PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=114862}

Babilon 5

Babylon 5
1994 - 1998
7,4 3,3 tys. ocen
7,4 10 1 3265
Babilon 5
powrót do forum serialu Babilon 5

Pomimo, iż jest to dość stary serial (obecnie oglądam IV sezon) to muszę przyznać, że spodobał mi się dużo bardziej od popularnej serii STAR TREK (osobiście lubię najbardziej TNG z kpt Picardem, a Deep Space Nine - to najsłabsza odsłona Star Treka - tu Babilon 5 zdecydowanie powala). Ciekawe postacie, interesująca filozofia życia oraz strony konfliktu, uniwersalne przesłania i efekty specjalne na przyzwoitym poziomie - choć przy dzisiejszej technice mogą wydawać się trochę banalne...).
Co ciekawe każdy kolejny sezon wciąga jeszcze bardziej i pomimo baśniowej konwencji może oglądać go bardzo zróżnicowana widownia. Dla wnikliwego obserwatora są jednak do zauważenia pewne niedociągnięcia... Jak z pewnością wielu z was zauważyło wiele seriali SF popełnia standardowy błąd (Star Trek również) jeśli chodzi o przedstawicieli obcych ras. Dopracowana głowa, ciekawy i wymyślny strój, inna barwa skóry, a ręce... takie same jak u człowieka (jedynie w innym kolorze). Może to drobne przeoczenie charakteryzatorów, ale jeśli już wymyślamy całą postać to należałoby zadbać o nią w pełnym wymiarze. Mimo wszystko polecam wszystkim, którzy szarość i monotonię dnia codziennego chcą sobie umilić fantastyczną przygodą i dawką błyskotliwego humoru .

Mr Frodo

MrFrodo napisał: (osobiście lubię najbardziej TNG z kpt Picardem, a Deep Space Nine - to najsłabsza odsłona Star Treka...)
Dziwne to dla mnie trochę. Jeśli chodzi o TNG to się zgadzam. Ogólnie najbardziej lubię. Natomiast DS9 jest najciekawszą chyba serią Star Treka. Pierwsze 2-3 sezony faktycznie trochę flaki z olejem ale jak się przebrnie do kolejnych sezonów jest naprawdę ciekawie. Czasem ciekawiej niż w TNG. ST Voyager i kolejne to już męka. Ciężko zmusić się do oglądania.

ocenił(a) serial na 10
panaho

ja już tu wiele na temat B5 napisałem (głównie w superlatywach) więc nie będe się powtarzał. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam do dyskusji tu:
http://www.filmweb.pl/serial/Babilon+5-1994-114862/discussion/jestem+zainteresow any+tym+serialem,1368188
http://www.filmweb.pl/serial/Babilon+5-1994-114862/discussion/Moja+opinia+po+Bab ylon+5+%28bez+spoiler%C3%B3w%21%29,1204862
http://www.filmweb.pl/serial/Babilon+5-1994-114862/discussion/Najlepszy+serial+s c-fi+to+jest+%22Battlestar+Galactica%22+oczywi%C5%9Bcie+ten+nowy+D,582246

OT:
Co trzech ludzi to trzy zdania (jeśli chodzi o ST)
Zawsze traktowałęm TNG jako najlepszy ST.. potem obejrzalem DS9 - na początku nudził, ale potem akcja rusza, pojawiają się ciekawe charaktery (które są mocną stroną serialu) i zwięzła historia która naprawdę wciągała.. (pomimo niektórych nudnych odcinków)..
Potem objerzałem VOY i muszę powiedzieć, że najbardziej przypadł mi do gustu.. Dlaczego?
- Nowy Świat (kwadrant Delta) dostarczył całkowicie nowych możliwości opowiadania historii, nowe rasy, nowe dziwne zjawiska itp.
- Postać Doktora - moja ulubiona postać ze świata Startrek (nawet przebija Picarda)
- Jako jedyny ST nie nudzi mnie gdy oglądam jakiś powtórkowy odcinek

Wiele mu zarzucano, głównie szybkich rozwiązań na koniec odcinka.. Cały odcinek trudne sprawy, jakieś mieszanki DNA itp. a potem bach 5 min i super szczepionka opracowana - oczywiście to już jest wierutna bzdura, ale mi nie przeszkadzała choć często irytowała. To jest chyba największy minus.
-Kapitan Janeway dała radę. po pierwszej serii gdzie mnie bardzo wkurzała, potem wkurzała tylko troche, a potem zyskała moją sympatię :)
Z tego chaosu wyłania się taki oto ranking światów ST positha:
1. VOY
2. TNG
3. DS9

ale i tak króluje B5 i niezrównany John Sheridan! HA!