PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124418
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Jest nim Maciek Dąbrowa.

Na pewno nie była to Julka, bo nie po to jesteśmy wodzeni za nos przez 7 odcinków, aby okazało się, że dwa odcinki przed końcem dają nam na tacy mordercę.

Dlaczego Maciek?
- nie ma alibi (jego ojciec mógłby potwierdzić, on wie, że go nie było więc mówi tylko o psie)
-jest pierwszym podejrzanym, z którego szybko zostają zdjęte podejrzenia i zaczyna się gra reżysera z przedstawianiem nam kolejnych potencjalnych morderców
-siła uderzenia wskazuje, że na 90% mordercą nie może być kobieta (dostała w brzuch, więc musiałaby leżeć, a wtedy miałaby pokaleczone ręce czy otarcia)
- nie wiedział, że jest w ciąży (kiedy się dowiedział, chciał się zabić w domu, w którym się spotykali)
- obciął jej włosy, aby coś mu po niej zostało (Julka by ją oszpeciła obcinają włosy na krótko)
- może z nim chciała zerwać, on będąc pod wpływem uderzył ją (Olka zeznaje, że widziała jak się szarpali, po czym zrywa się z przesłuchania w szkole i wychodzi, mówi do tego, że był o nią bardzo zazdrosny)
- mógł to zrobić pod wpływem impulsu i być może alkoholu lub narkotyków (atakuje dilera ze złości, co on mu sprzedał?)
- zabójcę zna upośledzony brat Krystiana, który de facto prowadzi ich w pierwszej scenie do martwej Asi. Widać, że nagle przyśpiesza i patrzy, czy Maciek i Krystian podążają za nim.
- Maciek w pierwszej scenie, kiedy widzi dokąd zmierzają, zapala papierosa i patrzy specyficznym wzrokiem w tamtym kierunku
- Na lekcji polskiego Maciek wspomina Asię słowami "czasami nie wiedziałem już, czy tak ją kocham, czy tak ją nienawidzę"
- jest to rozwiązanie proste, jak to mówi Królikowski w komentarzu do filmu, kto jest zabójcą
- Maciek mówi, że się domyśla kto jest zabójcą (na pewno nie typuje Julki, więc to może być on albo Ewelina, ale ona jest za słąba, zeby ją zabić)
- któryś z aktorów mówi, że została zabita przez kogoś, kto kierował się sercem (Julka była za słabo przywiązana do rodziny, aby zrobić to z miłości)
- Maciek po nieudanej próbie samobójczej znika nam bo jest w śpiączce i jest poza kręgiem podejrzanych

maniaktsw

Obciąć włosy mógł też ten niepełnosprawny , kiedy zabierał jej telefon (bo też ją kochał na przykład). Terraz pewnie znajdą u niepełnosprawnego kosmyk włosów i on będzie podejrzanym w 9 odcinku, ale w 10 okaże się że to Maciek jednak.

ocenił(a) serial na 8
briela

Być może to był ten niepełnosprawny, zakochany w Asi, podglądał i śledził ją. Widział, jak ginie, wiedział, że to Maciek ją uderzył. Dał znać Maćkowi, że wie o tym co się stało, kiedy podszedł pod jego dom i zadzwonił do niego z telefonu Asi.

maniaktsw

Ja też na początku podejrzewałem Maćka później Gonerę, Ewelinę, a teraz znowu Maciek jest głównym podejrzanym.

ocenił(a) serial na 6
maniaktsw

Jak to może być Maciek, jak sam szukał zabójcy i chciał zabić tego blondyna, syna molendy. Gdyby był winny to raczej nie chciałby zabić innego człowieka nadal, jezeli mieliby to widzieć jego ojciec i Paweł.

ocenił(a) serial na 8
czachaala7

Zauważ, że on zaczął szukać zabójcy, dopiero po przesłuchaniu, kiedy dowiedział się, że była w ciąży. On chciał ukarać tego, z którym Asia go zdradzała. Działa pod wpływem impulsu.

