PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668019}

Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Agents of S.H.I.E.L.D.
2013 - 2020
7,4 29 tys. ocen
7,4 10 1 28584
5,9 8 krytyków
Agenci T.A.R.C.Z.Y.
powrót do forum serialu Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Co myślicie o tym odcinku? I w końcu kto jest rodzicami Skye? Wydaje mi się, że ojciec ciekał krwą,
ale może to być jakaś inna substana. Zna się ktoś na komiksach i wie kto to może być? :D I te
rysunki Coulsona jakby jakiś kosmita nim sterował.

jakeziom

Też jestem bardzo ciekaw kim są jej rodzice. To była chyba krew.
a co do Coulsona to narodziło się we mnie podejrzenie że zacznie wariować tak jak Garrett który też to rysował.
Z drugiej jednak strony może być tak, że po przyjęciu serum zaczęli widzieć litery-symbole-znaki tej rasy, z której pochodzi Skye.
Trzecia wersja to to że Coulson w tej ostatniej scenie był taki jakiś mechaniczny. Miałem wrażenie że aytomatycznie robi te rysunki.

jakeziom

Jak dla mnie jest to jakaś mapa, jak na poziomie genetycznm (kree), może rysuje on mapę wszechświata? tak to dla mnie wygląda, bo skoro ostatni film w tym roku to strażnicy galaktyki i wiele rzeczy obraca się wokół kosmosu, to... wydaje się to oczywiste.

Spidey_

Dla mnie też to była mapa wszechświata :) a jeśli chodzi o scenę z rodzicem Skye, cóż... osobiście liczę na Mandarina ;) Chiny + zwiększenie sensu istnienia All Hail the King ;) a sama Skye... rodzic był poparzony, więc moc związana z ogniem prawdopodobnie ujawni się u Skye... może Abigail Brand? Jest jakby nie patrzeć wymyślona przez Whedona co zwiększa prawdopodobieństwo jej użycia, no i pozostalibyśmy przy jej roli jako agenta :) z drugiej strony... zielone włosy i futrzasty rodzic zmniejszają prawdopodobieństwo teorii, ale kto wie. To nie jest to samo uniwersum. Mamy choćby (prawdopodobnie) Koeniga jako LMD zamiast Howling Commando

MaciekR94

Mandarin to nie jest, od teraz kosmos w związku z premierą gotg jest tematem przewodnim mcu, w końcu avengers 3 to będzie thanos i kosmos, a age of ultron kończy fazę 2 mcu.

Spidey_

Zdaje sobie z tego sprawę, tak samo jak zdaje sobie sprawę, że po coś tą sprawę Mandarina otworzyli. Trzeba było to zostawić z Killianem i byłbym zawiedziony, że tak go potraktowali w IM3, ale trudno, Killian był zagrany dobrze. Po takim One-Shocie wręcz spodziewałem się takiego wątku na potencjalny wtedy 2 sezon (pisałem to i na filmwebie i na heroesmovies), IM4 nie ma większego sensu, natomiast pociągnięcie Mandarina w serialu, jak najbardziej - dla filmowców Mandarin skończy się na IM3, a wątek byłby w serialu. Tym bardziej chińskie pochodzenie Skye i prawdopodobnie Rainy wzmogły moje podejrzenia, a to, że od tyłu wyglądał jak wyglądał i nie przypominał naszych wyobrażeń o Mandarinie? Po pierwsze pewnie nie jest zcastingowany, stąd ujęcie aktora od tyłu, żeby mieć większe pole możliwości, po drugie krew na rękach/poparzenia - to mogło się wiązać z mocą Skye jako 0-8-4 i nie mieć związku z samą postacią jej ojca jako taką, po trzecie - co myśmy tam widzieli? siwą czuprynę, a i taka wersja Mandarina była, poza tym jeśli miałby być jej ojcem to nie może być mężczyzną w kwiecie wieku. Nie chcę powtórki z 1 części tego sezonu i pojedynczych odcinków w stylu Coulson NCIS, ale nie chciałbym braku osobnej fabuły od filmów - to jest jednak tylko dodatek i nie powinno mieć wpływu zbytniego na filmy, aby casualowy widz mógł spokojnie chodzić tylko na filmy i się nie pogubić. Wątek Mandarina mógłby być pociągnięty i zakończony w serialu, tak aby w filmach się nie pojawić, a zostać potraktowany z należytą uwagą ;)

MaciekR94

W komiksie poprzedzającym film pokazano prawdziwego mandarina, to nie jest gościu którego widzisz na końcu tego odcinka, jasne?

