22 .02.13 pierwszy odcinek serialu o Annie German w TVP 1 „Anna German. Tajemnica Białego Anioła.” http://www.tvp.pl/o-tvp/centrum-prasowe/komunikaty-prasowe/wiosenne-atrakcje-w-t vp-rozpoczna-sie-juz-w-lutym/9910516
Wiadomo czy TVP dograła do tego serialu dubbing, czy ty razem uznała, że da widzowi dotrwać do końca 1 odcinka?
Serial będzie emitowany z dubbingiem. Jak to sobie wyobrażasz: połowa aktorów to Polacy, a TVP ma wyemitować wersję z lektorem nałożonym na Polaków zdubbingowanych przez Rosjan?
W swej naiwności liczyłem na napisy, ale chyba wiele wody w Wiśle przepłynie zanim naród nad nią mieszkający nauczy się czytać.
Z tym dubbingiem piję do niedawno emitowanego w TVP miniserialu "Szpiedzy w Warszawie". Dubbing był tak okropny, że nie dałem rady obejrzeć do końca pierwszego odcinka. Zresztą jak się później okazało nie tylko ja miałem takie odczucia.
Napisów w TVP nie będzie, w każdym razie nie jako domyślna forma tłumaczenia filmu, z tego prostego powodu, że oglądalność programów z napisami jest tak niska, że się nie opłaca. Kilka lat temu TVP emitowała o dobrej godzinie seriale dla młodzieży z napisami i wtopiła na tym nieziemsko – jak zaczęli je emitować od nowa z dubbingiem, to im oglądalność od razu podskoczyła. Poza tym, „Anna German” to serial raczej dla starszych widzów, wiedzących, kim w ogóle owa German była, a dla nich napisy w ogóle nie wchodzą w grę, bo ich nie lubią.
Co się zaś tyczy „Szpiegów”, to ja ten nad wyraz marny i nieinteresujący serial obejrzałem do końca tylko i wyłącznie ze względu na dubbing. Prawda, nie było to mistrzostwo i miał swoje wady, ale i tak był na wyższym poziomie niż sam serial.
1 Napisy w podarunku od Publicznej? Naprawdę na nie liczyłeś? Czy przed każdą projekcją hollywoodzkiego hitu w Publicznej - też liczysz na napisy plus na oryginalną ścieżkę dźwiękową?
2 Gdyby nawet były napisy - na co, powtarzam, liczyć zdecydowanie nie należało - to jakże przyjemne dla polskiego ucha byłoby słuchanie polskich aktorów rozmawiających ze sobą po rosyjsku. Szczególnie w scenach dziejących się w Warszawie.
W niektórych filmach jest wybór od TVP, napisy lub lektor. Głównie w "Hicie na sobotę". Jednak można tak oglądać tylko mając dekoder do naziemnej tv cyfrowej. No i oczywiście w TVP filmy Kubricka są emitowane tylko z napisami.
"W niektórych filmach jest wybór od TVP, napisy lub lektor. Głównie w "Hicie na sobotę". Jednak można tak oglądać tylko mając dekoder do naziemnej tv cyfrowej. No i oczywiście w TVP filmy Kubricka są emitowane tylko z napisami."
1 W TVP to - o ile pamiętam (nie twierdzę, że pamiętam wszystko!) jest to dopiero drugi taki przypadek dania polskim widzom jakiegokolwiek wyboru. Pierwszym był niedawno emitowany serial o szpiegach w Warszawie. TVN-owi oraz TVN-owi7, jako też stacji Ale kino+ - takie dawanie wyboru zdarza się zdecydowanie częściej.
2 Nie wiem, jak Ty, ale ja we wczorajszy piątek miałem możliwość wyboru wersji językowej jedynie na cyfrowej kablówce UPC. Jeśli bowiem chodzi o dekodery cyfrówki naziemnej (posiadam dwa: Wiwę i Arivę), to wczoraj na Jedynce pozwoliły mi one jedynie wywołać polskie napisy, ale za żadne skarby nie dało się uciszyć Olejniczaka. W przypadku dwujęzycznych opcji w obu TVN-ach, jeden z dekoderów zwykle pozwala mi także uzyskać oryginalną wersję dźwiękową z napisami (ale wyłącznie do oglądania na bieżąco, bo wersja nagrana na pamięci typu flash będzie wersją z lektorem, bez napisów).
