Co myślicie o tym odcinku? I w końcu kto jest rodzicami Skye? Wydaje mi się, że ojciec ciekał krwą,
ale może to być jakaś inna substana. Zna się ktoś na komiksach i wie kto to może być? :D I te
rysunki Coulsona jakby jakiś kosmita nim sterował.
Też mam nadzieje, że dostaną lepszy budżet na 2 sezon bo niestety odstawał trochę serial od filmów pod względem efektów specjalnych. Najbardziej to mnie irytuje brak (jak na razie) jakiegokolwiek superbohatera z mocami w tej grupie.
generalnie z gatunku kree, poszukaj w necie, są już nawet zdjęcia coulsona pochylonego nad komorą z ciałem Mar Vehla
Była scena COulsona z ciałem KREE.
Jakieś zdjęcia gdzie jest jasno powiedziane, że to marvell?
Jasno nic nie jest powiedziane, ale:
- były tam inicjały G.H, co może być od Geheneris Hala´son Mahr Vehl,
- ziemski alias Mahr Vehla to Doctor Philip Lawson: Philip Lawson, Phil Coulson - trudno uwierzyć że to zbieg okoliczności :P
- Mahr Vehl też był powiązany z SHIELD
Być może faktycznie Coulson ma stać się Captain Mahr Vehl :P A jeśli by tak był i jego nazwisko nie jest zbiegem okoliczności, to by znaczyło, że już w 2008 roku wprowadzając Agenta Coulson w Iron Manie istniał pomysł takiego rozwoju tej postaci... Wow!
Przypominam, że Phil Coulson to postać z komiksu. Nie został stworzony na potrzeby filmów, więc podobieństwo imion jest przypadkowe ;P
A wieloletnie plany nie zaskakują. W końcu ponoć Marvel-Disney ma rozplanowane uniwersum filmowe na następne 10 lat.
Przykro mi ale nie masz racji. Coulson zadebiutował w filmowym Iron Manie w 2008 roku. Dopiero później został wprowadzony również do komiksowego uniwersum.
Znowu najciekawsze sceny są tuż przed i po napisach. Reszta odcinka troche o niczym. Troche irytujący był pojawiający się w idealnym momencie Fury. Raz w Helikopterze akurat jak Simmons wypłynęła z dna oceanu(nie powinna im eksplodować głowa od tak szybkiego wynurzenia?) w następnej scenie z ogromną giwerą dla Coulsona.
Wątki jakie pozostały do rozwinięcia to:
- Skutki uboczne Coulsona. O co chodzi z tym schematem? I z tym że Garrett cały czas gadał o ewolucji(czym urzekł Rainę)
- Skye jej pochodzenie i to co ma to wspólnego z Rainą i z dziwactwami wygadywanymi przez Garetta.
- Raina i ta cała ewolucja, która łączy obydwa wątki. Wiemy, że Raina i wyszukiwała ludzi o specjalnych zdolnościach aby użyć ich do Stonogi ale może nie chodziło o produkcje su
Eksplodować to mogą płuca, ale to w miarę rozwiązali bo wsadzili ją do komory hiperbarycznej żeby wróciła do siebie po zbyt szybkim wynurzeniu. Co do Coulsona i skutków ubocznych patrz wyżej co napisałem.
chodziło mi raczej o to, że błony w uszach mogą pęknąć przy zbut szybkim wynurzeniu i conajmniej ogłuchnąć.
Jeśli w czasie wynurzania wypuszczała powietrze z płuc, to nie powinno jej nic być, inaczej rozprężające się powietrze mogło ją zabić, rozerwać płuca.
Mi odcinek się podobał :) Ale w kwestii pochodzenia, genetyki, genu supermocy itp...
Moim zdaniem wszystko kręci się wokół Inhumans. Dlaczego?
Jak wspomniał Spidey_ to co rysował Coulson -> "Jak dla mnie jest to jakaś mapa, jak na poziomie genetycznym". Ja też mam takie skojarzenia.
Źródło leku który uratował Coulsona i Skye przypomina bardzo kosmitów rasy Kree.
Zaś teksty o ewolucji kojarzą mi się wybitnie z niedawnym wydarzeniem z komiksowego świata Marvela, czyli wypuszczenia Terrigen Mists na powierzchni ziemi, co uwolniło ukryte moce (zapisane w genie pochodzącym od Kree/Inhumans) wśród dużej części ziemian.
Na sam koniec miałoby to sens ze względu na to, że Marvel nie ma już praw do filmowych wersji X-Men (ma je telewizja Fox), za to w jego rękach dalej siedzą, nawet bardziej popularni (w stanach) Inhumans. Nie zdziwiłbym się gdyby serial miał wprowadzić i rozpowszechnić znajomość grupy nieludzi pod dowództwem Czarnego Bolta.
O dziwo, można przeżyć błyskawiczne wynurzenie.