http://marvelcinematicuniverse.wikia.com/wiki/Mandarin?file=Mandarin_talks.jpg

Spidey_

po co ten pretensjonalny ton :P poza tym na obrazku widać całe ubranie i dłonie :P poza tym komiksy około MCU są tylko półkanoniczne :P nikt nigdy nie potwierdził, że nic nie może z tego zostać zmienione

MaciekR94

Nie są półkanoniczne to nie star wars, wszystkie komiksy prócz komiksu o thorze i capie działąjących razem i jednym komiksie z lokim są kanoniczne, ten komiks z mandarinem był prequelem i opowiadał o wydarzeniach sprzed im3.

Spidey_

Nie o to mi chodzi, że nie są kanoniczne, przez wyrażenie "półkanoniczne" mam na myśli, że są dopóki film lub serial (które są nadrzędne) nie powiedzą, że jest inaczej :P A tylko panowie z Marvela wiedzą co będzie w przyszłych produktach i nic nie wyklucza zmiany jakiejkolwiek, czegokolwiek co pojawiło się w komiksie. Mandarin jest w prequelu z IM3 dopóki inne nadrzędne źródło nie powie, że jest inaczej :) a poza tym, nawet jeżeli to jestem przekonany, że da się tak historię połączyć, że jego obecność w komiksie nie zaburza możliwości pojawienia się w serialu. Wygląd, wyglądem, w końcu widać tam ubranie, które jednak jakby nie patrzeć czasem się zmienia ^^ dopóki nie dowiem się co jest w 2 sezonie lub nie usłyszę ciekawej teorii o ojcu Skye z końcówki odcinka, która mnie przekona to mam prawo robić sobie własne teorie, które nie muszą się zdarzyć, ale nic obecnie nie wyklucza, że nie mogą

MaciekR94

Dodam, ze w filmach i serialach na podstawie komiksow lubia czesto "grzebac" tak jak to bylo z Fantastyczna Czworka. W komiksie Zywa Pochodnia byl bialy i mial biala siostre a w filmie ma byc czarny, tak jak Mr Fantastic w komiksie wygladal na czterdziestke a w filmie bedzie gral go nastolatek. Zmierzam do tego, ze teraz w filmach jest "moda" na zmienianie oryginalu tak, aby nie bylo w tym zadnego sensu, tak wiec jesli niektore cechy mandarina z komiksu nie pasuja to nalezy pamietac, ze tworcom nie robi to zadnej roznicy. Znajac aktualne realia scenarzystow niezdziwiloby mnie jesli okazaloby sie, ze rodzicami Skye sa jakies potwory lub bohaterowie nawet z innego uniwersum lub calkiem nowe postacie lub nowe rasy lub zwykly poparzony czlowiek. Nalezy pamietac, ze to Marvel.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Spidey_

mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi z tymi fazami mcu ?

asiaaa92

Faza w mcu oznacza serie filmów która kończy się zebraniem wszystkich bohaterów w filmie avengers.

faza 1: iron man, iron man 2, the incredible hulk, thor, captain america: the first avenger, THE AVENGERS.
faza 2: iron man 3, thor: the dark world, captain america: the winter soldier, guardians of the galaxy, avengers: age of ultron.
faza 3: ant man.... i dalej nie wiadomo, na pewno pojawi się 3 część captain'a ameryki :)

asiaaa92

Jest to zbiór filmów coś jak sezony ze zwieńczeniem w Avengers. (wypuszczone kilka filmów solowych ze swoją fabułą z których niektóre wątki prowadzą do filmu o Avengersach, w fazie pierwszej były to głównie filmy o powstaniu każdego z herosów)
Faza 1:
-Iron Man
-The Incredible Hulk
-Iron Man 2
-Thor
-Captain America: The First Avenger
no i związanie akcji w Marvel's The Avengers
Koniec fazy 1

Faza 2:
-Iron Man 3
-Thor: The Dark World
-Captain America: The Winter Soldier
-Guardians of the Galaxy
zwieńczenie w Avengers: Age of Ultron
Koniec fazy 2

castor_fiber1988

teraz rozumiem, dzięki za wyjaśnienie :)

castor_fiber1988

Tylko, że Hulk jest przed ironmanem ;)
Ba, końcowa scena Hulka zapowiada Iron-mana.

