PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=735470}
7,1 30 tys. ocen
7,1 10 1 30090
6,3 14 krytyków
American Horror Story: Hotel
powrót do forum serialu American Horror Story: Hotel

Zdecydowanie najlepszy odcinek! bardzo dobrze opowiedziana historia
wciągnęła mnie. I nie sądziłam, że kiedykolwiek polubię Finna ;)

_lilka_

Zgadzam się! ;] Jak dla mnie z odcinka na odcinek jest coraz lepiej i 7 epizod zajebiście mi się podobał. Pod koniec odcinka znów miałem odruch: "to już?! Co tak szybko!!". Mnie cała historia nieziemsko wciągnęła i to będzie chyba mój ulubiony sezon na równi z Asylum. Nie mogę się już doczekać na kolejny odcinek, i dobija mnie to że trzeba będzie czekać jeszcze 13 dni. Tak jak pisałem dla mnie fantastyczny odcinek ;]

John__88

Jak to aż 13 dni ?
Odcinek mnie osobiście powalił, miałam ten sam odruch ze zbyt szybkim zakończeniem ;)

emmily09

No niestety 13 dni, dwa tygodnie będzie odstępu miedzy 7 a 8 odcinkiem, później wypuszczą 8,9,10 odcinek, a 11,12,13 tak jak zawsze już po nowym roku czyli pewnie około 6 stycznia.

_lilka_

Mnie ten odcinek podobał się jeśli chodzi o treść, lecz strona wizualna zakłóciła cały odbiór. Zacznę od tego, że w tym sezonie to nie fabuła podoba mi się najbardziej ale właśnie klimat hotelu, czyli scenografie ujęcia, wygląd i charakteryzacje poszczególnych postaci. W połączeniu z grą aktorską poszczególnych osób można by było oglądać hotelowe sceny, nawet gdyby akcja była denna (tak czasami w sumie bywa). To wszystko tworzy taką majestatyczną, mroczną i bardzo wciągającą atmosferę. To wszystko dotyczy jednak tylko scen mających miejsce w dzisiejszych czasach. Niestety retrospekcje pozostawiają bardzo wiele do życzenia. Niektóre sceny są zbyt groteskowe, przerysowane i niedopracowane. O wiele mniej przyjemnie się to ogląda. Postać Elizabeth która w XXI wieku wygląda idealnie: mrocznie, tajemniczo, pięknie, w latach 20-tych z tymi śmiesznie dorysowanymi brwiami wygląda jak swoja własna karykatura. Wydaje mi się, że we wszystkich retrospekcjach starają zrobić się z niej bardziej Gagę niż hrabinę, a szkoda, bo postać jest dobra bez tych udziwnień. Co do Finna, to nie sądziłem, że wskrzeszą go aż tak szybko, ale postać którą gra teraz podoba mi się o wiele bardziej. Niestety tutaj znowu kwestia wizualna leży. Te "stare wampiry" wyglądały śmiesznie według mnie. Nie było w nich nic strasznego. Przy dzisiejszych możliwościach mogliby zrobić coś lepszego niż charakteryzacje rodem z lat 70-tych. Na plus postać tej blond dziewczynki. Bardzo mroczna i tajemnicza. Szkoda, że tak szybko się jej pozbyli.

ocenił(a) serial na 9
Xardas11

Przecież brwi na Marlenę Dietriech to esencja tamtej mody a nie udziwnienie :D "Śmieszne" wampiry też miały oddać klimat kina lat 20/30 :)

ocenił(a) serial na 9
keffe

Dietrich*

keffe

Co nie zmienia faktu, że wyglądało to moim zdaniem beznadziejnie. :)

ocenił(a) serial na 9
Xardas11

Jak dla mnie to z tymi wybielonymi brwiami wygląda jeszcze gorzej:D

keffe

Właśnie to dodaje jej takiej "upiorności". Te śmieszne kreski są bardzo groteskowe, co nie pasuje do postaci Hrabiny.

ocenił(a) serial na 6
Xardas11

Zastanawiam sie, co Ty tu jeszcze robisz. Gdziekolwiek nie wejde (to juz trzeci watek), to jestes Ty i taka nadeta krytyka tego serialu. To jest straszne - ktos zmusza Cie do ogladania tej produkcji? Jak nie drama o watki gejowskie, to teraz znowu drama o to, jak wygladaja bohaterowie. Jesus.

