PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616381}
7,7 90 tys. ocen
7,7 10 1 90371
6,6 29 krytyków
American Horror Story
powrót do forum serialu American Horror Story

oglądam właśnie ahs po raz drugi i naszła mnie refleksja. skoro constance zabija
moire i swojego meza w domu mordu, to czemu potem pojawia sie tam tylko duch
moiry, a meza juz nie? w koncu kazdy kto tam umiera zostaje tam na zawsze. i tak
mysle, w pierwszym odcinku tate mowi, ze nienawidzi swojej matki i zaluje, ze nie
wyjechal z ojcem. natomiast morderstwo jakiego dopuscila sie constance ma miejsce
w 1983. tate ma 18 lat umierajac (1994) wiec prawdopodobnie urodzil sie w 1976
oznacza, ze na pewno jest dzieckiem zamordowanego meza constance.
co za tym idzie: skoro
maz umarl w domu i jego duch musi tam byc, czemu w ogole nie kontaktuje sie z
dziecmi? w koncu jest tam zarowno tate jak i beau. tate mial 7 lat gdy jego ojciec
'odszedl' na pewno go pamieta, wiec jesli jego duch by tam byl to chyba bylby z nim w
dobrych kontaktach (ale z punktu widzenia scenariusza nie jest to mozliwe bo ojciec
niby wyjechal)? w koncu tate zdaje sie miec wiecej sympatii dla ojca niz dla
matki.
w 10 odcinku serialu gdy jedza obiad, tate rzuca, ze zaluje ze nie wyjechal z ojcem. ale
jak jego ojciec mogl wyjechac skoro zostal zabity przez jego matke? musi to oznaczac,
ze: a)constance zamordowala ojca i oklamala tate'a, ze wyjechal b)tate klamal o calej
sprawie z constance zdradzajaca ojca i jego wyjezdzie (ale w takim razie czemu tak
bardzo jej nienawidzil?). wiem, ze to zawile i mysle, ze moze ojciec sie nie pojawia bo
nie jest potrzebny ale skoro serial i tak jest dobrze i realistycznie skonstruowany to
czemu pomineli cos tak istotnego? nie wiem czy jest to niedociagniecie czy celowy
zabieg, a moze po prostu sami bohaterowie sa w tak zawilej sytuacji ze nie pamietaja
co
dokladnie sie stalo?

użytkownik usunięty
purplelensgame

też się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że może duch męża Constance po prostu nie istnieje? skoro on był poćwiartowany, zmielony i dany psom na pożarcie to jak by wyglądał, gdyby był duchem? przecież np. dzieciaki z liceum, które Tate zamordował w bibliotece i inne duchy również niby wyglądały normalnie, ale miały na sobie widoczne rany, które świadczyły o tym iż nie żyją, więc skoro mąż Constance został przez nią zmielony i dany psom do zjedzenia to niby jak miał wyglądać? chodząca paczka mielonki ze sklepu mięsnego?

ocenił(a) serial na 9

nie wiem, ale zauwaz, ze duchy pokazywaly sie ludziom w takiej postaci w jakiej chcialy. np tate powinien miec cala klatke podziurawiona, ale gdy lezal w lozku z violet wygladal calkowicie normalnie. to samo z moirą. mezczyzni widzieli ja jako piekna i mloda mimo ze normalnie sie zestarzala i powinna nie miec oka. wiec nie wiem czy to akurat jest wyjasnienie, ze go zmielila :p

użytkownik usunięty
purplelensgame

owszem masz rację, ale zauważ, że rany postrzałowe, a zmielenie ciała i zjedzenie go przez psy to całkiem coś innego. może istniały pewne granice bycia duchem? tego możemy się tylko domyślać. ale jeżeli założymy, że mąż Constance jednak mógł powrócić jako duch w postaci swojego normalnego ciała, to może on po prostu nie chciał pokazywać się swoim dzieciom, żonie oraz innym mieszkańcom domu? tak jak było w przypadku córek i żony Larrego, który nie mógł ich zobaczyć i dopiero po pewnym czasie one "objawiły się" mu. istnieje dużo różnych wyjaśnień na temat męża Constance, ale myślę, że nigdy nie dowiemy się jak to naprawdę było ;)

purplelensgame

SPOILER bo nie wiem czy oglądałeś/aś cały sezon...
Tate faktycznie jest synem zamordowanego męża Constance i jak ktoś uważnie oglądał to spotkał tegoż oto pana jako ducha :) duch kochanki Bena (Hayden) z nim się przespał i ta go po fakcie nożem potraktowała a on się otrząsnął i było fajnie... takie trochę groteskowe to było... A dlaczego z synem nie rozmawia, może nie było ciekawego pomysłu na ten wątek ;)
A co do relacji Tate-Constance. Czy kłamał o jej zdradach nie wiadomo-to tylko spekulacje, ale nie nawidził jej, bo zabiła jego brata Beau, oczywiście wyręczyła się Larrym, ale to był jej pomysł...było to powiedziane podczas retrospekcji z kolacji Langdonów z Larrym.

użytkownik usunięty
parnelia

parnelia masz na myśli to, że ojcem Tate'a jest Trevor?! nic z tego nie rozumiem...

nie nie no gdzie?! to była bardzo krótka scena, jeszcze przed trevorem... już zasiadam i szukam to napiszę gdzie dokładnie...

parnelia

no i mam... Odcinek RubberMan od 13:03, "namiętna" scena Hugo i Hayden, nawet on wspomina Constance...

użytkownik usunięty
parnelia

dlaczego ja tego nie pamiętam?! :O jak wrócę ze szkoły to od razu obejrzę ten odcinek jeszcze raz ;) to niemożliwe, że przeoczyłam coś tak ważnego...