Porozmawiajmy o ostatnim odcinku w tym roku ;(
-czyli Ziemia jest zniszczona , przez kogo i dlaczego .
-jak myślicie co zrobi flota i cyloni ?
- i kto jest 5 cylonem ?
Odcinek mnie rozwalił poprostu zajebiozea ;D
Ad.1
- Jeśli zastane ruiny to Nowy Jork (a na takie mi wyglądały) i tym samym Trzynastym Plemieniem jesteśmy my, to Ziemia jest zniszczona klasycznie; przez Ziemian. Największymi naszymi wrogami jesteśmy my sami.
Ad.2
- A tego to ni ciula nie zgadnę. Takie zakończenie cliffhagera jak dla mnie byłoby doskonałym zakończeniem całości. Zwłaszcza że większość wątków osobistych bohaterów została pozamykana.
Ad.3
- Zdetonowany ładunek. W ogóle mnie nie interesuje kto jest piątym (zwłaszcza że wątek ostatecznej piątki mnie cholernie irytuje od momentu umieszczenia jej (piątki) w całości na Galactice). W sytuacji kiedy z Cylonami pokój, czwórka "Cylonów" została rozpoznana, przebaczono im przywrócono dawne funkcje (Tyrol i Anders nadal w mundurach) to jakie to ma nadal znaczenie?
Coś mi tu śmierdzi z tą ziemią… zgodnie z przepowiednią(czy czymś takim;)) Lara(Madame Prezydent) miała zejść z tego świata przed przybyciem do Ziemi obiecanej. Mam nadzieje, że scenarzyści nie popełnili takiego błędu zmieniając coś w 4 sezonie. Poza tym po cholerę istnieje 5 Cylon? Mi się wydaje, że jest to tykająca bomba, która ma na celu unicestwienie na dobre całej ludzkości.
Czyżby tym ładunkiem była Kara? W końcu wałkowane to było przez wiele odcinków iż doprowadzi ludzkość do zagłady… Nie mam pojęcia co tak naprawdę przynosi ten odcinek. Z jednej strony czuję ulgę… nareszcie!!! Z drugiej niedosyt… że ta cała ukryta 4 w 5 minut została ujawniona…
Wcześniej natomiast mieliśmy arcyciekawe spektakle dotyczące burzliwego uczucia pomiędzy Admirałem i Prezydentową;) typu „a co dziś mi przeczytasz do poduszki” Nie wnoszące właściwie nic męczyły widza już coraz bardziej zmęczonego tym całym wojażem.
Mam nadzieje, że przez kolejne 10 odcinków nie będą odkrywali całych tajemnic dotyczących ziemi… przy okrasie co raz to nowych nie mających żadnego znaczenia a przede wszystkim nudnych wątków z życia całej załogi…
Pozdrawiam;)
10ty odcinek najlepszy z całej 4tej serii. Wprowadzono w końcu odrobinę świeżości, zwłaszcza że przy ostatnich odcinkach wynudziłem się niemiłosiernie. Nareszcie wiemy dokąd zmierza cała ekspedycja i jakie nowe problemy na nią czekają.
Zastanawia mnie tylko jedno. Skoro został zawarty rozejm i zawiązano sojusz, to dlaczego nikt nie wziął pod uwagę powrotu na 12 kolonii? Porzucili swoje całe dziedzictwo i zostawili daleko w tyle, a nikt nie wpadł na pomysł aby odbudować to, co zostało nie do końca przecież zniszczone.
Jeżeli chodzi o Ziemię, to wydaje mi się, że zniszczyć ją mogli Cyloni podczas ich nieobecności przez ostatnie czterdzieści lat. Bo co mogło się z nimi dziać przez te wszystkie lata? Poza tym jeżeli chcieli unicestwić ludzkość i zniszczyć wszystkie kolonie, to nie odpuściliby przecież 13tej - Ziemi, na której jak wiadomo Ostateczna Piątka już była wcześniej. Kto wie? Może to ich sprawka? Może Ostateczna Piątka była pierwszymi modelami.
Właśnie kilka poprzednich odcinków BSG4 miało według mnie dobre tempo. Ostatni zaś był przesycony wydarzeniami, które galopowały tak okropnie że odcinek czasem tracił wiarygodność.
Do koloni nie wrócą, ponieważ planety są skażone. Prędzej mogliby wrócić na Kobol. Toż to doskonała planeta na odbudowę cywilizacji. Sęk w tym że ten "sojusz" wygląda mi na tymczasowy i momentalnie może zamienić się w krwawą jatkę.
