PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616381}
7,7 90 tys. ocen
7,7 10 1 90371
6,6 29 krytyków
American Horror Story
powrót do forum serialu American Horror Story

Słaby

ocenił(a) serial na 5

Z odcinka na odcinek znika cała atmosfera wytworzona na początku - dowiadujemy się, że są
duchy i można się z nimi zakumplować.
Tyle duchów w jednym domu, a tak naprawdę ważny jest Tate, sprzątaczka i Hayden. A
szkoda, bo warto byłoby rozwinąć bardziej wątek tego dziecka ze strychu i piwnicy, albo
bliźniaków.
Nie trzyma w napięciu - chodzi mi o zwieńczenie każdego odcinka. Można było je o wiele lepiej
pociąć i zmontować.
Z postaci do gustu przypadła mi tylko sąsiadka, Tate, szalona Hayden i Addie. Natomiast
kompletnie nie lubiłem Bena - bardzo marne aktorstwo.

I tragiczne zakończenie...
Drugi sezon zbiera lepsze opinie, mam nadzieję, że będzie warto go obejrzeć,

Ahh i jakim cudem Tate spotykał się gdzieś na mieście z doktorem? Przecież nie mógł opuścić posiadłości. Jaki sens miało to wypędzanie duchów, o jakim opowiadała medium? I dlaczego żona tego poparzonego popełniła samobójstwo razem z córkami?

użytkownik usunięty
kacperpl

Drugi sezon warto, uwierz- nieco lepszy od tego, choć oba są dobre.
Co do pytań pod koniec Twojego postu- też się zastanawiam nad Tatem, gdzie jest sens z tym wypędzaniem- po co w ogóle była ta medium skoro znała się na tym, że potrafiła sobie powymyślać o duchach i tyle, skoro nic nie działało. Do tego jakim cudem zestarzała się Moira, czyli sprzątaczka? + "dlaczego żona tego poparzonego popełnia samo..." oraz po co do jasnej cholewki (XD) było gadanie o tym antychryście itd., skoro sezon i tak się kończy takim jakby happy endem, loooooooooooooooooool.

Tate mógł wyjść z domu ponieważ było halloween, u nich obchodzi się to swięto nie tylko w nocy ale też dzień przed i po. Moim zdaniem Moira została "przeklęta" za zdrade i to nie od niej zależało jak ją widzieli mężczyźni. Medium miała wypędzić przede wszystkim duchy zagrażające dziecku, czyli gejów. Ale zanim zrobiła cokolwiek zrobić było to już nie potrzebne, ponieważ pokłóceni nie planowali już swojej przyszłości. Zresztą jeden z nich mówił ze takie obrzędy które mają wypędzić duchy nie działają. A żona poparzonego Larrego wcale nie popełniła samobójstwa :o przecież to był wypadek, chyba//// lub po prostu wiedziała ze Larry chce zostawić ją dla Constance ( którą darzę wielką sympatią, harda babka z niej haha :) ) no i postanowiła się zabić. Takie moje przypuszczenia :))

użytkownik usunięty
sequuntur

[SPOILERY] Żona Larrego chyba faktycznie popełniła samobójstwo przez męża, więc się z Tobą zgadzam.
Co do tego Tate'a to nie jest moje pytanie i w sumie mało wiem o co autorowi chodziło- bo o tym haloween to ogarniam, rozumiem przecież co oglądam, ale no :p. Co do medium- skoro nie działały jej praktyki to co ona w sumie wnosiła? Nic.
Moira możliwe, że została przeklęta noo, ale to pewnie przez to, że każdy widział ją tak jak chciał- faceci jako młodą laskę, a kobiety i inni jako starszą, ale nie czaję dlaczego tylko z nią tak było- równie dobrze mogła się postarzeć pierwsza właścicielka domu itd.

No nieważne, całkiem spoko wytłumaczenia na które też wpadłem, ale wolałem jeszcze spytać, dzięki :p.

Dzięki medium Constance mogła porozmawiać z córką :)))
hah, spoko :D

użytkownik usunięty
sequuntur

No powiedzmy, że rozmawiała z córką- ale równie dobrze mogła ją robić w balona i tyle, tyle jej magii :D. Wiesz dlaczego tak myślę? Bo gdy obok niej był Tate, w tym całym domu to kazała mu odejść czy coś w tym stylu i wytłumaczyła to tym, że "w obecności duchów medium zachowuje się dziwnie" czy coś w podobnym stylu- a obok niej stała ta córka i co? I za przeproszeniem wielka kupa, bo ona też była duchem, a gdy one o tym nie wiedziały to sobie nadal wierzyły w medium, haha- zabawne, co nie? :D

użytkownik usunięty

Dawno już oglądałem ten serial ale zapamiętałem tę sytuację trochę inaczej.;)
Medium jedynie wspominało,że obecność rozgniewanego ducha wpływa niekorzystnie na pracę medium. Miała na myśli, negatywną energię pochodzącą od Tate-a. Zginął i wiódł dość makabryczne życie,więc aż negatywną energia aż emanował.
A blond córeczka,była tylko zabłąkaną duszą,więc jak tako nie miała negatywnego wpływu na medium. Taka moja teoria.
A co do obrządku "wyplenienia" ducha z posiadłości. To ja sobie tłumaczyłem tym,że aby uzyskać zadowalający rezultat osoba "egzorcyzmująca" ducha musi wciąż żyć. A dlaczego? Bo jedynie żywa osoba ma w sobie wystarczające pokłady energii,która umożliwia wyplenienie niechcianego ducha. Duch we swojej postaci potrzebuje do swojej egzystencji energii pochodzącej od żywych osób (dlatego również medium może poczuć się osłabiona w towarzystwie tabunu zmarłych).

