PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21306
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Witam

Prosiłbym o podanie seriali w podobnych klimatach z równie wyrazistymi i charyzmatycznymi postaciami, spójną i wciągająca fabułą i zwalającymi z nóg cliffhangerami.

Oczywiście mowa o serialach z tzw gatunku "kosmicznych sag sci-fi", dlatego bez lostów/herosów itp

volt_84

Chyba nie ma takich.
Chociaż może obejrzyj StarGate Wszechświat chociaż do BSG to się nie umywa, ale jest w podobnym klimacie.

ocenił(a) serial na 10
volt_84

Z tych klimatów (jeśli masz na myśli statek kosmiczny przemierzający kosmos) to polecam Star Trek Voyager.
Serial ma już trochę lat, więc efekty nie umywają się do tych z BSG, ale to nie przeszkadza.
Ogólnie serial ten nie jest może tak dobry jak BSG, ale na pewno ktoś kto lubi oglądać seriale dziejące się
gdzieś daleko w kosmosie, powinien dać temu serialowi choćby szansę, chyba że ktoś nie trawi uniwersum Star Treka.
Serial ten ma 7 sezonów, więc jest co oglądać. Spora część odcinków stanowi krótkie historie, która nie mają wpływu na
na główną oś fabuły, czyli są tak jakby zapychaczami. Niektóre z tych odcinków przyznam, że są nudne i oglądałem je
na szybkim przewijaniu aby jak najszybciej przez nie przebrnąć, ale jest też wiele innych odcinków, które potrafią być bardzo ciekawe.
Mimo to główna oś fabuły jest dosyć długa, przewija się przez wiele odcinków i jak dla mnie bardzo ciekawa i wciągająca. Nawet gdyby pominąć te "zapychacze" to jest sporo oglądania :)
Jest też kilka ciekawych postaci (zwłaszcza Seven of Nine), choć mniej niż w BSG.

ocenił(a) serial na 10
volt_84

Ja proponuje: Gwiezdna Eskadra (Space: Above and Beyond)
Ziemia 2 (Earth 2)
Oba seriale swego czasu można było zobaczyć na Polsacie, ale tym nie powinieneś się zrażać. Jak dla mnie obowiązkowe "must see" sf tvshows. Serial Ziemia 2 został przerwany po drugim sezonie i do dzisiaj nad tym boleję, ale te 22 odcinki które powstały powalają na kolana.
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
volt_84

ja Ci moge polecic anime pod tytułem "Exosquad" swietny klimat s-f mimo ze anime. A ze seriali to Firefly i później Serenity

volt_84

Przedewszystkim Babylon 5 do ktorego BSG w mojej osobistej opinii sie nie umywa.

ocenił(a) serial na 8
michal_wis

Widziałem na razie tylko pierwszy sezon BSG, ale póki co podzielam twoje zdanie w 100 proc.
Dam jeszcze szanse temu serialowi, ale nie wiem czym ludzie się tak zachwycają. Serial moim zdaniem nie jest zły, ale nie tak dobry jakie ma opinie.
Natomiast Babylon 5 to klasa sama w sobie.

ocenił(a) serial na 10
volt_84

A ja polecam Farscape właśnie oglądam i nawet mnie wciągnął :-)

http://www.filmweb.pl/serial/Ucieczka+w+kosmos-1999-94639
ten cały Babylon 5 też ludzie zachwalają ale jakoś nie mogę się za niego zabrać już chyba z rok się za niego zabieram heheh zawsze jak mam go oglądać dorywam jakiś inny serial ;]

ocenił(a) serial na 10
damian252

Babylon jest świetny, a Galactica genialna... sam szukam czegoś w tych klimatach Stargate'y już mnie nużą i zastanawiam się czy nie obczaić tej serii StarTreka z kapitanem Picardem, którą oglądałem w dzieciństwie.

ocenił(a) serial na 10
Perykles

Seria z Picardem była lepsza niż Voyager a stargate to nuda ;]

ocenił(a) serial na 10
volt_84

Polecam znakomity serial Firefly i film Serenity na dokładkę. Są nieco inaczej zrobione niż reszta seriali sci-fi (np. cisza w kosmosie) ale wciągają :)

kiral

Jak wyżej ktoś wspomniał Farscape.

ocenił(a) serial na 10
thikim

Farscape nawet fajne ale do BSG ledwo do kolan :P