Był kiedyś przypadek nurka który wraz z kompanami utknął podczas wynurzania kilkadziesiąt metrów pod wodą. Jeśli dobrze pamiętam, nurkowali w jaskini i okazało się, że w miejscu gdzie mają czekać, zmienić butle i przyzwyczaić się do ciśnienia są puste butle.
Jeden z nich błyskawicznie się wynurzył. Krzyknął do czekających na powierzchni, że nie mają powietrza i, że mają im go wrzucić. Następnie błyskawicznie zanurkował.
Udało mu się przeżyć.
Tu dziwnym trafem miał w helikopterze komorę hiperbaryczną. I dzięki temu oni się ratowali. Wiadomo w każdym helikopterze potrzebna jest komora hiperbaryczna ;-)
Wie ktoś czym była kostka, którą Coulson otrzymał od Nicka Fury w jednej z ostatnich scen?
aż tak dobrze nie czuje się w angielskim, więc poczekam z odpowiedzią na napisy, ale prawdopodobnie coś a'la baza danych użyta przez Fitza i Simmons przy szukaniu danych o Guest House. Co do cudownego pendrive'a :P faktycznie parę razy było to aż durne ;) ale jest to serial amerykański, na dodatek rozrywkowy :P nie szukam w nim wielkich naukowych teorii :P raczej umilenia przerwy między filmami
Racja, ale Avengers będą mieć premierę w trakcie trwania drugiego sezonu co zapowiada się niezwykle ciekawie:)
Tym jak zakończył się 1 sezon i Coulson ma odbudować SHIELD to muszą go dac do Avengers 2-ale nic o tym nie słychać.
Do tego będzie serial Agent Carter emitowany na ABC w przerwie między 2 sezonem Agentów. W Avengers 2 podobno kręcili jakąś retrospekcje z Peggy Carter. Więc sporo smaczków przed Avengers 2
Rzeczywiście, Avengers: Age of Ultron wchodzi 23.04.2015, czyli podobnie jak w pierwszym sezonie do serialu wpleciona zostanie historia z filmu. Dobra wiadomość. :) Ciekawe czy początek drugiego sezonu w jakikolwiek sposób nawiąże do Guardians of the Galaxy (sierpień tego roku). Rysunki Coulsona i Garretta mogą być aluzją...
To trochę inaczej działa. Żeby były jakieś większe nawiązania do Guardian of the galaxy w serialu to wydarzenia z tego filmu muszą odbić się na mieszkańcach Ziemi,w co wątpię. Więc pozostaje kosmita(prawdopodobnie Kree) z którego mamy cudotwórczy lek w pierwszym sezonie. Zostaje wątek Skye i jej rodziców na 2 sezon.
Nawiążą w jakiś tam sposób ale raczej obstawiał bym coś bardzo skromnego.
Może poruszą przy tej okazji wątek Kree a z samym filmem powiązanie bardzo luźne coś na zasadzie thora2 (gdzie sprzątali śmietnik po wydarzeniach z thora)
Pewnie będzie coś wspomniane na zasadzie (odebraliśmy zakłócenia z kosmosu/albo jakiś przekaz od kogoś) - spodziewam się małego nawiązania do pobocznego wątku z gotg.
Odcinek dobrze łączący całość. Pozostawia otwarte pole na kolejny sezon (kim jest Skye, co się stanie(dzieje) z Coulsonem, jak wykorzystają Gravitonium). Dobrze, że pozbyli się już Garretta. Jeden wątek zakończony. Ward trafi pewnie do więzienia. Może będą go potrzebować później, może będzie chciał odkupić swoje winy. Cieszę się, że twórcy nie zrobili tak jak większość tutaj podejrzewała - że Ward w ostatniej chwili zginie ratując drużynę lub Skye - byłoby to mocno naciągane. Tak jak zrobili jest dobrym rozwiązaniem.
Walka Ward vs. May na plus
Co do ojca Skye się nie wypowiadam, bo nie znam kompletnie Universum Marvela, więc nie mam pojęcia kim może być. Tak samo te rysunki. Ale okiem laika wyglądają albo na mapę wszechświata, albo na plan jakiejś broni, ewentualnie to o czym bredził Garrett czyli powstanie nowego porządku na Ziemi.
Jedno co mnie zastanawia, to czy Coulson miał te rysunki w głowie przez cały czas? Czy może na przykład przy zmianie jego pamięci w programie TAHITI zostały one usunięte, a jak zobaczył te bazgroły zrobione przez Garretta to sobie przypomniał?
Raczej to drugie. Garrett bez usuwania wspomnień świrował i był oderwany od rzeczywistości lekko. Coulson zobaczył te rysunki i musiało to wpłynąć na niego. No właśnie Garrett mówił też coś o wszechświecie jak dobrze pamiętam,więc ta opcja najbardziej możliwa. No i Coulson został dyrektorem to zacznie mu odbijać w 2 sezonie ;(
A wątek Skye w 1 sezonie był tak wolno rozwijany,że mało co się dowiedzieliśmy...
