PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661871}

Bates Motel

2013 - 2017
7,7 36 tys. ocen
7,7 10 1 36153
7,6 16 krytyków
Bates Motel
powrót do forum serialu Bates Motel

Co jest według Was największym atutem serialu ewentualnie czego mu brakuje. Dziękuje za wszystkie komentarze.

Czy serial jest straszny?

ocenił(a) serial na 9
smoke_city

Witaj,
długo by o serialu mówić. Jeśli mogę Cię w ten sposób zachęcić do oglądania, to trzeba po prostu serial zobaczyć na własne oczy, żeby przekonać się, jaki jest naprawdę. Cóż, kiedy rozpoczynał się pierwszy sezon też miałam tę obawę, że wkradną się jakieś elementy rodem z horroru i nie będę mogła skupić się na istocie serialu. Zupełnie szczerze mówiąc, to może i w pierwszym sezonie było kilka scen nieco przerażających, ale już na pewno nie oplatających wokół zjawisk paranormalnych, jeśli to masz na myśli mówiąc: strasznych. Akcja dzieje się w wymiarze rzeczywistym, nie ma mowy o pozaziemskich istotach. Zapewne już zapoznałeś/aś się z główną tematyką serialu, ale dla przypomnienia warto podkreślić, że fabuła rozwija się w kierunku psychopatycznej osobowości Normana. Z początku właściwie nie ma w nim nic nadzwyczajnego. No może poza szczególnym związkiem ze swoją matką. Z czasem jego osobowość zaczyna się ujawniać, teraz w trzecim sezonie można byłoby podać mnóstwo tego rodzaju przykładów. Poza tym jest wiele wątków pobocznych, niektóre z nich zanikają, niektóre się ciągną. Podobnie jest z postaciami, które występują tylko epizodycznie. Jeśli zatem psychologia, a w szczególności osobowość człowieka stanowi obiekt Twoich zainteresowań, to jest to serial dla Ciebie. I rzecz jasna nie mogę pominąć wspaniałej aktorki, jaką jest Vera Farmiga, która nadaje serialowi prawdziwy smak. Doskonale wciela się w postać Normy, matki Normana z bardzo bogatą osobowością. Wiesz, nigdy nie postrzegałam serialu w kategorii takiego, któremu "czegoś brakuje". Tak jak już powiedziałam (bądź nie) są wątki bardziej interesujące i mniej interesujące, ale łącznikiem jest ten główny, który dla wszystkich fanów serialu stanowi fundament.

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
smoke_city

Cóż to może powiem,jak to wygląda z mojego punktu widzenia na chwilę obecną. A mówiąc "na chwilę obecną" mam na myśli po 1 sezonie,bo właśnie skończyłem jego ostatni odcinek. Tytuł gdzieś wcześniej słyszałem,ale zainteresowałem się nim na wieść,że 5 sezon AHS będzie nosił nazwę Hotel,a ten nie dość,że zawiera motyw hotelu to jeszcze łączy się z tematyką grozy. Czego chcieć więcej ? Na plus zadziałał opis fabuły i obsada m.in rewelacyjna Vera Farmiga,Max i Freddie,Olivia. Nie ma co ukrywać gra aktorska tworzy cały serial i to dzięki mocno zarysowanych,ciekawych i ekscentrycznych,wykreowanych przez nich postaciach go lubimy. Ja gustuję we wszystkim co dziwne,niestandardowe,wychodzące poza normy,jeśli chodzi o filmy i seriale a ten jest właśnie o tym wszystkim. No więc zabrałem się za Bates Motel,nie żałuję,na pewno będę oglądać dalej,bo sprawił,że chce się wiedzieć jak to wszystko się rozwinie. Serial ukazuje we wnikliwy sposób toksyczne relacje (w rodzinie i nie tylko) oraz sferę psychologiczną. Są elementy horroru,krwawe wręcz ale absolutnie nie nazwałbym go strasznym,bez tych fragmentów byłby nieciekawy. Ma taką mroczną ale zarazem lekką atmosferę takiej trochę czarnej komedii,taka trochę groteska..
Cóż ja mam wrażenie,że te 10 odcinków to jest jednak za mało..momentami bywa z lekka nudny,porozgrzebywali tak te wszystkie wątki i zostawili je w chaosie,więc nie czuję satysfakcji,że obejrzałem zamknięty sezon,jak jest w przypadku AHS,do którego klimatu ma mnie przygotować Bates Motel. Warto obejrzeć,a dla fanów "Psychozy" to już w ogóle gratka. Jeśli nie gustujesz w thrillerach,horrorach to w sumie nie wiem,czy Ci przypadnie do gustu,bo jednak mamy do czynienia z genezą pscyhozy..

ocenił(a) serial na 3
TheFierceLunatic

Dla fanów Psychozy jest to mord na kanonie, profanacja i durnota taka, że zęby cierpną. Przynajmniej dla mnie i tych, których znam osobiście.

smoke_city

Postaram się nie rozpisywać tak jak moi poprzednicy, więc: jak dla mnie największym atutem jest klimat i oryginalność, a przede wszystkim nacisk na główny wątek, który jest bardzo dobrze prowadzony od początku do końca, każdy odcinek, każdy sezon jest ze sobą powiązany - bardzo sobie to cenię w serialach. Oczywiście są tu wątki poboczne, które w większości też są ciekawe. Serial bardziej polega na postaci Normana i jego relacjach z matką, niż główną historią. Główne postacie są dobrze zagrane (rola Normy jest tutaj świetna), zaś reszta czasami sprawia wrażenie "bezpłciowych" i jednakowych. Czy jest straszny? Moim zdaniem absolutnie nie, zdarzają się tu sceny w mrocznej scenerii, ale ciężko nazwać je strasznymi. Osobiście serial bardzo lubię, jest strasznie wciągający, odcinki się ogląda przyjemnie i nie nudzi, a dużo zaletą jest to, że mimo już prawie pełnych 3 sezonów, serial dalej trzyma swój poziom. Polecam, jednak tak jak napisała SunkenSisia - trzeba go po prostu sprawdzić.

ocenił(a) serial na 3
nawisher

dla mnie serial nie ma żadnego klimatu. Większość scen jest sztuczna, scenariusz dziurawy, aktorzy płytcy i przerysowane postacie. Typowy serialik który idealnie nadawałby się na antene MTV bo do takich odbiorców zapewne jest skierowany. JEśli ktoś szuka ambitniejszego kina to trzeba trzymać sie z dala.

ocenił(a) serial na 3
smoke_city

Nie jest straszny. Nie, nie warto.

smoke_city

Dzięki za opinie są dosyć skrajne :) Szczerze liczyłem właśnie na mroczny klimat, na odrobinę strachu i ciekawe postacie. Znajdę chwilę czasu i obejrzę kilka odcinków. Jeszcze raz dzięki.