PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63887
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

czy tylko ja widze podobienstwa miedzy merlynami a osbornami ze spider mana? nawet tommy(dopiero polowa 1 sezonu) przypomina harrego z zachowania czy mimiki w wielu momentach.

Makavelli88

Patrząc na to od strony podobieństw takich "czysto-ludzkich"nie wiem,jak to nazwać,to faktycznie są podobni.Ojciec ukrywający sekret,syn-najlepszy kumpel wroga ojca itd.ale na tym koniec.Gdyby Tommy przeżył,a Malcolm zginął (niby) i gdyby później Tommy kontynuował "dzieło" ojca,stając się wrogiem Oliviera,to moglibyśmy mówić o podobieństwach,ale wtedy padły by zarzuty o plagiat,czy coś w tym typie.Zresztą,nie ma co dyskutować.Komiksy zawsze były do siebie podobne,bo to jest taki świat rysunkowy.

Makavelli88

Tak czy siak, Marvel a DC to dwie różne stajnie i o podobieństwie nie ma mowy.

GallSynonim

Za to Arrow ma bardzo wiele podobieństw do Batmana

kubala102

W pierwszym sezonie ciężko jest znaleźć brak podobieństw do Batmana Nolana:) W drugim jest czyba mniej tego, choć nie znaczy to że nie ma w ogóle:) np. motyw z "protezą" na nogę:)

fabian103

Samo zachowanie Arrowa jest bardziej podobne do Batmana niż do Green Arrowa.

fabian103

A myślisz że kubali102 chodziło o Batmana Nolana? ;) Wydaję mi się że chodziło mu o oryginalnego Batmana.

Ra_s_al_Ghul

Tak chodziło mi o batmana jako samą postać , wiadomo obaj są multimilionerami , obaj stracili swoich rodziców , obaj wzięli
pod swoją opiekę młodego nastolatka odpowiednik Robin = Speedy na dodatek tak jak napisał użytkownik fabian103 twórcy czerpią wiele inspiracji z filmów Nolana , nie wspominając że większość przeciwników w tym serialu kojarzy się głownie batmanem nie podoba mi sie takie prowadzenie postaci myślałem że twórcy dodadzą więcej oryginalnośći Zielonej strzale , brakuje mi czegoś co nadawało by Oliverowi takiego własnego charakteru wyróżniającego na tle innych superbohaterów

Ra_s_al_Ghul

Ja widzę podobieństwa do Batmana Nolana bo nie oglądałem starego, zresztą nie potrafiłbym go oglądnąć. Nie po tym co przedstawił Nolan:D A co do podobieństw to wydaje mi się że jest ich cała masa, szczególnie, tak jak wspomniałem wsześniej, w pierwszym sezonie np. takie pierwsze z brzegu: bogaty playboy, ukochana prawniczka, współpraca z policjantem, kilka lat spędzonych na nauce walki poza domem, spec od komputerów/gadżetów, itp.

fabian103

Poczytaj lepiej komiksy o Batmanie ;p ale masz racje też są podobieństwa do tego nolanowskiego

Ra_s_al_Ghul

Nie ciekawi mnie to:)

fabian103

To dla Ciebie Batman jest zaszufladkowaną postacią i tylko sugerujesz się Nolanem hmm to bardzo naiwne z Twojej strony no ale cóż to Twój wybór.

Ra_s_al_Ghul

W ogóle nie rozumiem o co Ci teraz chodzi, czemu niby szufladkuje postać? Wypowiadam się na podstawie tylko i wyłącznie trylogii Nolana bo nie oglądałem poprzedniej wersji oraz nie czytałem komiksów (nie interesuje mnie tematyka Batmana) ale wolno mi to robić (wypowiedziałem się na temat podobieństw do nowego Batmana a nie ogólem) . Wytłumacz mi co takiego złego w tym jest. Każdego ciekawi coś innego, nie czytam komiksów wiec nie wiem co tam było zawarte ale oglądając filmy czy seriale można troche się dowiedzieć (choć nieco zmieniałą historie w porównaniu z komiksami).

fabian103

No okej przecież przyznałem że to Twój wybór :)

Ra_s_al_Ghul

Owszem, ale nie rozumiem czemu miałeś o to pretensje. Zdanie każdy ma swoje, nie jestem fanem komiksów bo mnie to nie ciekawi ale rozumiem że są osoby które to uwielbiają i uważają za ciekawe:) Ja nie oceniam komiksów bo po prostu ich nie czytam, dlatego też nie wypowiadam się na ich temat :D

fabian103

Np o to że mówisz o porównywaniu tego serialu do filmów Nolana ale w serialu Arrow nie ma i nigdy nie było mowy o Lidze Cieni ;) Jest Liga Zabójców i taka właśnie powinna być ta Liga ;) Ale ok Twoja sprawa nazywaj sobie coś jak Ci wygodniej. Podaje Ci rękę na zgodę i tyle ;) Koniec tematu. Pozdrawiam.

Ra_s_al_Ghul

Jak dla mnie Liga Cieni i Liga Zabójców jest tym samych, ale może to wynikać z mojej niewiedzy na ten temat. Jeśli się mylę to byłbym wdzięczny za wyjaśnienie. Bo akurat nie przyrównywałem serialu i trylogii pod kątem Ligi Cieni i Zabójców. Napisałem, że są podobne a nie takie same:)

fabian103

Ale chodziło mi o komentarz w innym miejscu ;p :) Wpisz w google Ra's al Ghul i Liga Zabójców to zobaczysz o co chodzi :) Nawet w tym serialu już występowały postacie z Ligi Zabójców.

GallSynonim

nie ma podobienstw?? deadstroke i deadpool:D pierwsze co przychodzi mi do glowy:P zawsze sie kopiuje najlepszy pomysl konkurencji troche zmienia i liczy na sukces ich kosztem.

Makavelli88

Autor Deadpoola co prawda przyznał, że inspirował się Deadstroke'iem, ale podobieństw wielu nie ma. Są wojownikami - właściwie to tyle. Deadstroke przeszedł skomplikowane zabiegi i np. jest w stanie wykorzystać 90% potencjału mózgu, a Deadpool z kolei kilka razy był martwy.

GallSynonim

I jeden i drugi są zabójcami do wynajęcia. Z tą różnicą że Deathstroke jest inteligentny a Deadpool jest debilem ;) chociaż zabawnym czasami debilem ;) np też Tony Stark = Bruce Wayne. Oczywiście że Marvel kopiował postaci ale niektóre postaci całkiem całkiem były.

GallSynonim

Deadpool - Wade Wilson
Deathstroke - Slade Wilson

Masz rację. Podobieństw nie ma :]

Bartonson12

Czytaj ze zrozumieniem...
"Autor Deadpoola co prawda przyznał, że inspirował się Deadstroke'iem"

GallSynonim

To nie jest inspirowanie, tylko zrzynanie. Gdyby się inspirował zmieniłby chociaż nazwisko bohatera i wybrał mu imię które nie jest podobne to pierwowzoru.

Bartonson12

Eh... Po prostu zamiast się wymądrzać po prostu poczytaj wypowiedzi obu autorów i zrozumiesz.

GallSynonim

Nie wymądrzam się. Pójdźmy inną droga. Wyobraź sobie...Awesomemana. A jego alterego to Mike Kent. Albo Catman i Chris Wayne. Albo SteelMan i Ron Stark. Bitch please.