3 To emitowanie Kubricków jedynie w wersji napisowej (w TCM-ie niekiedy nawet Odyseja kosmiczna biegała w ogóle pozbawiona tłumaczenia!) - to chyba już przeszłość.
Od czasu do czasu też stykam się z takim problemem jaki opisałeś w drugim punkcie (i po części w trzecim). Kiedyś "Motyl i skafander" w TVP był do obejrzenia w wersji oryginalnej, ale zapomnieli dodać napisów. Dopiero po seansie zorientowałem się, że były dostępne tylko z włączoną telegazetą. Co do TVN-u to tak, większość filmów można zobaczyć w wersji z lektorem lub napisami.
"TVP ma wyemitować wersję z lektorem nałożonym na Polaków zdubbingowanych przez Rosjan?"
Otóż to. Większość zdeklarowanych przeciwników dubbingu wcale nie ma nic przeciwko dubbingowi! Ba, większość nawet nie zauważa, kiedy dubbing jest... Pod warunkiem, że n i e jest to dubbing polski.
Ja chyba czegoś nie rozumiem. Odcinki były nagrywane w języku polskim? Zdubbingowane przez Rosjan i w Polsce puszczone z lektorem i ruskim dubbingiem zamiast polskiego oryginału?
To jest kompletnie bez sensu -.-'
Po obejrzeniu pierwszego odcinka myślałam, że mówią tam po rosyjsku, bo są w Rosji i chcą zachować jakiś realizm czy klimat Rosji, sama nie wiem co xD
No ale żeby puszczać z dubbingiem rosyjskim i lektorem polskim zamiast oryginału polskiego to absurd po prostu.
Jest jeszcze cień szansy, że w scenach dziejących się w powojennej Polsce pozwolą pani aktorce Moro mówić swoim własnym głosem po polsku oraz śpiewać głosem Anny German (też po polsku). Być może tego akurat Olejniczak nie zagłuszy. To zdaje się ma być taki niby realizm: w Italii po italsku, w Rosji po rusku a w Polaczkowie po polskiemu. Ano, zobaczymy.
Ojejku... Postaci oryginalnie mówią swoim językiem. Rosjanie po rosyjsku, Polacy po polsku, Włosi po włosku. Chyba że jest Polak w Rosji, to mówi raz tak raz tak... ;)
Jak w życiu.
Nikt nikogo nie dubbingował.
Tylko, że prawdziwi rodzice Anny German to podobno byli "Niemcy" oraz luteranie. Czy ktoś się orientuje, czy oni naprawdę nawet w domu rozmawiali ze sobą wyłącznie po rosyjsku?
PS A czy Polacy istotnie będą mówić po polsku - to się zobaczy dopiero w przyszłych odcinkach.
w pewnym momencie wydawało mi się, że mama mówi do małej Anny "sznela" :D
To b yło gdzieś jak szły koło targu
...coś pięknego ...piosenka nagrana przez Anne za pierwszym razem ...z niezwykłym anielskim bólem w każdej nucie...... ''Echo Miłości " ..http://www.youtube.com/watch?v=FX7ltjghz04
Czy ktoś wie kiedy będzie powtórka 1 odcinka, bo niestety nie mogłam dziś obejrzeć?
wg 'telewizyjnej' powtórka ma być w niedziele o 13.10 :). mnie się udało i polecam, całkiem niezły początek.
Pierwszy odcinek już można oglądać w necie, np. na Onet VOD i TVP VOD.
http://vod.pl/anna-german,119064,w.html
http://www.tvp.pl/vod/seriale/obyczajowe/anna-german/wideo/odc-1/10152906