Dealric

nie patrzyłem na chronologię bo nie była ważna w pytaniu, chodziło o zasadę podziału ;)
ale masz rację hulk przed IM.

castor_fiber1988

Ok, tylko piszę bo z jakiegoś powodu wiele osób stawia IM jako pierwszy film ;)

Dealric

Ale przecież Hulk wyszedł chyba w czerwcu 2008 a Iron Man w Kwietniu.
Do tego chronologicznie wydarzenia z Hulka dzieją się po pierwszym Iron Manie i zazębiają z drugim.

castor_fiber1988

Mysle ze ant mana zobaczymy przed drugimi Avengersami z tego co pamietam to on byl tworca pierwszej versji Ultrona

Sabcio1234

Ja gdzieś czytałam, że to Tony Stark ma zbudować Ultrona, bo ma taką technologię.

Sabcio1234

Tak ale w MCU to Stark będzie twórcą Ultrona a Ant man to pierwszy film otwierający fazę 3 i ukaże się po avengersach.
Avengers 2 maj 2015
Ant-Man listopad 2015 - bohaterem nie będzie Prym ale Scott Lang. Prym będzie już stary w filmie

MaciekR94

Mi to przypominało "dziwną formę" rozszerzonego algorytmu blokowego.

Kondzioslaw

rozwiniesz temat ;)? bo albo nie słyszałem o tym, bo najwyraźniej jestem ignorantem a to coś oczywistego, albo to nie moja dziedzina :D

MaciekR94

algorytm blokowy służy do prezentacji danej czynności i przebiegu toku myślowego.
Wiesz np
"lampa nie działa -> czy lampa jest podłączona? -> tak/nie itd.
Rozbudowane drzewko służące do rozwiązywania problemów ;)

Choć pewnie ktos mający coś więcej wspólnego z matematyką tudzież informatyką wytłumaczyłby to lepiej. Choć dam głowę, że już to widziałeś tylko nazwy nie znasz ;)

Dealric

aaa :) no jeśli to jest to, to wiem o co chodzi :D

jakeziom

Znakomity finałowy odcinek, było sporo scen akcji - Melinda vs Ward, przejmowanie centrum dowodzenia Cybertek, Coulson, Fury vs. all - oraz humorystycznych - Coulson załatwiający Gareta, wymiany słowne między May i Wardem -, ale nie zabrakło też tych bardziej wzruszających i przygnębiających momentów, patrz. wyznanie miłości i poświęcenie się Fitza... Pewien rozdział został zakończony, ale nadal mamy wiele niewiadomych; kim jest Skye? Kim są jej rodzice? Czy Coulson zaczyna się zatracać?

Herushingu

Ja kocham ten serial ze względu na świetnie napisane postacie i zwroty akcji: zdrada Warda? w życiu bym nie wpadła. I ten charyzmatyczny Garrett ;D Podoba mi się, że postaci jak już są złe jak Ward to nagle się nie zmieniają na dobre ale idą w zaparte jak np. wrzucenie fitz-simmons do wody w kontenerze.

Mam nadzieje że odbiją warda z więzienia bo go lubie :<

jakeziom

Nie jestem na bieżąco z informacjami o serialach, ale SHIELD dostał drugi sezon? :D

jakeziom

tak, od kilku dni to wiadomo, a w przerwie serialu, pojawi się agent carter.

Spidey_

Tak ale to w przerwie DRUGIEGO sezonu ;)

jakeziom

W sumie dowiedzieliśmy się bardzo niewiele.
Drugi sezon najpewniej będzie opowiadać o odbudowie Shield (w sumie żadna tajemnica, że zostanie odbudowane), za to już bez Fury'ego. Miłe nawiązanie do komiksu gdzie Fury został zastąpiony Marią Hill i musiał się ukrywać. Kto wie może zacznie zakładać SWORD?

Co do reszty informacji jest strasznie mało.
Wiemy, że rodzic Skye żyje, ale kim/czym jest już nie. Mandaryn to nie jest na pewno i o to bym się nie martwił. Mimo wszystko wciąż strzelałbym w kosmitę ze względu na to, że to będzie wątek przewodni fazy trzeciej.

Coulson i Garett pisali w czymś co strasznie przypominało pismo którejś komiksowej kosmicznej rasy (chyba Kree, ale ręki uciąć sobie nie dam, bo nie pamiętam). Jest to o tyle logiczne, że przeszczepiono mu świadomość jednego z Kree, więc pewnie pojawią się dalsze wątki utraty kontroli.
A sam tekst? To może być mapa, to mogą być jakieś rozkazy i sposób ich odbioru, może to być jakaś technologia.
Humor jak zwykle. Suchy i kiepski.

