PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21411
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Właśnie skończyłem oglądać 4 sezon i nie mogę przestać o nim myśleć. Genialny scenariusz już od początku, a zakończenie? Zadziwia mnie fakt, że przebywając tyle lat świetlnych, walcząc z tyloma cylonami, flota dociera do prymitywnej Ziemi, naszych wydarzeń, które nie miały jeszcze miejsca.WIELKI APLAUZ za finał! Wzruszający do bólu!

ocenił(a) serial na 10
kuzniaczek21

Ja oglądam ten serial chyba juz 4 raz :-)

kuzniaczek21

Szkoda tylko, że takie rozwiązanie fabuły kłóci się z informacjami z ostatniego odcinka pierwszej serii (grobowiec Ateny, mapa konstelacji itp.). Niestety - wszystko wskazuje na to, że scenarzyści do końca nie wiedzieli jak skończyć ten serial, a koncepcje zmieniały im się jeszcze w połowie ostatniego sezonu. To samo co w "LOST" - wykręcili się mistycyzmem...

ocenił(a) serial na 10
cool_atlantis

UWAGA MEGA SPIOLERY! Dlaczego rozwiązanie fabuły się kłóci? Ta Ziemia, na którą ostatecznie trafili, to nie ta z grobowca. Grobowiec wskazywał drogę do Ziemi Cylonów. To, że w końcu trafili gdzie trafili jest skutkiem i zamierzonym celem galacticowego Boga. Mistycyzm, który w serialu się pojawia nie jest bezcelowy.

ocenił(a) serial na 10
SzalonyChemik

Najlepsza jest MUZYKA. Pobrałem ostatnio soundtracki ze wszystkich sezonów i słucham na okrągło :)

ocenił(a) serial na 8
kuzniaczek21

jeszcze raz bym posłuchał moze ktoś zapodac linka na Youtube z finału.

aronn

http://www.youtube.com/watch?v=msM7SNuzqb4

ocenił(a) serial na 10
kuzniaczek21

To nic, Czwarty sezon to "pikuś" najbardziej mnie rozwalił 3 trzeci i finałowy piąty..... no cóz... Mam całą serie na DVD i już ogladnęłem ją 3 razy. za każdym razem mam inne uczucia (pozytywne ale też negatywne (drugi sezon). Zbyt dużo amerykanizmu w drugin sezonie np. sprzet (hummary, broń, mundury polowe USMC) a także nawiązanie do D-Day w Normandii Hasło "flash" odzew "thunder" w drugim sezonie mogli być troszke orginalniejsi....
Ogólnie powiem ze uwielbiam SF i fantaze ale w tym serialu udało im sie obie te dziedziny połączyc. Fantastyka naukowa z mitologia gercką. Arcydzieło.

ocenił(a) serial na 10
lechu2001

a Ty skąd wziąłeś 5 sezon ;p :D nie ma piątego są tylko dodatki ;]

ocenił(a) serial na 10
damian252

druga część sezonu czwartego, zaczynająca się 4x11 nazywana jest często sezonem 4.5 bądź po prostu finałowym piątym :) (ma to w sumie logiczny sens, bo emitowana była w nowym "sezonie serialowym")

ocenił(a) serial na 5
kuzniaczek21

Niestety, miałam zupełnie inne wrażenia. Serial miał słabsze i mocniejsze momenty, ale zakończenie było zupełnie do niczego.Tak jakby zabrakło im pomysłu na dalszy ciąg więc wszystko ucięli.