PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648292}
7,0 11 tys. ocen
7,0 10 1 10679
Anna German. Tajemnica białego anioła
powrót do forum serialu Anna German

Mnóstwo jest wypowiedzi o przekręcaniu faktów. Film fabularyzowane mają to do siebie, że nie zawsze trzymają się ich. Weźmy film o Tinie Turner - What's Love got to do it (1993). Na anglojęzycznej Wikipedii jest spis "fictionalized for dramatic purposes". Poniżej kilka rzeczy przekręconych tutaj:
- dodali postać Walentyna - taki ktoś nie istniał
- zmienili datę urodzenia na wcześniejszą - Anna urodziła się w 1936
- NKWD ścigało jej ojca od dawna
- Irmy Martens nie było przy śmierci syna
- jedna Estrada - występowała z dwiema Estradą Rzeszowską z Julianem Krzywką i Estrada Wrocławską
- postarzyli Katarzynę Gartner
- debiutowała na Festiwalu w Sopocie, Opole było później
- podczas wypadku nie została katapultowana, ale wyleciała przez szybę
- po wypadku pokazali ją jako osobę lękliwą, niepewną i nastawioną pesymistycznie, tymczasem ze wspomnień różnych ludzi wynika, że nie podawała się, walczyła i była nastawiona optymistycznie
- o rozstrzelaniu i rehabilitacji Eugena dowiedziała się dopiero za rządów Gorbaczowa
- los Hermana Bernera - pokazali, że dostały wiadomości o zabiciu, tymczasem dostały o zaginięciu (mogło to oznaczać to samo)
To tyle udało mi się znaleźć. Od siebie mogę dodać, że dziwią mnie zdolności lingwistyczne postaci. Każdy gada po swojemu i wszyscy się rozumieją np. scena między włoskim producentem a Zbyszkiem. Mam wątpliwości do kariery w tajemnicy. Może jako Niemki nie czytały polskiej prasy, ale mieszkały w komunałce i żaden z sąsiadów im nie powiedział. Irma pracowała i nikt ze znajomych nie zwrócił uwagi.

Dama Karo

A ja mam pytanie.
W serialu Anna jest w zagrożonej ciąży, a później na ok 2 lat zawiesza swoją karierę ze względu na macierzyństwo (taką informację znalazłam też w filmach dokumentalnych i książce "Anna German o sobie". Natomiast w tej samej książce i "Wróć do Sorrento?..." w kalendariach jest napisane, że w tym okresie Anna występowała. Mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat?

ocenił(a) serial na 10
camilla88

Z tego, co wiem, to Wróć do Sorento ? Anna pisała w czasie rekonwalescencji po wypadku, więc o ciąży nie mogło być wtedy mowy :) Wydaje mi się, że chodzi o zawieszenie kariery po urodzeniu synka, albo ewentualnie na pewien okres ciąży i potem.

akte

Och... wiem, że "Wróć do Sorrento?..." napisała w czasie rekonwalescencji po wypadku. ;-) Chodzi mi, że w obu tych książkach na końcu jest kalendarium i tam jest napisane, że w tym czasie, gdy była w ciąży i później np. koncertowała, występowała w audycjach radiowych.