7,7 91 tys. ocen
7,7 10 1 90706
6,7 21 krytyków
American Horror Story
powrót do forum serialu American Horror Story

Po pierwszym sezonie serial oceniłem na 9/10 i z niecierpliwością wyglądałem wieści na temat kontynuacji. Po tych paru odcinkach sezonu drugiego, ocena poszła dwa oczka w dół. Jeżeli miałbym oceniać tylko te epizody w oderwaniu od pierwszej serii, oceniłbym jeszcze niżej.
"Jedynka" trzymała w napięciu, bawiąc się formą nawiedzonego domu w sposób inteligentny i poniekąd nowatorski.
"Dwójka" to miszmasz wszystkiego. Zombie, kosmici, opętanie, szpital psychiatryczny, psychopatyczni mordercy, szalony naukowiec... Ogólnie mrok, zło i groteska wylewająca się z ekranu. Jest tego tak dużo, że mnie osobiście serial zaczyna zwyczajnie śmieszyć. Zamiast zabawy formą, powstała parodia "wszech-horroru". Zamiast dusznej atmosfery mamy źle wygenerowanych kosmitów, wkładających chipy do szyi mordercy.
Wydaje mi się, że serial znacznie by zyskał, gdyby zrezygnowano chociaż z części wątków (w szczególności z kosmitów/zombie), a skupiono się na postaciach, które w tym sezonie są jak na razie bardzo płytkie oraz przewidywalne.

ocenił(a) serial na 10
arius86

To twoje zdanie,dla mnie osobiscie drugi sezon jest lepszy od pierwszego. Za duzo wątkow? Tym lepiej,wiecej zabawy,wiecej motywow ktore trzymaja w niepewnosci. Moze Ty akurat lubisz sie skupic na jednym,mi to nie przeszkadza. Serial ma swietny klimat jak dla mnie,jest mroczny,jest bardzo ciekawy watek z opentaniem. I mnie osobiscie ten serial trzyma bardzo w napieciu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
shiroi_kumo

Nie ma to jak konstruktywna wypowiedź. Nie zgadzasz się, nie ma problemu, ucz się od malarzinho jak można to przekazać w sposób trochę sensowniejszy. Do gimnazjum nie wracam, jeszcze trafię do ławki z Tobą :)

arius86

Ja mam podobne zdanie jak arius86. Chociaż pierwszego sezonu bym na 9 nie ocenił, ale już na 7 na pewno. Jednak drugi sezon to dla mnie jakaś pomyłka. Wszystko napchane razem, jakieś karmienie czegoś w lesie, kosmici, egzorcyzmy, szalone zakonnice. Totalny chaos. W jedynce był nawiedzony dom i raczej tego się trzymali, z ciekawością się to oglądało. Mam nadzieje, że jeszcze się rozkręci, obejrzę jeszcze 2-3 odcinki, ale jak dalej będzie taki miszmasz to kończę oglądanie, nie będę się zmuszał.

ocenił(a) serial na 9
n_nowak

Ja również. Osobiście ten sezon mnie męczy i nie wiem czy również nie zakończę oglądania. Kto, co lubi.

A_Kot

Mam to samo zdanie. Z wielką nadzieją zaczełam oglądać drugi sezon, że będzie kontynuacją pierwszego, że coś się powyjaśnia. Jestem w trakcie pierwszego odcinka na 30 minucie i zastanawiam sie czy włączyłam to, co chciałam oglądać ;x straszny chaos, zdarzenia jakby były powycinane z innych filmów i wklejone do tego serialu.

Naavia

+ nowa historia - mogli zmienić bohaterów.

ocenił(a) serial na 8
n_nowak

wystarczylo by kosmitow wywalic z tego serialu, bo to troche faktycznie komedie przypomina.

ocenił(a) serial na 7
arius86

Zgadzam się. Twórcy po prostu przeszarżowali - dopiero w drugim sezonie zdałem sobie sprawę z tego jak bardzo ważny w tym serialu był pierwiastek normalności, który od czasu do czasu się pojawiał. Teraz nie ma już kompletnie niczego co nie byłoby kliszą tandetnego horroru. Mnie to męczy i odpuszczam sobie kolejne odcinki.

ocenił(a) serial na 8
majinus

Ja, skoro zaczęłam już oglądać drugi sezon, to go dokończe ale tak samo jak niektórych przedmówców, nie bardzo mnie już ciekawi, co będzie dalej. Po niezłej jedynce, drugi sezon mnie rozczarował. Nowe postacie serialu są mi w gruncie rzeczy obojętne, i jakoś mi wszystko jedno czy wszystkich powyrzynają mutanty z lasu czy akcję zakończy nalot kosmitów.
Jedynka według mnie była bardziej klimatyczna niż straszna, dwójka natomiast nie posiada żadnej z tych cech, jest raczej groteskowa.

ocenił(a) serial na 6
majinus

Ja drugi sezon oceniam wyżej. Jedynka to była telenowela i... niestety nie lubiłam jej bohaterów. Nie darzyłam sympatią ani nieco obleśnego Bena, ani Vivien, która zachowywała sie jakby połknęła kij od miotły, ani Violet, która rzucała pety na ziemię i się truła. No nie lubiłam ich. Ogladałam serial bo podobała mi się jego konwencja, ale z horrorem niestety nie miał wiele wspólnego.