maniaktsw

No rzeczywiście impulsywny chłoptaś co to nie rozwalił na miejscu pedzia tylko czekał aż go znajdą i sam siebie postrzelił w nagrodę.

ocenił(a) serial na 10
maniaktsw

Hmmm... To ma sens. Ale szkoda by mi było takiego zakończenia.

ocenił(a) serial na 6
maniaktsw

Nie zastanawia was, ze rezyser pokazuje, jakby z chlopakami byl ktos trzeci? No i mowia, ze powiedz o tym tylko Adrainowi? Po momencie on ich zabija i mowi Pawlowi, ze bylo ich dwoch. Jakby mial zamiar kogos chornic...

ocenił(a) serial na 8
idid

Tą trzecią osobą była Julka, to nam sugeruje reżyser. Ale ona nie mogła tak mocno uderzyć Asi, dlatego ją wykluczam.

maniaktsw

wydaje mi się że w momencie jak stuhr mówi do jednego z tych bandziorów : dlaczego obcieliście jej włosy?, tamten odpowiada : nie, to nie my, to oni. Czyli może i julka i jasiek chcieli postraszyć i ukarac Asię za romans z ich ojcem.

briela

ale oczywiscie to wszystko, potem im uciekła.

maniaktsw

Ja obstawiam Jaśka - w końcu na pytanie czy zabił już kogoś pociągnął za spust i jakby nigdy nic odszedł :D

ocenił(a) serial na 10
joutsen_2

No właśnie dla mnie to było dwuznaczne - z jednej strony zabrzmiało to tak, jakby szydził z niego, wiedząc, że on nie był w stanie zabić Asi, a z drugiej tak, jakby wiedział, że to on. Zobaczymy, co dalej :)

joutsen_2

ale to wtedy Shrek i Kijana by powiedzieli Kusiowi że zabiła Julka i Janek, więc Kuś by go tak nie pytał :)

ocenił(a) serial na 8
maniaktsw

Po dzisiejszym odcinku i wystawieniu nam Julki jako głównej podejrzanej potwierdza ot moją teorię, że ona nie jest zabójcą. Nagrałem zwiastun i widać tam kilka rzeczy:
- Ewelina krzyczy "oni nic nie wiedzą" (w zwiastunie ta scena występuje na początku)
- Na kolejnej scenie widać jak Maciek idzie w kierunku klasy i odpycha Ewelinę, która chce go zatrzymać
- jest scena w której Belfer pyta "Ty to zrobiłeś" a na przeciwko widzimy kawałek głowy Maćka (tutaj montażyści połączyli dwie sceny, rozmowę Belfra i Maćka oraz Sebastiana i Molendy, głos jest ze sceny Sebastiana i Molendy, natomiast widzimy Belfra i Maćka, a odpowiada nam Molenda śmiechem)

Układając te sceny w kolejności widzimy:
Maciek idzie do szkoły do Belfra przyznać się, że to on uderzył, a Ewelina próbuje go zatrzymać, a kiedy się jej nie udaje jest zrozpaczona i płacze (kochała Maćka i chciała ukryć jego winę).
Pytanie tylko jak do tego doszło, że Maciek uderzył Asię?

ocenił(a) serial na 9
maniaktsw

Ale słuchajcie, coś mi tutaj nie pasuje, jeśli chodzi o Maćka. Przez chwilę uwierzyłem w Wasze teorie, ale nie pozwala mi do końca uwierzyć scena, kiedy to Maciek grozi bronią najstarszemu synowi Molendy, myślać że to on stoi za śmiercią Aśki.
Dzieje się to (o ile mnie pamięc nie myli) po tym, jak wyszła na jaw, że ta była w ciąży. Gdyby więc zabił, bo tamta wolała starego Molendę, to chyba jemu groził by śmiercią, a nie jego synowi?
Byłbym skłonny uwierzyć w wersję z Maćkiem gdyby nie to.

ocenił(a) serial na 8
mathiasbender

Na filmiku zobaczył nagranie z Sebastianem, a nie starym Molendą.

ocenił(a) serial na 9
maniaktsw

Jesteś pewny, ze w łóżku z Maćkiem jest Ewelina? Robiłem stopklatke i ręki uciąć sobie nie dam..

jakstapl

Też się przyglądałam. Ale Maciek w łóżku jest łysy, a która dziewczyna (żywa) ma proste długie włosy i chce się całować z Maćkiem?

ocenił(a) serial na 8
jakstapl

Tak, bo mamy scenę, kiedy ona ma rozpuszczone włosy, tak jak w scenie "łóżkowej".