No właśnie raczej nie mogli jej zniszczyć bo sami jej szukali. Zaś "Piątka" nie wydaje mi się Cylonami w właściwym tego słowa znaczeniu, tzn. wyprodukowanymi syntetycznie modelami, lecz jakąś inną rasą (czy gatunkiem), która w trakcie tych czterdziestu lat mogła Cylonom pomóc stworzyć siedem znanych już nam modeli. Może to Ziemianie?
nie wiem jak oglądacie ten serial...przecież rozejm został zawarty tylko z Cylonami które sie zbuntowały (nie pamiętam numerów,napewno szóstki i ósemki i chyba czwórki, oraz z jedną trójką). Z pozostałymi dalej jest wojna
To więc jak bo sam nie wiem to już jest ostatni odcinek (4x10)wogóle.
CZy będą następne?
Będzie 5 sezon?
Na 99% procent 5 sezonu nie będzie, może to i dobrze, nie będą sztucznie przeciągać. Ale chodzą słuchy (szczególnie po wzroście oglądalności po ostatnim odcinku) że może powstać jeszcze jakiś film pełnometrażowy, coś jak Razor. Poczekamy, zobaczymy :)
4 SEZON W SUMIE LICZY 20 ODCINKóW W TYM ROKU LECIAłO 10 A KOLEJNE W PRZYSZłYM ;)
-uwielbiam ten serial i uwazam go za najlepszy jaki do tej pory widzial w tv i 10 odc byl takze swietny. Zaskoczylo mnie ze juz zobaczylismy Ziemie i zagadzam- tez oczekiwalam czegos takiego na zakonczenie serii. Ale tym bardziej sie ciesze bo w takim razie zobaczymy jednak cos wiecej o Ziemi.
-Sam wyglad Ziemi mnie nie zaskoczyl - sluchajc wywiadow z tworcami, podcasts i roznych innych bajerow wiedzialam ze planeta bedzie zniszczona.
-nie pamietam zeby ktos mowil ze Roslin ma umrzec jak dotra do Ziemi, przepowiednia jest ze umierajacy lider doprowadzi ich do ziemi ale nie mowi chyba nic ze umrze jak tam dotrze
-uwielbiam watek Adama -Roslin i to w jaki sposob jest prowadzony( ci ludzie niecierpieli sie w miniserii!) ale klade to na karb mojego romantyzmu, o ktory sie nawet nie podejrzewalam
- cylons z Galactica sa dalej ciekawi bo to Oni byli na ziemi wiec teraz wszyscy beda patrzec na nich i liczyc na jakies wytlumaczenia co sie stalo
- tylko ludzie (my) mogli doprowdzic ziemie do takiego stanu
- 5th Cylon ? nie, to nie moze byc Starbuck
Czy ty kurna koleś masz nierówno pod sufitem???????!!!!!!!!!! A pomyślałeś przez moment że ku#$%^#$^&$a niektórzy jeszcze nie oglądali 10 odcinka i właśnie zdradziłeś im końcówkę???????? Ja pier#$%le no nie mogę kurna nie mogę z takich debili!!!!!!!!!!! ZAZNACZAJ SPOILERY i MYŚL czasem!!!!!!
Wg. mnie ten serial mógłby się tak skończyć. Ta cała wojna, podróż itp. doprowadziły do zrujnowanej Ziemi. Byłoby to jedno z najlepszych zakończeń serialu w historii, które zrobiło na mnie wrażenie (mimo iż domyślałem sie tego) gdyż nie czytałem żadnych spoilerów, wywiadów itp. tylko oglądałem odcinki (oczywiście z miniserialem bo od niego zacząłem i Razor'em):)
Ale przeciwko dalszym odcinkom nic nie ma :)
jacekrequiem: ogarnij sie troszeczke, jak bys nie chcial czytac spoilerów to bys nie kliknal w temat ktory brzmi "ODCINEK S04E10 WASZE OPINIE I UWAGI"....
"ODCINEK S04E10 WASZE OPINIE I UWAGI Porozmawiajmy o ostatnim odcinku w tym roku ;( -czyli Ziemia jest zniszcz... "
Tak wygląda temat na stronie BG więc nie trzeba wejść żeby to przeczytac a tylko debil nie skapnął by się co to znaczy..
Problem w tym że widać fragment postu m.in o tym, że Ziemia jest zniszczona. Popieram "zagniewanego". Trochę rozwagi przy pisaniu następnych spojlerów.
A jakim trzeba byc kretynem, żeby nie oglądając odcinka S4E10 i wchodzić w temat 'opinie i uwagi o odcinku S4E10'? No myślcie ludzie czasem.
Sam ep swietny, obejrzałem dopiero niedawno, ale o ile ignorowałem ten serial przez blisko 5 lat tak teraz stałem się zagorzałym fanem. Ziemia została zniszczona, ale czego oni się spodziewali po opuszczonej przed kilko tysiacami lat planecie? Osobiscie nie zrozumiałem koncowki. Czy oni byli tak zdumieni widokiem ziemi czy byli zaskoczeni, że wszedzie jakies ruiny. Co do 5 Cylona. Obstawiam Adame, młodego, albo starego.