PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124439
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Dobra, no to zabawy ciąg dalszy. Przed ostatnim odcinkiem wykluczam na pewno oczywistości jak Paweł, Grzegorz Molenda, Sebastian Molenda, osoby nieżyjące (bo to byłaby zupełna porażka), czyli Lesiu, Kuś i jego ludzie (mieli udział, ale to nie oni), Kumiński (jeśli umarł), a także tych, którzy w 10 odcinku nie wystąpią, czyli rodziców Aśki (nie ma ich w obsadzie na finał).

Moim wymarzonym rozwiązaniem, które najbardziej by mnie usatysfakcjonowało byłby klasowy lincz. Przewrotne byłoby to, że Paweł szukał zabójcy Asi przez cały ten czas, a nie domyślał się, że nie było jednego mordercy, a sprawców miał właściwie pod ręką. Oczywiście, ta teoria jest mało prawdopodobna. Przede wszystkim dlatego, że zdecydowana większa część klasy nie zachowuje się jak osoby po morderstwie (nawet jeśli było nieumyślne, no bo to BYŁY TYLKO ŻARTY). Julka - ok. Ona jest w to zamieszana na stówę. Może Jasiek, którego na samym początku kategorycznie odrzucałem, ale teraz to już nie jestem taki pewien. Ale reszta? Ewelina raczej się w ogóle nie trzyma z Molendami. Jeśli Rozłucka jest zabójczynią, to samodzielną. Podobnie rzecz ma się z Krystianem. Jowita ma chyba (o ile dobrze pamiętam) alibi. Daria, Łukasz, Ola? Zupełnie obok sprawy. Jeśli brali w tym udział, ukrywają to wyśmienicie. Mimo wszystko cieszyłbym się z takiego obrotu spraw i wierzę, że dałoby się to jakoś sensownie wytłumaczyć. Bardziej sensownie niż to, że młodzież się nachlała, a Aśki wszyscy nie lubili. Gdyby wszyscy licealiści pod wpływem alkoholu mordowali tych, za którymi nie przepadają to by się nam populacja drastycznie zmniejszyła.

Logicznie myśląc najbliżej jest mi do wskazania jako mordercy Eweliny bądź Maćka, ale mam jeszcze jeden pomysł.

Zabójca miał być dużym zaskoczeniem, a jednocześnie najprawdopodobniej nie będzie to osoba zupełnie od czapy, która pojawi się w ostatnim odcinku. Wobec tego typuję pewną osobę, która pojawia się od początku w każdym odcinku, która jest obok śledztwa, znała prawdopodobnie dobrze ofiarę, a mało kto się zająknął o tym, że to mogła być... Marta Mirska, pani wychowawczyni. Czemu? Nie wiem! Czysty strzał. Na wytłumaczenie motywów twórcy mieli ponad 50 minut, więc czasu trochę na to jest. A takie wytłumaczenie byłoby na pewno zaskakujące.

Tak czy owak, ja liczę na duże zaskoczenie. Żeby się tylko nie okazało, że to jednak naprawdę Julka. To byłoby bardzo rozczarowujące.

evilcookie

Z tymi prochami to dziwna sprawa,bo nie było mowy na sekcji zwłok,że wykryto w ciele Asi psychotropy.Jest tylko pusta fiołka z jej nazwiskiem.Czy coś pominęłam?
Jeśli chodzi o policjantów,to ją odniosłam takie wrażenie, że reżyser chciał po prostu pokazać oblicze polskich Stróżów prawa- trochę nieudolnych, obojętnych,bardziej słabych niż silnych...A tak na marginesie Wg mnie Królikowski i Głowacki grają fenomenalnie!
Czekam na finał i na razie przestałam typować...Brakuje mi pomysłu,kto mógł spotkać potem Asię w lesie i jaki był motyw..:)

TheMagicLily

Z jej nazwiskiem? To nie zobaczyłam tego, a wczoraj obejrzałam początek 1 odc. Zresztą czy u nas w PL wydają leki na których jest nazwisko pacjenta? Pierwsze słyszę

Marie_

Na początku W scenie kiedy policjanci opróżniają torebkę, trzeba zrobić stop klatkę na fiolkę.