Maciek grozy synowi Molendy, bo na Asi telefonie było nagranie, jak Sebastian rozmawia z Asią i Maciek myślał, że to syn Molendy jest ojcem.

Wróciłem do końcówki drugiego odcinka, kiedy Papiński z Belfrem i Eweliną wchodzą do domku, w którym Maciek spotykał się z Asią. Maciek mówi, że macie mordercę itd.

Gadka się zmienia, kiedy okazuje się, że ma alibi - Belfer mówi, że naprawiał z Krystianem komputer Eweliny (która krzyczy do niego, że TAK BYŁO MACIEK). To wyjaśnia dlaczego:
-Papiński mówi w jednym materiale o Belfrze (Kto zabił?), że jego postać wie, kto zabił. Skąd wie? Na przesłuchaniu Maciek mówi, że był w domu, a w domku słyszy, że naprawiał komputer Eweliny. Chwilę później zostaje odsunięty od sprawy.

ocenił(a) serial na 9
maniaktsw

Dobrze kminisz, ale sam mam kilka pytań bez odpowiedzi.

maniaktsw

Ma ręce i nogi to, co piszesz. Dla mnie faworytem nr 1 jest w tej chwili również Maciek, tylko nie zgadza mi się jedna rzecz. Wszystko wskazuje na to, że Kuba był na ognisku i widział całą sytuację z Julką, Kijaną i Szrekiem. Nie mógł być tam sam, więc najprawdopodobniej musiał być z nim Krystian lub Maciek. Ale skoro okazuje się, że w tym czasie naprawiali komputer Eweliny, to coś tu ewidentnie nie pasuje.

ocenił(a) serial na 7
golleador

Chyba że Kuba był z Maćkiem, a Ewelina kryje Maćka mówiąc że był razem z Krystianem naprawiać kompa.

maniaktsw

szukam już od pewnego czasu zwiastun o którym mówicie, ale nie mogę znaleźć. Pomożecie?

Bartues

Wejdź sobie na oficjalny profil serialu na FB i przeszukaj komentarze z ostatniego posta. Sporo osób wrzuciło tam zwiastun.

maniaktsw

jest też scena w zwiastunie jak Molenda bije pasem jakąś dziewczynę - tak jakby w dyskotece, wygląda na tę od olimpiady co zaczęła ćpać.

Może to jednak cała klasa była na ognisku i pomęczyli trochę tę Julkę - nie zabili ale pomęczyli bo przecież w I odcinku na przesłuchaniach któraś z dziewczyn na pytanie "kto nie lubił Asi" odpowiada: wszyscy.

I może Maciek w zwiastunie odpycha Ewelinę, bo dowiaduje się, że ta miała za zadanie od klasy zwabić go do siebie (naprawa komputera) żeby nie przeszkadzał w ataku na jego ukochaną Asię ??

użytkownik usunięty
maniaktsw

Mnie Maciej jako zabójca zupełnie nie pasuje.Bo co dowiedział się że Asia go zdradza z Grzegorzem,zabija ją w afekcie,a potem dostaje wręcz szału na filmik z jego synem i próbuje go zabić,nie wydaje mi się żeby był tak zakłamany,że udaje że nie wiedział o jej romansie ze starym i tak go poruszył filmik z synem,że będąc mordercą chce zabić niewinnego żeby zmylić trop.Poza tym myślę że w natłoku negatywnych bohaterów Shrek,Kijana,Kusio,Jasiek,Łukasz,Jowita mimo wszystko Julia i cała reszta twórcy będą chcieli przynajmniej tą trójkę Krystiana,Ewelinę i Maćka oszczędzić i pokazać w dobrym świetle.

