PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21306
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Wysmienity

ocenił(a) serial na 9

Doskonaly serial sf. jeden z lepszych seriali ostatnich lat. obecny stargate universe nie dorasta mu do piet-a szkod bo potencjal byl. natomiast battlestar jest serialem, ktory mam nadzieje szybko sie nie zestarzeje i powroty do niego beda zawsze czysta przyjemnoscia. klimat, fabula, efekty i akcja to atrybuty tego serialu. polecam!

ocenił(a) serial na 10
OCTAGON

Popieram, stargate universe oglądam teraz z mieszanymi uczuciami, wiedząc że podobny temat można "ugryźć" ciekawiej, sprawniej, lepiej.
Do BTS wrócę za jakiś czas i obejrzę wszystko od początku - nie znam lepszego serialu sf. a oglądałam chyba wszystko co jest dostępne.

ocenił(a) serial na 8
Zolta_Rawenka

A co myślisz o Babylon 5?

ocenił(a) serial na 10
Azkabanowy

Widziałem Babylon5 mam do niego sentyment, jest bardzo dobry, ale BSG to majstersztyk ze słabszymi momentami. Stargate Universe to przy Babylon5 i BSG bajka dla dzieci... jakoś nie mogę do niego wrócić po paru pierwszych odcinkach.

ocenił(a) serial na 10
OCTAGON

Jako dawny fan SG-1 muszę przyznać Ci rację. O ile uniwersum stargate'ów jest bardzo fajne, spędziłem z nim dużo czasu, to jednak BSG uważam za najlepszy serial S-F. Właściwie zakwalifikowanie tego serialu tylko do kategorii fikcji naukowej jest sporym uproszczeniem, gdyż jest to de facto dramat wojenny, tyle że rozgrywający się w kosmosie. Z takim połączeniem problemów moralnych, niesamowitej kreacji świata, akcją i efektami specjalnymi nie zetknąłem się nigdy wcześniej.

ocenił(a) serial na 10
mathixx

mathixx - zgadzam się z Tobą. BSG to najbardziej ambitny serial science-fiction w historii telewizji.

ocenił(a) serial na 10
kAwkA

No właśnie, BSG wykracza daleko poza sci-fi i właściwie często jest to gatunek drugorzędny. To doskonały dramat psychologiczny i społeczno-polityczny i głównie pod takim kątem go oglądałam, ale był niesamowicie wciągający pod niemal każdym względem. Psychologia postaci rewelacyjna, bohaterowie ewoluują pod wpływem wydarzeń i ten rozwój jest bardzo wiarygodny, wszystkie postaci bardzo ciekawe i świetnie zagrane (nawet te epizodyczne nie stanowią tylko tła). No i ta uniwersalność, chyba trudno o lepsze pokazanie dylematów moralnych nowoczesnego społeczeństwa. W sumie BSG podbiło u mnie poprzeczkę dla innych seriali tak wysoko, że średniej jakości produkcjami już raczej nie zawracam sobie głowy, chyba że dla czystej rozrywki :)

ocenił(a) serial na 10
Aga_darkside

Aga lepiej bym tego nie ujął...

ocenił(a) serial na 10
kAwkA

No nie przesadzajmy :P Pewnie coś tam było lepszego. Tym bardziej że kilka odcinków nie porywało. Mnie np zirytował ten w którym Kara gdzieś się zagubiła... Takie to było głupie i nie potrzebne.

ocenił(a) serial na 10
tasm_dis

Może są lepsze, zgadzam się choćby z licznymi opiniami, że "The Wire" to najlepszy serial w historii, ale patrząc subiektywnie już raczej żaden serial mnie tak nie wciągnie jak BSG, no i spokojnie można go zaliczyć do ścisłej czołówki najlepszych seriali. Owszem, kilka odcinków było słabszych (ale i tak niewiele), do jeszcze paru rzeczy można by się przyczepić, ale to są naprawdę drobne mankamenty w obliczu całości ;)
Edit: nie spojrzałam, że post nie w odpowiedzi na mój, no trudno ;)

ocenił(a) serial na 10
OCTAGON

Popieram. Genialny serial!!!

Gimlur

Mam takie pytanie. Nie mam co oglądać i ten serial mi wyskoczył w Rekomendacji. Chciałem zapytać czy ten serial ma normalne zakończenie ?a nie jak np Jerycho lub Heroes kończy się sezon ale cały film ?.

ocenił(a) serial na 10
Biogdan

jeśli pytasz czy produkcja nie padła przed końcem historii odpowiadam - nie... jest zakończenie! Żadnego urywania przed końcem.