TheMagicLily

To w takim razie się nie popisali, bo j/w w PL nie wydaje się leków z nazwiskiem pacjenta, chyba że na specjalne zamówienie, albo w jakimś eksperymentalnym leczeniu, tylko to już absurdalne

GarbatySzopPracz

ciekawe kogo bysmy obstawiali gdyby nie te spoilery o kierowaniu sie sercem i zaskoczeniu..
a jak to tylko zarty?

Wymyslamy coraz to lepsze teorie, a poniewaz padly prawie wszystkie nazwiska to jedynym prawdziwym zaskoczeniem teraz byłby wuefista albo matka Kusia ;)

ocenił(a) serial na 7
Vojtala

Nie ma ich w obsadzie :D zaskoczeniem bykby któryś z policjantow na pewno :) Stuhr także, ale jak to ugryźć bez schizofrenii i rozdwojenia jaźni

evilcookie

bo to jest taki trik.

zabil wuefista a jak sie okazalo ze to on to skoczyl z dachu szkoly..

ale tej w Warszawie.. i w ostatniej scenie stuhr przyjezdza do tej szkoly i widzi obrys ciala...i Simlat nie potrzebny ;)

no dobra teraz to juz pojechalem po bandzie :D

ocenił(a) serial na 7
Vojtala

To wcale nie jest głupie :D + kuś był w obsadzie 9 odcinka gdzie ,,grał zwłoki" więc aktora faktycznie musi nie byc widac podczas odcinka

ocenił(a) serial na 7
Vojtala

Gdzie ta scena z obrysowanym ciałem?

evilcookie

Mowa o teaserze, który emitowano parę miesięcy przed premierą. Był jeszcze taki, gdzie Stuhr stoi w klasie z zakrwawionymi rękawami i kwiatami z hodowli Sebastiana. Jak dla mnie, nie są to sceny z serialu, a nakręcone dodatkowo.

użytkownik usunięty
golleador

Dokładnie, są to materiały promocyjne, Bo tym są właśnie teasery, czystym marketingiem mającym nakręcić Hype, ludzie niestety mylą je z trailerami.

GarbatySzopPracz

Zwróciliście uwagę na trailer 10 odcinka? Wydawało mi się,że Belfer przesłuchuje Julkę, ale to chyba jednak chodzi o Ewelinę, bardziej pasują włosy i ubranie..Czyli wynika,że była też na ognisku? Tylko ciekawe,czy to nie kolejna zmyłka...Jest jeszcze moment jak Stuhr siedzi na przeciwko faceta i mówi ,,ty to zrobiłeś''-tylko nie mogę rozszyfrować, co to za facet siedzi tyłem..

TheMagicLily

W ogóle jest jakaś lista osób będących na ognisku?
Czy wszyscy balujący w tym lesie zostali przesłuchani?

damprz

O tym ognisku to chyba nic w sumie nie wiadomo. Ja np przegapiłam ten wątek kompletnie, tzn nie wiem kiedy się pojawił w serialu, a wiedzę, że jakieś ognisko było mam z tego forum, także jakby ktoś mógłby mi podrzcucić gdzie tego szukać to byłabym wdzięczna :)

ocenił(a) serial na 7
GarbatySzopPracz

Julke można właściwie w 100% wykluczyć jako mordercę. Ale...Czy tylko mnie zdziwila jej postawa? W 7 odc gotowa uciec z ukochanym do Hiszpanii, robi linę z kocow by go ostrzec, znaleźć, pomoc. W 8 widzi doskonale jak brat zmierza ku Adrianowi z bronia, ale milczy..czy normalna reakcja nie jest krzyk, ostrzeżenie, panika? No i 9 odc..z tego co widać w serialu Adrian był właściwie jedyna osoba bliska Julce, traci go na zawsze i jest w stanie wystrojona chodzić po szkole i żartować sobie ironicznie z Jaśka w szatni? Z przewrazliwonej i emocjonalnej nastolatki po śmierci ukochanego rodzi sie w 1 dzień femme fatale..? Serio..?