PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124439
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Jest nim Maciek Dąbrowa.

Na pewno nie była to Julka, bo nie po to jesteśmy wodzeni za nos przez 7 odcinków, aby okazało się, że dwa odcinki przed końcem dają nam na tacy mordercę.

Dlaczego Maciek?
- nie ma alibi (jego ojciec mógłby potwierdzić, on wie, że go nie było więc mówi tylko o psie)
-jest pierwszym podejrzanym, z którego szybko zostają zdjęte podejrzenia i zaczyna się gra reżysera z przedstawianiem nam kolejnych potencjalnych morderców
-siła uderzenia wskazuje, że na 90% mordercą nie może być kobieta (dostała w brzuch, więc musiałaby leżeć, a wtedy miałaby pokaleczone ręce czy otarcia)
- nie wiedział, że jest w ciąży (kiedy się dowiedział, chciał się zabić w domu, w którym się spotykali)
- obciął jej włosy, aby coś mu po niej zostało (Julka by ją oszpeciła obcinają włosy na krótko)
- może z nim chciała zerwać, on będąc pod wpływem uderzył ją (Olka zeznaje, że widziała jak się szarpali, po czym zrywa się z przesłuchania w szkole i wychodzi, mówi do tego, że był o nią bardzo zazdrosny)
- mógł to zrobić pod wpływem impulsu i być może alkoholu lub narkotyków (atakuje dilera ze złości, co on mu sprzedał?)
- zabójcę zna upośledzony brat Krystiana, który de facto prowadzi ich w pierwszej scenie do martwej Asi. Widać, że nagle przyśpiesza i patrzy, czy Maciek i Krystian podążają za nim.
- Maciek w pierwszej scenie, kiedy widzi dokąd zmierzają, zapala papierosa i patrzy specyficznym wzrokiem w tamtym kierunku
- Na lekcji polskiego Maciek wspomina Asię słowami "czasami nie wiedziałem już, czy tak ją kocham, czy tak ją nienawidzę"
- jest to rozwiązanie proste, jak to mówi Królikowski w komentarzu do filmu, kto jest zabójcą
- Maciek mówi, że się domyśla kto jest zabójcą (na pewno nie typuje Julki, więc to może być on albo Ewelina, ale ona jest za słąba, zeby ją zabić)
- któryś z aktorów mówi, że została zabita przez kogoś, kto kierował się sercem (Julka była za słabo przywiązana do rodziny, aby zrobić to z miłości)
- Maciek po nieudanej próbie samobójczej znika nam bo jest w śpiączce i jest poza kręgiem podejrzanych

ocenił(a) serial na 10
maniaktsw

Pytanie 1:
O kim mówili Maciek i Krystian na początku filmu ? Kogoś przywiązali do drzewa ogolili itp. ?
Pytanie 2.
Z kim chcielibyście zjeść kolacje gdyby była to dla Was nagroda? Zdecydowanie nie jakaś młoda debiutująca aktorka, a na pewno wybitny aktor. Jedynie Maciek grany przez Pawłowskiego uchodzi za takiego (oczywiście z "uczniów") znanego aktora. Tu jedynie "znany aktor" będzie najbardziej oczywisty.

Uderzenie Asi nie nastąpiło na ognisku, patolog sam stwierdził że śmierć nastąpiła w krótkim czasie.
Ja obstawiam Maćka / Krystiana /Eweline (jedno z nich) bądź Papiński. (znany aktor, a najmniej podejrzany) i Nauczycielka.

ocenił(a) serial na 10
khagi

1. o yogim - kumplu jaska molendy
2. ja bym zjadla z kazdym kto jest mordercą i wypytalabym o wszystkie wątki i niejasności ;)

khagi

tam nie ma słowa o przywiązaniu do drzewa, bo mowa jest o popijawie i kanapie, że go rozebrali, wymalowali markerami, a potem sprawili, że się zsikał - specjalnie wczoraj początek 1 odc oglądałam :)

ocenił(a) serial na 9
Marie_

to tego obcięli mu włosy...