O tym że go zdradzała z grzegorzem dowiedział się później. Maciek zabił niechcący - coś mu nagadała, może o zerwaniu, o tym żeby jej nie pomagał, sam potem mówił w klasie że jej słowa były jak dresiarz walący go kijem w głowę. A że łatwo traci panowanie nad sobą, nie wytrzymał i ją uderzył, prawdopodobnie nawet nie wiedząc, że jest w ciąży.

użytkownik usunięty
briela

ale jednak sytuacja z Sebastianem byłaby ciężka...bo co zabójca chce zabić niby za zabójstwo,albo za romans,a poza tym tak jak napisałem wcześniej,wyszłoby że w mieście sami narkomani,alkoholicy,dilerzy,gangsterzy a ci dobrze okazują się mordercami Maciek oraz kryjącymi morderce Krystian i Ewelina.

No, ewelina chyba kryje maćka - dopiero dzisiaj to zrozumialam po 9 odcinku, a zwłaszcza po zwiastunie 10. Wcześniej myślałam, że nie wie co się stało i nic jej to nie obchodzi, ważne tylko dla niej jest że Maciek jest wolny. Krystian to wątpię żeby go krył, może naprawili ten kompute , potem Maciek poszedł do lasu , tam spotkał Asię, wywiązała się sprzeczka, natomiast Krystian poszedł na jakąś inną imprezę - w pierwszej scenie 1 odcinka opowiada jak było na imprezie dzień wcześniej.

użytkownik usunięty
briela

gdyby Maciek chciał tylko popełnić samobójstwo to bym uwierzył,ale jako zabójca wiedziałby że Sebastian jest niewinny,a morderca zabijający niewinnego żeby wmówić że to tamten jest mordercą,to jednak dość wyrafinowane.

No, działał w amoku - przede wszystkim chciał zemścić się na kochanku swojej dziewczyny.

briela

nie wiadomo poza tym, czy naprawdę z zimną krwią zastrzeliłby sebastiana - może raczej siebie, albo nikogo - gdyby nie pojawiliby się w tym akurat momencie stuhr i jego ojcies. Swoją drogą maciek zostawił im dziwnie dużo przesłanek co do tego , że planuje zabić sebastiana - najpierw powiedział że zabije mordercę asi dokładnie w tym miejscu, potem zostawił ostentacyjnie nieruszone śniadanie na stole (po co je robił?), pudełko po nabojach w pokoju, i oczywiście miał świadka który widział jak wsiada do auta z sebastianem.

użytkownik usunięty
briela

te faktycznie przesłanki to jakby chciał im wystawić mordercę,licząc że wsadzą Sebastiana do pudła za morderstwo Aśki a on będzie wręcz bohaterem,ale jednak nie wydaje mi się żeby Ewelina kreowana niemal na świętą kryła mordercę,to raczej zakochana dziewczyna która widzi dla siebie szansę z dwóch powodów bo wielka miłość jej wymarzonego chłopaka nie żyje,dwa ona była niewporządku bo przecież zdradzała Maćka i wolała Molendę.

Ale pewnie z tych przesłanek zrobią raczej jego niedbałość,ewentualnie że był zbyt słaby żeby zabić,i podświadomie może liczył że niby wskaże mordercę i się zastrzeli.