MamNaImieMichasz

Co ja tu robię? Komentuję. Mam prawo wyrażać zarówno pozytywne jak i negatywne opinie. AHS to jeden z moich ulubionych seriali, nie licząc sezonu FS i jako fan serii zwracam uwagę na to co mi się nie podoba. Od tego jest forum dyskusyjne, żeby wymieniać opinie. Poza tym radzę poprawić umiejętność czytania ze zrozumieniem, jeżeli we wszystkich moich wypowiedziach widzisz "nadętą krytykę" :) Pozdrawiam

Xardas11

Nie wiem czemu tak bardzo przeżywasz ostatnią scenę przecież to jasne że jest wampirem i na pewno nie zginęła, pewnie jeszcze ją zobaczymy.

ocenił(a) serial na 8
kuki7

toć tutejsze wampiry są tak samo śmiertelne jak ludzie jeśli chodzi o zgony nienaturalne. jedynie choróbska ich się nie imają i oczywiście się nie starzeją.

ocenił(a) serial na 4
_lilka_

Szczerze mówiąc, jestem zszokowany wysoką jakością tego sezonu. Murder House był ledwo znośny, Asylum świetny, Covent nawet nie zacząłem, a FS znudził mnie w połowie.

Hotel jest znakomity, dzięki klaustrofobicznej atmosferze, znakomitym ujęciom i muzyce. Niektóre wątki są co prawda nieco wtórne inne wydają się nie kleić, ale te wady serial nadrabia klimatem.

pegaz_filmweb

Zgadzam się w 100%.

ocenił(a) serial na 8
pegaz_filmweb

to żałuj, że Coven nie zacząłeś bo było świetne, zaraz po Asylum i Hotel, wątki voodoo, klimat Nowego Orleanu miażdży niesamowicie, no i historia (z resztą zaczerpnięta z faktów) Axeman of New Orlean - cudowna.

1szy sezon był średni, Freak Show kupiło mnie tylko postaciami Dandyego i Twistyego, za to Hotel miażdży po całej linii i jest prawie tak dobre jak Asylum. Coven jest równie udane i ma świetne postaci, do tego soundtrack to małe mistrzostwo świata.

ocenił(a) serial na 10
_lilka_

Jako że uwielbiam Evana Petersa cieszę się że miał więcej roli, niż poprzednio. Ale osobiście to że on ożenił się z Hrabiną było dla mnie szokiem. Nigdy bym nie pomyślała że oni mogli być razem. Chociaż ona i tak go nie kochała. Skomplikowane to wszystko, ale i tak będę oglądać do końca. Niestety to wyczekiwanie jest strasznie męczące a tak poza tym odcinki powinny być dłuższe. Bo nie mogę się doczekać aż John odkryje prawdę, jego postać też przypadła mi bardzo do gustu. Sezon z odcinka na odcinek jest coraz bardziej ciekawszy. Mam nadzieję tylko że koniec czyli ostatni odcinek nie będzie jakiś beznadziejny, a historia hotelu będzie jakoś fajnie zakończona.

xBloodyAlicex

Tez uwielbiam Evana, ale poprzednie jego postacie były prawdę mówiąc słabe a zwłaszcza Kyle'a. Za to w Hotelu w końcu dostal porządna role.

_lilka_

A dla mnie March też jest słaby. Bardziej mi się chce z niego śmiać niż wzdychać do gry aktorskiej czy drżeć przed nim ze strachu.

ocenił(a) serial na 8
Xardas11

tu nie chodzi o to, żeby drzeć się ze strachu na jego widok ;) on po prostu genialnie zagrał psychopatę, który ma tak wysoki poziom elokwencji i kultury osobistej, że nie sposób było go pewnie podejrzewać o jakiekolwiek zbrodnie. dla mnie to jedna z najmocniejszych jak nie najmocniejsza postać sezonu, tak jak Peter nigdy mnie nie zachwycił swoją grą aktorską tak tutaj wywarł na mnie OGROMNE wrażenie swoją przemianą, sposób w jaki mówi, akcent, wygląd - wszystko. Totalna zmiana, w końcu postać którą gra jest naprawdę charyzmatyczna i zapada w pamięć. Nie spodziewałbym się, że Peters może tak dobrze grać, ale jak widać - może.

