PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63889
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Chyba nigdy wcześniej, żadna pompatyczna przemowa Supermana, czy filozoficzny wywód Batmana na temat samotności, poświęcenia się dla innych, czy życia w ciągłej walce nie zadziałała na mnie tak mocno, jak to jedno zdanie.

"John... Ja nie chcę tu umrzeć."

Płakałem jak Bruce nad ciałami rodziców...

andrzej_goscicki

Jeśli cię to pocieszy Arrow niestety nie umrze. Green Arrow ma już namaszczonego następce na posadkę z łukiem. Jeśli chodzi o podobne przemowy polecam Spidermana w komiksach który ma kilka takich przemyśleń + Flasha który zarówno w serialu jak i w komiksie ma mocno filozoficzne fragmenty

olekklus

"Jeśli cię to pocieszy Arrow niestety nie umrze."

Hmm... Albo ja ciebie nie zrozumiałem, albo ty mnie :). Nie chodzi o to, czy on umrze, czy nie (wydaję mi się, że komentujesz tutaj ostatni odcinek, ale nie jestem pewny). Chodzi o wydźwięk tego zdania. Człowiek, który poświęca całe swoje życie dla innych. Bohater. Wydawałoby się (zresztą słusznie), że w jego życiu nie ma miejsca na własne, prywatne szczęście. Ktoś, kto obarcza się odpowiedzialnością za cały świat, nie utrzyma jeszcze tych dodatkowych kilku gramów. I tutaj następuje połączenie z wywodem Quentina: "Jeżeli dowiem się, kim on naprawdę jest, przestanie być symbolem. Będzie człowiekiem. A zwykły człowiek nie jest w stanie tego wszystkiego znieść" (mniej więcej, walę z pamięci).

Właśnie ten prosty fakt: Oliver JEST człowiekiem. Też chce mieć własne życie, też chce być szczęśliwy. Jest zupełnie rozdarty między samym sobą, a obowiązkiem. Tragizm w najczystszej postaci. Z jednej strony to, czego się pragnie, a z drugiej to, co trzeba.

Cały ten wywód przyszedł mi do głowy po usłyszeniu tego jednego zdania: "Ja nie chcę tu umrzeć."

Pozdrawiam ;).

ocenił(a) serial na 7
andrzej_goscicki

Zgadzam się...jak to mówią...nie liczy się ilość ale jakość.

ocenił(a) serial na 10
andrzej_goscicki

który odcinek? Pamiętam te słowa wypowiadane przez Olivera, ale z chęcią usłyszę je jeszcze raz ;)

konsal

Dokładnie drugi, sezonu trzeciego ;).