ocenił(a) serial na 7

Właściwie to było tak że Medium wiedziała że Violet nie żyje, można to wywnioskować w ich 'telepatycznej' rozmowie poprzedzającej odpędzanie Tate'a. Natomiast kwestię 'w obecności duchów medium zachowuje się dziwnie' wypowiedziała Constance, która nie wiedziała o śmierci Violet, ale wiedziała że Tate zgwałcił Vivien (a tym samym stał się ojcem Antychrysta), dlatego wymyśliła na poczekaniu szybką wymówkę o 'zakłócaniu' pracy medium przez duchy. Myślę, że Medium przepędziła Tate'a właśnie ze względu na to jakich rzeczy dokonał, szczególnie poczęcia Antychrysta.

ocenił(a) serial na 5
sequuntur

"Tate mógł wyjść z domu ponieważ było halloween" - ale w którymś odcinku i raczej nie Halloween, Tate spotkał się z Benem poza domem na mieście w jakiejś kawiarence i kiedy zeszli na temat Violet, Ben się popłakał. Więc jak dla mnie spora nieścisłość.
Żona Larrego i wypadek? Nie sądzę... Od czego mógłby powstać ogień w takiej sypialni, jeżeli ie było w niej kominka? Jak dla mnie to jest bankowe samobójstwo, w taki sposób ukarała Larrego za jego zdradę. Ale i tak dla mnie to trochę nie trzyma się kupy.
A Moira została przeklęta przez Constnce, ale nie wiem czy wiecie, że mogła tą klątwę ściągnąć - wystarczyło, żeby ktoś znalazł jej kości. Dlatego tak uwodziła armeńskiego dewelopera - chciała, żeby wybudował jej basen i znalazł jej kości. Constance to wytłumaczyła w którymś odcinku. Tyle, że to też bez sensu, bo Larry znalazł jej kości, kiedy zakopywał Hayden
Moim zdaniem wypędzenie ducha nie podziałało, bo Violet też była duchem. A medium o tym nie wiedziała. Tate'a bała się, ponieważ był zwyczajnie groźny - on zabił gejów i jeszcze kilka żywych osób. Podejrzewam, że nie chciała tak skończyć. Tylko dlaczego Tate pojawiał się w swoim domu, jeżeli nie mógł opuścić posesji nawiedzonego domu......

ocenił(a) serial na 10
kacperpl

Chodziło o godny pochowek Moiry i o to zeby jej bliscy czy tam jakas rodzina czy wogule ktos wiedzial ze sie odnalazla. Jedynie wlasnie dziwi mnie Tate gdyz faktcznie nam sie wydaje ze go czesto widzimy poza posesja ale tak naprawde przez caly czas procz halloween jest w domu. Dziwi mnie tylko ze codzinnie te duchy maja swieze inne ubrania na sobie skad je biora jak jedza skoro tate mysli ze caly czas zyje czemu nie pojdzie sobie gdzies nie ogarniam jego toku myslenia

ocenił(a) serial na 5
oliwi7499

No o to mi chodzi z Moirą. Kiedy znaleziono by jej ciało, pewnie pochowano by ją w cywilizowany sposób i może odnalazłaby spokój.
Tate wiedział, że nie żyje, tylko wciskał matce i doktorowi ściemę. Od początku zwróciłem uwagę na jego ubiór, bardzo staromodny - ubierają się jak chcą, z rzeczy które mają w domu, jedzą też bez problemów (a może nie jedzą... nie mogę sobie przypomnieć, żeby coś szamały, a Violet jak została duchem nie chciała jeść).

ocenił(a) serial na 10
kacperpl

Sory, ale Tate ma niektóre ubrania sto razy modniejsze od ubran moich kolegow wiec xd. Czemu duch mezczyzna moze miec dziecko z kobieta, duch kobieta nie moze z normalnym mezczyzna, tu tez chwila zastanowienia

ocenił(a) serial na 10
kacperpl

Tate wyszedł z Benem w dzień Halloween. Specjalnie dla Ciebie cofnęłam się do tego odcinka by się o tym przekonać : ) Oprócz tego święta ciągle był w domu, poważnie. ; )

ocenił(a) serial na 3
kacperpl

Ale Tate łaził jeszcze gdzieś z Violet i goniły ich duchy ludzi, których zabił. Więc? Naciągane- nie trzymają się własnej fabuły:D II sezon też bez rewelacji, nie dałam rady:)

ocenił(a) serial na 5
Selene91

To było Halloween, duchy mogły wtedy chodzić gdzie chciały.

ocenił(a) serial na 3
kacperpl

Ale powiedz mi gdzie miales elementy horroru? Kierowalam sie tytulem, a okazalo sie klapa totalna. Nie poczulam klimatu, zadnej tajemniczosci do tego przewidywalny. Vivien doprowadzala mnie do szalu, ten sam wyraz twarzy przez 8 odcinkow, ktore przetrwalam. Juz pisalam Zuzhet88 ze podobaly mi sie dwa motywy w tym serialu: w I sezonie pokojowka- fajny pomysl dla faceta super laska, dla kobiety stara prukwa; a II sezonie muzyka w salonie. Reszta mnie nie przekonuje. Sorry za brak polskich znakow, w telefonie nie mam.