Oglądając drugi odcinek przyszła mi taka myśl, że to wszystko jest podobne do Dziecka Rosemary. No sami popatrzcie.
Zły dom
Kobieta w ciąży z szatanem (nie jestem pewna, ale tak mi się wydaje, ze to dziecko nie jest Bena)
Zła sąsiadka, która przynosi zatrutą babeczkę/napój
obejrzałaś dopiero drugi odcinek? Bo ja miałam podobne wrażenia, ale jestem po całym sezonie, więc nie chcę za dużo powiedzieć i zdradzić fabuły :)
wg mnie za długo przeciągali to zakończenie. SPOILER w momencie kiedy rodzinka stała na schodach i wygonili tych nowych, prawie wyłączyłam już film, bo byłam przekonana, że to koniec. A te święta, choinka, deklaracje Tate'a, że będzie czekał wieczność - jakie to amerykańskie. Z tego powodu też byłam rozczarowana zakończeniem, ale ogólnie mam pozytywne wrażenia odnośnie całego sezonu.
A wracając do tematu, to po obejrzeniu całego sezonu porównanie z Dzieckiem Rosemary od razu mi się nasunęło, ciekawe czy twórcy w jakimś stopniu się tym inspirowali
Też mam takie podwójne pytanko, może będziesz w stanie mi na nie odpowiedzieć. Wszystkie osoby zabite w domu są duchami, które mogą się ujawniać albo i nie. W 1983 Constance zabiła i swojego męża i Moire. Moire pochowała w ogródku, ale męża poza domem. Dlaczego mąż nie pojawił się jako duch ani razu? Jeśli chodzi o to, że nie jest pochowany w tym domu, to mogę od razu powiedzieć, że Travis też jest pochowany gdzie indziej. A drugie to dlaczego Moira jako jedyna się zestarzała? :D
Mąż Constance też się pojawia jako duch to ten gościu co baraszkuje z Hayden a później idzie do kuchni coś przekąsić. Co do tego że nie został pochowany na terenie domu nie wiem na którym odcinku jesteś ale będzie Spoiler ( Constance zmieliła swojego męża maszynką do mięsa i nakarmiła psy które pilnowała)
Aha, no tak. Zapomniałam o tym. Bo w głowie miałam cały czas słowa Constance wynoszącej ciało męża z ogrodu "Ale nie myśl sobie, nii pochowam cię ze swoją kochanką" :)
a poza tym, dlaczego faceci widzą ją jako młodą i zboczoną? czy to jakaś pokuta za jej grzechy? :D
Co do postrzegania Moiry było to wyjaśnione w którymś odcinku jak Moira rozmawiała z Vivian (chyba) mężczyźni widzą to co chcą, a kobiety zaglądają w głąb duszy. poza tym w serialu bylo mówione, że dom wie co zrobiłeś i użyje tego przeciwko tobie , Zresztą co do Moiry ona jakby nienawidziła facetów twierdziła że każdy jest zły a może to że faceci widzieli ją jako niezłą szprychę było pewnego rodzaju karą za uwiedzenie męża Constance .