Teraz z kolei rzeczywiscie przesadzili z nagromadzeniem wątków i przez to nie są one straszne, ale mimo wszystko wiecej tu horroru niż w części pierwszej.

ocenił(a) serial na 10
arius86

Coś w tym jest, za dużo wszystkiego, nieco zagmatwane... albo za bardzo przywiązałam się do sezonu pierwszego, który był świetny (dla mnie głównie dzięki postaci Constance). Tak czy siak, myślę, że warto oglądać sezon drugi, chociażby właśnie dla Jessiki Lange.

ocenił(a) serial na 9
arius86

Zgadzam się :) Pierwszy sezon był świetny, za to drugi jest przesadzony. Mam przez to problemy z oceną, bo pierwszemu daję 9/10, a drugi wypada o wiele słabiej :/

ocenił(a) serial na 10
Dagmii

Moze wlasnie ten serial jest jedyny w swoim rodzaju ze jest nie do ogarniecia i moze wlasnie to bylo zamierzone dzialanie przez tworcow? Duzo ludzi twierdzi ze za duzo wszystkiego,ze nie ogarniaja,ja tam wszystko ogarniam swietnie,jak dla mnie nie ma haosu,chyba nie jestescie tak pokreceni jak ja. :D

ocenił(a) serial na 9
malarzinho7

Hehe :) Moim zdaniem nie jest tak źle, ale mogłoby być więcej odcinków, żeby to zrobić jakoś po kolei i bez niedopowiedzeń :p

ocenił(a) serial na 6
malarzinho7

Ja tez ogarniam.

ocenił(a) serial na 10
fantynaaa

Ciesze sie. ;)

ocenił(a) serial na 6
malarzinho7

Niosę radość;)

malarzinho7

To nie chodzi o ogarnianie. Nie mam problemów ze śledzeniem wątków, po prostu połączenie ich w całość jest, jak już pisałem wyżej, bardziej śmieszne, niż straszne :)

ocenił(a) serial na 8
arius86

Dziwne, że śmieszy Cię, gdy kogoś torturują/zabijają :D

deadrys

Raczej śmieszy mnie pomysł nazisty-lekarza torturującego psychopatycznych pacjentów zakładu psychiatrycznego opanowanego przez diabła, kosmitów i sadystyczną siostrę zakonną, podczas gdy dookoła hasają zombie i jeszcze więcej psychopatów. Przyznaj, że brzmi to komicznie :)

użytkownik usunięty
arius86

Prześmiesznie wręcz. .................. Nadajesz się na pacjenta.

ocenił(a) serial na 9
arius86

Niestety muszę się zgodzić, nie chcę definitywnie oceniać przed końcem sezonu, ale 2 sezon jest gorszy od pierwszego. Uważam że twórcy trochę przekombinowali, wsadzili za dużo do jednego gara i zamiast wykwintnego dania wychodzi bigos. Nie chodzi tutaj o to, że nie ogarniam wszystkich wątków bo są one dość proste i nieskomplikowane, ale co za dużo to nie zdrowo. O ile pierwszy sezon był poukładany, rzeczowy, to ten jest chaotyczny i niestety trochę wieje nudą. Mam nadzieję, że zaczną to rozkręcać bo nie chciałabym się rozczarować. Jeśli twórcy chcieliby kontynuować serial, to proponowałabym wrócić do historii z pierwszego sezonu i pociągnąć dalej tą historię bo była o niebo ciekawsza ( przynajmniej jak do tej pory). Gdybym miała oceniać tylko 2 sezon dałabym 6/10.

ocenił(a) serial na 10
biedroneczka_90_8

Moim zdaniem twórcom właśnie o to chodziło, by do samego końca nie było wiadomo o co chodzi i serial był zagadkowy. Wcale nie przeszkadza mi duża ilość wątków i uwielbiam zarówno pierwszy jak i drugi sezon :)

ocenił(a) serial na 9
arius86

wreszcie ktoś z kogo opinią mogę się zgodzić !
znaczy mnie nawet duża ilość wątków nie przeszkadza, ale gardze horrorami gdzie obleśność ma zastąpić strach.
Pierwszy sezon był genialny, drugi to groteskowe dno, gdzie większość pomysłów jest z dupy wzięte.