ocenił(a) serial na 8
khagi

Dla mnie Krystian odpada, Ewelina też.
Dlaczego?
Uważam, że wszystkie zabiegi w tym serialu są robione po coś. Dlatego muszą być jakieś znaki, że ktoś jest mordercą.
Przejrzałem pierwsze cztery odcinki i poza Maćkiem, zabójcą może być tylko Ewa Walewska.
Zauważyłem, że kiedy nasza uwaga jest "odwrócona", ktoś nam zdradza, że to on zabił.
Po kolei co zauważyłem:
- 1odc. rozmawia Papiński z komendantem, Papiński mówi, kto znalazł ciało, mówi o Krystianie i Kubie, potem o synie leśniczego, komendant mówi do siebie "Jacka syn" czyli Maciek (jakby właśnie znalazł mordercę ;) )
- 2 odc. komendant na przesłuchaniu Maćka przewraca go z krzesła i mówi do niego: "takimi buciorami wystarczy raz kopnąć w brzuch i śledziona poszła"
- 2 odc. koncówka, kiedy znaleźli Maćka w domku

Maciek: szukacie mordercy? no to mnie macie!
Belfer: zejdź na dół, to porozmawiamy
M:po co, czy to cofnie czas?
B:wytłumaczysz wtedy policji, że to nie ty zabiłeś Asię
M:a skąd ty to k...a wiesz profesorku??!!
B: bo tamtej nocy naprawiałeś z Krystianem komputer Eweliny, prawda?
Ewelina: no przecież tak było, Maciek

Skoro był u Eweliny, to dlaczego na przesłuchaniu tego nie powiedział? Widzimy, że Ewelina za wszelką cenę, chce aby Maciek nie był podejrzanym i wrabia w to wuefistę wraz z Olką, najprawdopodobniej ona mówi Belfrowi, że był u niej z Krystianem (kiedy Belfer to mówi, patrzy na Ewelinę). Samo zachowanie Maćka, ucieka z domu z głową przykrytą kapturem i pije w domku, gdzie myśli, ze nikt go nie znajdzie. Do tego w jednym ze zwiastunów widzimy Belfra, stojącego nad odrysowaną na asfalcie przed szkołą postacią, tak jakby ktoś tam popełnił samobójstwo. Józef Pawłowski w jednym z wywiadów mówi "ten charakter prowadzi Maćka do tragicznej puenty", co sugeruje nam, że on zabił i on się zabije.

Może pamiętacie dialogi z filmu "Skazani na Shawshank", teksty typu: "chcesz uciekać tunelem w ścianie", "uwierzę ci, a potem sam tu wyląduje" - strażnik do Andyiego mówi, trzymając go na skraju dachu. Niby teksty adekwatne do chwili, a jednak prorocze, zdradzają nam zakończenie, ale sam powiedziane tak "normalnie", że nie zauważamy w nich nic dziwnego.

Co do Ewy Walewskiej, jest scena jak na rozpoznaniu rzeczy z torebki Asi, bierze jej szczotkę i wyciąga z niej włosy Asi po czym wstaje i mdleje. Papiński spoglądał na to, jak wyciąga te włosy, a na sekcji zwłok zauważył ucięte włosy. poza tym kręci coś o tym spotkaniu z Molendą.
Pamiętacie kiedy jest scena, że Ewa bierze jakieś tabletki??

ocenił(a) serial na 10
maniaktsw

Mam takie samo podejrzenie jak ty!

Co więcej to byłby całkiem dobry chwyt reżyserski - odwrócenie naszej uwagi od Maćka juz w 1 scenie pokazując jak znajduje zwloki Asi (prosta sprawa mógł nie wiedziec ze jego cios byl smiertelny).

Pamietasz co Maciek mówił na przesłuchaniu? Ze w tym czasie byl w domu, a moze to potwierdzic tylko pies. A Ewelina opowiadala ze naprawiali komputer. Taka rozbieznosc nie moze byc przypadkowa.

Chociaz troche obawiam sie ze scenarzysci poszaleją z czyms niewiarygodnym ;)

ocenił(a) serial na 9
chatterbox1206

Wydaje mi się, że jeśli kochał to nie mógłby jej uderzyć i zostawić w tym lesie na pastwę losu.
Chyba, że być naćpany bądź pijany.
Pytanie ile czasu minęło od tego zajścia do znalezienia Asi martwej?

ocenił(a) serial na 10
chatterbox1206

A ktoś wg zauważył ten bejsbol na ziemi kiedy Asia wstaje w zwiastunie odcinka 10?

ocenił(a) serial na 8
maniaktsw

Świetne spostrzeżenie o Ewie! Faktycznie dobry trop z ta szczotką, to ma sens