ocenił(a) serial na 10
_lilka_

_lilka_ No też tak sądzę ;) Jeszcze chciałam też nawiązać do tego co wcześniej pisałaś na samym początku bo tak samo jak ty nie lubiłam Finna. Mi w Freak Show strasznie się nie podobała rola Dandy'go, bo bywał dla mnie mega wkurzający, ale tutaj jest inaczej na szczęście i też jak Evan gra w końcu porządną postać.

xBloodyAlicex

Finn jako Tristan też był wkurzający dopiero za Valentino go polubiłam ^^

_lilka_

Tutaj się zgodzę. :)

_lilka_

Niesamowity odcinek......Najlepsza Lady Gaga, a i Finn pokazał że potrafi grać różnorodne postacie...

joannacwi

Finn chyba najbardziej zyskał. Do pozostałych aktorów już się przyzwyczailiśmy i znamy ich możliwości, i raczej nie zaskakują już oni pod względem warsztatu, a Finn jest jeszcze świeży i nieznany.
Szczerze mówiąc, dopiero czytając komentarze ogarnęłam, że w poprzednim sezonie grał on Dandy'ego o.O IMO metamorfoza jest solidna.

ocenił(a) serial na 8
_lilka_

Najlepszy odcinek tego sezonu, najlepszy sezon ze wszystkich. Czy ktoś wie co to za utwór z ostatniej sceny?

ocenił(a) serial na 7
MysteriousMurderer

Circles - The Soft Moon

ocenił(a) serial na 8
_lilka_

No właśnie to był Finn? Bo oglądałam i w niektórych scenach wyglądał jak on, a w niektórych myślałam, że to podobny aktor. Strasznie dziwne. Charakteryzacja robi swoje. :P
W dzisiejszym odcinku wreszcie podobała mi się gra Gagi. Może coś z niej jeszcze będzie. :)

Lellandra

Tak, to on.

Chyba za szybko, aby to stwierdzać, ale Finn jest pierwszym, albo jednym z niewielu aktorów, którzy faktycznie grali 3 różne z charakteru postaci w AHS: maminsynek, pyskaty model i teraz ten elegancki jegomość.

Before

A co z Sarą? Jej postacie również się różnią od siebie. Billy, Lana, Cordelia, Bliźniaczki i Sally - one wszystkie były zupełnie inne, przynajmniej dla mnie.

ocenił(a) serial na 8
Xardas11

napisała JEDNYM Z NIEWIELU - pewnie do tych niewielu też i Sara się zalicza, bo rzeczywiście babka gra niesamowite role. Jeszcze Francess Conroy bym tutaj zaliczył no i oczywiście genialną Kathy Bates. Lange zawsze grała te same role, chociaż zwykle były to najlepsze postaci w danym sezonie, może oprócz freak show.

ocenił(a) serial na 9
_lilka_

Odcinek zrobił na mnie wielkie wrażenie, chyba już w 20/30 minucie uznałam że to najlepszy odcinek sezonu. Charakteryzacja zrobiła kawał dobrej roboty, bo na pierwszy rzut oka Wittrock wyglądał jak inny aktor. Uwielbiam nawiązania do prawdziwych postaci i wydarzeń, dlatego "odkopanie" Valentino, było dla mnie po prostu genialne.
GaGa bardzo dobrze się spisuje, jej uroda pasuje do roli i do skoków czasowych w fabule. Wyjaśniło się tez w końcu, jak ona została włascicielką hotelu po panu March. I tutaj kolejny raz muszę powiedzieć o tym, że Evans pierwszy raz podoba mi się w AHS, podoba mi się jego postać, gra, akcent. Jest niesamowity, pierwszy raz od początku serialu. W końcu jego oczy "Bambi" nabrały jakiegoś wyrazu, aż chce się go oglądać.
Wątek morderstw z Dekalogu trochę się ruszył, zaczyna mnie interesować kim jest 'on'. Zaczęłam się nawet zastanawiać nad teorią, którą tutaj spotkałam, że to John Lowe jest mordercą, ale pewnie dlatego że dziewczynka była podobna do jego córki ;) Wątek ma potencjał, ale co do tego mam dość wysokie oczekiwania, bo uwielbiam wszelkie historie związane z seryjnymi mordercami. Łatwo to skopać, ale liczę że scenarzyści dadzą radę.
Ostatnia scena skojarzyła mi się trochę z popularną kilka lat temu "hard rock hallelujah" tylko w dorosłym wydaniu. :)
W sezonie nie podobają mi się póki co dwa wątki - matka-lekarka i "Ramona chce się zemścić".