Pamiętacie scenę z Pulp Fiction gdy (Christopher Walken-Kapitan Koons)
opowiada młodemu chłopakowi (Bruce Willis) o jego ojcu z którym był w niewoli i o zegarku który jego ojciec ukrywał w 4 literach i On mu ten zegarek daje?
Nie wiem czemu ale oglądając BSG Sezon 3 odcinek 18 przypomniała mi się właśnie ta scenka :D
chodzi mi o motyw gdy adwokat Baltara kradnie mu pióro i idzie z nim do szóstki daje Jej , ona go podnosi pod nos i wącha , Baltar trzymał ten długopis w gatkach jeśli dobrze pamiętam :D może to nie jak w Pulp Fiction zegarek w dup..e ale podobny motyw troszkę :-)
Adwokat...
Czy miłość cylonów różni się od ludzkiej ?,może boli znacznie mniej ?
Szóstka...
wiesz cokolwiek o miłości ?
Adwokat...
Kochałem pewną kobietę piękną i poważną ,niczym zaciśnięty w grymasie kwiat stokrotki,poruszała się jakby szła na własną egzekucję,
byliśmy razem 10 lat potem wszystko się rozpadło.
Szóstka...
chciałeś tego?
Adwokat...
Myślałem że jeśli zdołam o niej zapomnieć ,będę w stanie wytrzymać wszystko,znieść każdą krzywdę,przez wiele miesięcy żyłem samotnie dopóki nie zrozumiałem jak bardzo ją kocham,
poco było tak się męczyć,chciałem być z nią
Szóstka...
Czy Gaius pytał o mnie?
Adwokat...
Martwi się o Ciebie ,tęskni za Tobą i kocha Cię,sam nie może Ci tego powiedzieć dał mi więc to..(tutaj wyciąga pióro na biurko)
dzięki temu narażając własne życie wyraża swoje uczucia,próbuje uporządkować własny świat,chce być słyszany ,ukrył pióro gdyż wie że drugiego nie dostanie teraz wręcza je Tobie
(tutaj szóstka zaczyna wąchać pióro ) gdyż bez Ciebie jego życie niema sensu, On chce żebyś wiedziała że zrobi wszystko żeby znów być z Tobą.
Szóstka...
Szkoda ,nie pozwolą mi zatrzymać tego pióra
Adwokat...
Jesteś zdana na łaskę obserwujących nas ludzi wiesz co się z Tobą stanie,żadne pieniądze nie pomogły by mi Ciebie wybronić,nie będziesz miała procesu nawet sfingowanego powiedz zatem ,
czy cierpisz z miłości tak bardzo jak ja ?
Szóstka...
TAK