ocenił(a) serial na 9

Mi sie wydaje ze zabila Katarzyna Molenda , na zwiastunie 10 odcinka widzimy gdy Asia wstaje z ziemi kolo niej lezy cos ala kij bejsbolowy to moze byc narzedzie zbrodni, bylo powiedziane ze Asia miala peknieta sledzione i sie wykrwawila . Ja to widze tak
Bylo ognisko , cala klasa sie bawila, Asia przypadkiem na nim sie zjawila , Julka wiedzac ze jej ojciec ma romans z nielubiana kolezanka sciaga szreka i kijane ci ja wiaza na drzewie , julka obcina jej wlosy zjawia sie Katarzyna kaze Asia odwiazac a Julce wracac do domu , zostaje sam na sam z Asia po czym zadaje jej cios z skutkiem smiertelnym

użytkownik usunięty
Visionbios

generalnie jest to możliwe,też w sumie ta Katarzyna niby romantyczka,a tak naprawdę jej romans to takie wyrównanie rachunków z mężem,poza tym finansowo potrafiła ustawić sprawę z mężem,a jakoś dziwnie ten córkę zmusza do siedzenia w domu,a ona jakoś nie potrafi mu się przeciwstawić.

ocenił(a) serial na 8
briela

Gdzie było powiedziane, że "morderca kierował się sercem" czy coś w tym stylu? potrzebuje nazwę tego filmiku lub link. To tjest dość istotne, a nie mogę tego znaleźć. Ten przedmiot leżący obok Asi w zwiastunie dał mi sporo do myślenia.

Co do kolejnych spostrzeżeń, telefon leżał przy drzewie, tuż obok martwej Asi. Pytanie kiedy Kuba go zabrał? Skoro prowadził ich do Asi, to zabrał tuż po jej śmierci, ale dlaczego on był sam, skoro zawsze jest pod czyjąś opieką?

maniaktsw

nie da się tu wkleic linku, ale to było na stronie teleshow
, powiedział to patryk pniewski

briela

"Patryk Pniewski daje wskazówkę widzom "Belfra". Kto jest mordercą?"

briela

Powiedział, że morderca kierował się sercem. Wskazówka żadna, bo tam wiele osób mogło kierować się sercem: matka Asi, ojczym, Ewelina, Maciek, stary Molenda, Cielecką, stary Dąbrowa etc. Istotną wskazówką było, że do tej pory praktycznie nic nie wskazywało na tą osobę. Zatem: Maciek na bank odpada.

ocenił(a) serial na 8
Kasica78

Dzięki, znalazłem ten wywiad. A gdzie ktoś powiedział, że nic na to nie wskazywało?

maniaktsw

w tym wywiadzie "Patryk Pniewski daje wskazówkę widzom "Belfra". Kto jest mordercą?", chyba pod koniec wywiadu powiedział, że na mordercę dotychczas nic praktycznie nie wskazywało. Zatem typujemy nie te osoby. Musimy szukać mordercy wśród tych, których nie braliśmy do tej pory pod uwagę.

Kasica78

nie, nic takiego patryk p. nie powiedział- może to ktoś inny w innym wywiadzie,

briela

patryk p. powiedział natomiast że są małe przesłanki do tego żeby rozkminić kto zabił

briela

a to nie wychodzi na to samo?

Kasica78

w sensie że jakieś są, ale małe ;) ja tak to rozumiem

Kasica78

to by było bez sensu i wskazywało na kompletnie przypadkową śmierć Walewskiej

maniaktsw

tak, to jest dziwne. A co to za przedmiot leżący koło Asi?

maniaktsw

A mi się wydaje, że zabójcą jest nauczycielka. Nic o niej nie wiemy, oprócz tego, ze pracuje z Molenda- tłumaczenia itp. Nie pada na nią zasnę podejrzenie i to jest podejrzane :P

ocenił(a) serial na 8
maniaktsw

"To były tylko żarty"... Po co szukać motywu? Kto zabił? Dlaczego? Może po prostu młodzież bawiła się przy ognisku? Ktoś wpadł na pomysł przeprowadzenia swego rodzaju inicjacji (kto kiedyś bywał latem na koloniach i pierwszy raz był nad morzem, to będzie wiedział, na czym polega "chrzest morski"). Tak mi się to skojarzyło w kontekście obciętych włosów. Okazja rychłej matury i zakończenia nauki w szkole to dobry pretekst na takie zabawy (oficjalna studniówka i nieoficjalne ognisko).