Czy ktos z Was wie dlaczego ta sprzątaczka jest już dużo starsza niż wtedy gdy zginęła, a inne duchy pozostają w tym wieku w którym zginęły? * np. blizniaki) Jestem dopiero na 7 odcinku, jesli to się pózniej wyjasni to przepraszam za zasmiecanie ale bardzo mnie to ciekawi ;)
Szczerze mówiąc obejrzałam cały pierwszy sezon i nigdzie nie zauważyłam jakiegokolwiek wyjaśnienia, faktycznie zastanawiające.
Hej ja jestem po całości już dawno, zdecydowanie 1 sezon jest lepszy od drugiego (przy którym odpadłam zaledwie po 2 odcinkach). Chodzi Ci zapewne o Morię, gdzieś czytałam o jej przypadku. Nie jestem pewna ale ona gdzieś mówi w którymś odcinku coś w stylu "ludzie widzą co chcą widzieć". Zresztą w tym serialu jest strasznie dużo pokręconych i niewyjaśnionych rzeczy, jak skończysz poczujesz niedosyt, bo wszystkiego nie wyjaśnili...
jest poniekąd tak jak napisała Joanna powyżej - w sensie, że ludzie widzą to co chcą widzieć i dlatego ojciec Violet widzi młodą i seksowną dziewczynę, a jego żona starszą panią. poza tym jest to rodzaj kary, która została jej wymierzona, ze względu na to, że rozbiła rodzinę Constance, będzie przeklęta aż do końca świata i ludzie będą ją widzieć w zależności od tego co chcą zobaczyć
To też, ale jak już napisałem w innym wątku - to jest przekleństwo od Constance za zdradę z jej mężem. Tak mi się wydaję. Był taki dialog między nimi "ty na zawsze będziesz przeklęta"
A mnie zastanawia dlaczego 5 nastolatków, których w szkole zabił Tate pojawiło się w serialu jako duchy? Przecież nie umarli oni na terenie Murder House, wiec dlaczego...?
Bo było Halloween chyba, a w Halloween wszystkie duchy robiły co chciały ;)
Co do Mori, to rzeczywiście chyba chodzi o tą klątwę - że mimo iż jest duchem, dalej się starzeje.
Moira jest przeklęta za to, że była kochanką męża Constance. Poza tym raz powiedziała, że każdy widzi to co chce. Mężczyźni najczęściej widzą powierzchowność, a kobiety wnętrze. Dlatego kobietom ukazywała się jako starsza pani, a mężczyznom jako młoda, atrakcyjna kobieta. Jednak później chyba w se01xe08 pokazała się Benowi jako starsza pani (scena kiedy ona chciała go znowu uwodzić, a on jej w pewien sposób udowodnił że kocha żonę, i wtedy powiedziała mu o co w tym chodzi).
Co do tych duchów 5 nastolatków, którzy zostali zabici przez Tate'a. Było wtedy Halloween. Constance lub jej córka Addie powiedziały w tym odcinku, że właśnie wtedy duchy mogą być jak ludzie. no i tak jak też wyjaśniła 'epizodyczna' - mogły robić co chciały :)