PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33600}

Bastion

The Stand
1994
6,9 5,0 tys. ocen
6,9 10 1 4973
5,3 3 krytyków
Bastion
powrót do forum serialu Bastion

Ale serial sam w sobie nie jest zły. Ma parę naprawdę istotnych zalet - aktorstwo Garyego Sinisea,
Roba Lowea czy Ruby Dee jako Matki Abigail Freemantle. Do tego dobrą muzykę i dość duży
ładunek emocjonalny. Jednak mimo wszystko reżyserowi brakuje doświadczenia w prowadzeniu
historii - mówiąc wprost zalatuje nudą. Nie ma też niestety tego genialnego, niesamowitego
klimatu, poczucia zagrożenia i wrażenia uczestniczenia w czymś epokowym, czymś co zmieni cały
świat - czyli tego co jest największym atutem powieści Stephena Kinga. 7/10.

ocenił(a) serial na 6
dejwid_filmweb

Niestety właśnie brak klimatu zabija w tym serialu genialną opowieść Kinga. Z drugiej strony jednak jak przenieść na ekran tak wielowątkową powieść, tak niesamowicie (jak zawsze u Kinga) zbudowane postaci z ich historią i bagażem doświadczeń? Bez uproszczeń się nie da, niestety. Ale ten serial to chyba jednak zbyt wielkie uproszczenie. Ratuje go faktycznie jedynie znakomita gra wymienionych wyżej aktorów no i obraz pomagający wyobraźni. Jak dla mnie 5/10

ocenił(a) serial na 7
Gacu

Książka jest nie do podrobienia. A obecnie jestem w trakcie czytania serii "Mrocznej wieży" Kinga a konkretnie czwartej części - "Czarnoksiężnika i kryształu". I bardzo podoba mi się w niej nawiązanie właśnie do "Bastionu". Bohaterowie bowiem przenoszą się w czasie do Topeki w stanie Kansas gdzie szaleje... super grypa "Kapitan Trips" ! I znowu ten niesamowity klimat śmierci, ostateczności, pustki... Swoją drogą ktoś mógłby sfilmować całą serię "Mrocznej wieży", bo, o ile się orientuję, nie ma żadnych ekranizacji. Chociaż jeśli to miało by wyglądać tak jak w przypadku "Bastionu", to może lepiej nie...