Mam wrażenie, że twórcy serialu sądzą, że jak raz na pare odcinków powiedzą nam, że Skye jest super wyjątkowa to nam to wystarczy, takie trochę rzucanie ochłapów, zaczyna to być irytujące.
A może ojcem jest Man - Thing? Koleś w 20 odcinku został wspomniany jednym zdaniem, więc istnieje w tym uniwersum, no i bardziej mi się wydawało, że to nie była krew, a jakiś szlam właśnie...nawet taki dźwięk wydawał szlamowaty :P Był on naukowcem, który pracował nad serum super - żołnierza (a to niespodzianka), a za jego "stworzenie" odpowiadał A.I.M, które już istnieje w MCU...
Sam wygląd skreśla Man-Thinga, ale co ważniejsze jest on problematyczny pod względem licencji i poza marvelem i ewentualnie firmą posiadającą Man-Thing nikt nie jest pewny kto ma do niego prawa.
A nad serum super-żólnierza w Marvelu pracowało multum osób ;)
Z prawdopodobnych teorii:
- Kree/pół Kree -> teoretycznie posiadana pirokineza (raczej przypuszczenie) podsuwa Abby Brand.
- Inhumans -> o ile Marvel rzeczywiście planuje ich wprowadzić. Tylko, że w tym wypadku odkrylibyśmy w serialu wszystko za 3-4 sezony.
- Mantis -> Postać powiązana tak z Chinami jak i z GotG co umożliwiłoby odkrycie prawdy w drugim sezonie. Dodatkowo powiązana także z Kree.
- Spiderwoman -> Rodzice jako powiązani z High Evolutionary (pasuje do fascynacji Rainą itp) żyjącego w odciętej od świata krainie (niby w komiksie okolice transylwanii ale fabularnie jest to bez znaczenia).
Tak naprawdę najlogiczniejsza jest Skye jako mutant. Oczywiście jest to niemożliwe, ale pasuje najlepiej. Związek z ewolucją, rodzice jako potwory, powiażania z Rainą która też mogłąby być mutantem, do tego w Chinach przed M-day znajdowało się coś na kształt azjatyckiego odpowiednika x-menów.
a tak w ramach prezentu jak ktoś chce się pobawić:
http://static4.wikia.nocookie.net/__cb20131029083321/marvelcinematicuniverse/ima ges/5/50/Redacted.png
Ostatni odcinek z marią hill, gdy ta rozmawia przez telefon mówi o tym iż z "lodówki" wydostało się wiele więźniów i wspomina iż rząd zadaje pytania i wtedy pada zdanie "kim lub czym jest man-thing?" jako jedno z pytań zadawanych przez rząd.
odcinek niesamowity, teraz przynajmniej wiemy, ze Skye najprawdopodobniej nie jest kosmitką. trochę szkoda, ze zabili garetta mogło by być parę fajnych odcinków z nim. fajnie, ze wreszcie pokazali drugie oko Furyego pewnie część fanów dostała nredgazmu :) w drugim sezonie pewnie głównym wątkiem będzie Skye a w tle Coulson. może dlatego Fury odszedł z shild by przygotować się na wielki powrót w filmie "Nick Fury"? A sezon 2 rozpocznie się kilka tygodni przed gottg. :)
Oko pokazali też w Winter Soldierze :)
http://sacredowls.com/wp-content/uploads/2014/04/Nick-Fury-Cut-Eye-Captain-Ameri can-Winter-Soldier.jpg
Chujowy temat który nic nie wnosi i dubluje wątek z poprzedniego tematu poświęconego tej samej tematyce.
Fajny finał :)
Podobało mi sie pojawienie sie Fury'ego. W ogóle, Fury i Coulson mają fajną aktorską chemię, są świetnym duetem.
O dziwo, podobnym duetem są May i.. Ward. Te spojrzenia, teksty, bójki. Zawsze fajnie się ich ogląda !
Kurczę, mam nadzieję że Ward szybko wróci... Nie przepadałem za nim, ale odkąd okazał się wtyką i mordercą - stał się znacznie ciekawszą postacią :p
Ward jest w stałej obsadzie na 2 sezon. Nie wiem czy to oznacza, że będzie co odcinek.
Może nie co odcinek ale chyba dosyć często. Chyba że wróci do ekipy ale to strasznie naciągane byłoby wg mnie.
Mogliby mu wsadzić w oko kamerę, bombę i jakiś "przycisk bólu" i kazać tyrać dla siebie :D
W końcu nie mają ludzi a Ward jest niezłym specjalistą... No i wie z pewnością więcej o Hydrze (głównym zagrożeniu) niż cała ekipa razem wzięta...
On o Hydrze pewnie niezbyt dużo wie. To że pracował dla Garretta nie znaczy, że wierzył w to co Hydra ze sobą niosła.
odc 4, 34 minuta 17 sekunda czy mi tylko wydaje się że te rysunki są podobne do tych co rysowali garet/phill ?