467100}

39 i pół

2008 - 2009
6,8 59 tys. ocen
6,8 10 1 58516
5,6 11 krytyków
39 i pół
powrót do forum serialu 39 i pół

Tak oglądając równolegle dwa seriale, widać gołym okiem użyty szablon z Californication. Po kilkunastu kopiach z zagranicznych programów (Mam Talent, Taniec z Gwiazdami, Niania itd.), taki Californication również doczekał się polskiego odpowiednika. Z tymże, w Polsce nie byłoby szans na zrobienie choc jednego odcinka gdzie główny bohater posuwa wszystko co ładne, ma vaginę i się rusza. Jednakże pomysły na fabułe są pobierane garściami.
1. Oczywiście 1 sezon obu seriali, to jak już ktoś wczesniej zauważył na tym forum czy też na forum californication, ten sam problem - facet walczy o kobiete życia, z która ma dziecko, a kobieta życia jest z innym ułożonym facetem z ktorym ma sie ozenic.

2. Kazik Jankowskiego / Porsche Moodyego.
Przywiązanie do samochodu z duszą/sokiem z kobiet. Gdy przychodzi do możliwości posiadania nowego samochodu, po niepowodzeniach wracają do starych i już ani myślą o zmianie.

3. Patryk / Runkle
Praca: i Runkle i Patryk byli znani po za pracą jako pośmiewisko: Runkle za masturbacje, Patryk za to ze ma dziecko i mu rodzice pomagają.
Kobiety: Patryk zostawia swoją żone dla innej, Runkle zostawia swoją żonę dla innej. Potem gdy kobiety dla których się poświęcili ich odrzucają walczą by wrócić do żon.

4. Dziecko (może troche naciągane). W 2 sezonie okazuje sie ze pewna kobieta ma z Moodym dziecko o czym nie chciala mowic i dowiaduje sie nie chcący, potem sie okazalo ze to nie jego ale pomysl był dobry więc w Polsce użyto go troche inaczej: Amanda, która się okazuje dzieckiem bohatera.

5. Dirty track - artystyczny znak rozpoznawczy Darka
God Hates us All/I film na podstawie książki - artystycny znak rozpoznawczy Hanka

I wiele wiecej, tylko juz mi sie nie chce wymieniac, bo moge psuć zabawe w odkrywanie ^^
Polskie odpowiedniki nie potrzebnie są zmieniane tak, żeby się podobało ludziom od cenzury, bo przez to 39ipół zrobił się nudnawym, słabym serialikiem który oglada sie z sentymentu dla 1 sezonu.

Sined

nie jesteś jedyny z takimi spostrzeżeniami
dokładnie sobie to pomyślałem co ty chociaż nie rozdrabniałem się na takie szczególiki a przez nie widzę że naprawdę oni się wzorowali

jedyne co mogę tylko powiedzieć to że 3 seria californication idzie w równej pochyłej do spadku(no moim zdaniem prawie że sitcom z tego robią no ale może rozwinie się jakoś to bardziej tak samo było z drugą seria a rozkręciła się cudownie )

a tu 3 sezon nie powiem czy jest najlepszy bo nie skończył się jeszcze ale jest on najbardziej realistyczny oczywiście na sposób tvn'owski

chyba pierwszy komediowy serial tvnu w którym ktoś przespał się z laska z liceum (tomeczek) i w którym laska przyznaje się do zdrady a młodszy bohater chce walnąć samobója

oczywiście logicznym jest że będzie Happy End w stylu
ten goguś który niby jest ojcem dziecka (wkur... mnie jego sam wygląd i charakter) okaże się rodziną Marty a ona chciała tylko dopiec Patrykowi
i mu wybacza w szpitalu

już raz tak zrobili w sezonie drugim Darek spadł a głowę a Anka do niego wróciła

jak uśmiercą Patryka Marta będzie z tamtym to normalnie kopara mi opadnie

wracając do meritum brawo za celne porównanie i spostrzeżenia względem Californication/39 i pół

jak widać tvn lubi sobie pożyczać amerykańskie pomysły
vide przykład Ędwarda Ąckiego i Borata