Innymi słowy:
- Wskrzeszenie Coulsona i sprawa leku. W dużym stopniu rozwiązana. Wiemy dlaczego, wiemy jak, wiemy po co i znamy skutki uboczne. Pytanie co z tym zrobią dalej.
- Pochodzenie Skye. Tu wciąż wielka pustka. Nie pokazano nic, nie powiedziano nic. Ot wiemy tyle, że jej rodzic żyje i nawet nie mamy potwierdzenia czym jest. Tutaj zawód.
- Wątek Hydry z pewnością powróci w drugim sezonie, w końcu Hydra nie umiera. Szkoda, że Ward przeżył, a tym bardziej szkoda biorąc pod uwagę, że jednak agentem Hydry nie był. Miejmy nadzieję, że nie nawróci się i nie wezmą go znowu.

Dealric

a jaki argument, że to raczej nie Mandarin, poza tym, że raczej nie, bo nie :D? Chiny są, pasuje, nie widać postaci, więc trudno dopasować do kogokolwiek, poruszony wątek istnienia takowego już był w One-Shocie :) jest to tak samo prawdopodobne jak i nieprawdopodobne :D ot jedna z możliwości

MaciekR94

Ponieważ Mandaryn jest istotnym elementem Iron-mana i nie pojawiłby się gdyby nie było pewności na IM4 ;)
Nie mówię, niemożliwe, tylko nieprawdopdoobne z obecnie posiadanymi informacjami ;)

Dealric

Tu się zgodzę :) aczkolwiek, dla mnie zawodem byłaby kolejna część IM, z prostego powodu - wolałbym zobaczyć na ekranie wiele nowych postaci, które też zasługują na uwagę ;) i po prostu oparłbym wątek 2 sezonu właśnie m.in. o organizację Ten Rings, zamiast to ciągnąć w filmach z Downey'em jr ;) i zgadzam się, że to nieprawdopodobne na dzień dzisiejszy, ale dla mnie jest to jakaś ciekawa opcja :)

MaciekR94

Co do Mandarina to nawiązanie jest w oneshocie "all hail the king". Może z tym jakiś związek?

Dealric

A Mandarynem nie był ten cały Killian z im3? :o

Azejzel

Nie

Dealric

A nie krzyczał on coś "I AM THE MANDARIN"? xD

Azejzel

On myślał, że nim jest ale naprawdę nie był. Obejrzyj all hail the king ;d

Dealric

Ward raczej skreślony i nic więcej się w tym temacie nie wydarzy i dobrze - zamknięty wątek.
Żarty suche okropnie i zastanawiam się czy ludzie od dialogów czasami czytają to co piszą.
Z lekiem zaczyna się potwierdzać to co do tej pory ludzie obstawiają czyli ewolucja Coulsona w coś innego więc może w sezonie 3 o ile ktoś chce dalej to ciągnąć zobaczymy Super Coulsona z mocami.
-Odnośnie Sky dalej obstawiam kosmitów aczkolwiek scenarzyści mają tu spore pole do popisu - jeśli Coulson rozwinie moce i będzie powiązany z Kree albo inną kosmiczną rasą to jest opcja że wybiorą inną drogę dla Sky.
Pożyjemy zobaczymy.
Generalnie odcinek ujdzie ale spodziewałem się więcej (nie pozostawił mnie w jakimś specjalnym napięciu/podekscytowaniu przed sezonem 2)

castor_fiber1988

Ward może być jeszcze potrzebny w kolejnym sezonie. Jeśli będą chcieli go znowu pokazać, to uda mu się jakoś uciec, np pod pretekstem że wie coś więcej od Reiny a potem uratuje Sky. W finalowym odcinku nie mógł mówić, ale potem być może będzie chciał coś istotnego przekazać i już się potoczy akcja

jakeziom

Coulson ma w sobie "Geheneris Hala'son Mahr Vehl'a" (czyli Mahr Vehl), który stopniowo będzie przejmował nad nim kontrole tak jak w przypadku tych rysunków.

theonlykind

to jakaś ultimate wersja capa marvella?;d

Dealric

Tak... http://en.wikipedia.org/wiki/Mahr_Vehl

theonlykind

to chyba najbardziej prawdopodobna opcja na ten moment - obawiam się niestety że przy obecnym budżecie produkcji wypadnie strasznie słabo - przypominam sceny z latającym samochodem/sceny spadania z samolotu itd. Ogólnie CGI w agentach raczej na - niż na +.