Linka nie da się wkleić.
Ale wejdź na FB C+, pod postem "kto zabił" masz od kogoś zwiastun.
Ja tam w ogóle nie wchodzę. Jestem antyFB po prostu. :)
Dziwne, że nie ma najnowszego zwiastuna ani na stronie C+ ani na YT.
Nie wiem czy Cię jeszcze sprawa interesuje, ale na youtubie jest dostępny zwiastun :) Tytuł belfer - finał pierwszego sezonu :) Chyba, że już widziałaś/eś :)
Nie widziałem. Bardzo dziękuję!!! :)))
Wreszcie zdecydowali się wrzucić.
Naprawdę nie mogłem natrafić na zwiastun bezpośrednio na C+, już nawet nagrywałem co popadnie licząc, że w przerwach puszczą zwiastun, ale jak na złość nie było. :D
Zwiastun trzeba oglądać klatka po klatce żeby zauważyć szczegóły takie jak: pałka, z kim rozmawia belfer, do kogo uśmiecha się Molenda na fotelu, kto jest w łóżku z Maćkiem i kto mówi do Pawła: Ty to zrobiłeś...
Oj, będzie ciekawie. :)))
Widzę, byłeś bardzo zmotywowany żeby obejrzeć :) I co? Udało Ci się coś wyłapać z tego zwiastuna? Ja wiem tyle, że łóżku z Maćkiem jest Ewelina :)
CBŚ znalazło w sejfie broń. Jasiek, jak pamiętamy, dokładnie ją wytarł. Kto ją ostatni trzymał? Jego siostra (grożąc ojcu). I to chyba na nią jest ta łapanka na chodniku. A ojciec próbuje im w tym przeszkodzić, więc rzucają go na maskę auta. No ale to tylko takie moje gdybanie.
Druga rzecz... "Ty to zrobiłeś". To chyba syn Molendy tam siedzi? Pewnie wydedukowali, że to belfer miał związek z likwidacją Shreka i Kijany, co akurat było im na rękę. Może więc stąd się wzięło to "ocieplenie stosunków" pomiędzy Molendą i belfrem...
Mi też się wydaje, że to Sebastian rozmawia z Pawłem, ale w sumie może to być ktoś podobny.
Wydaje mi się, że Asia została uderzona w tą śledzionę pałką już na tych linach.
"Ty to zrobiłeś" - tu do końca nie jestem pewien czy do belfra to mówi agent CBŚ czy Sebastian. Do kogo uśmiecha się Grzegorz na fotelu to nie widać nic poza tym, że jest to ktoś w okularach.
Ocieplenie stosunków między Pawłem a Molendą (z powodu Kusia) i zatrzymanie Julki (odciski dziewczyny na broni) - tu zgadzam się z kolegą powyżej.
Pytanie dlaczego Maciek odepchnął w szkole przy wszystkich Ewelinę i co miał symbolizować ten buch Jowity w twarz Łukasza? Może to, że ten Twój towar jest do d***? :) A Ewelina mogła coś komuś wyśpiewać o Maćku stąd taka jego reakcja.
Może umowa ze Szwedami się udała jednak :) zauważyłam, że ta pałka obok Aśki to kij bejsbolowy, polecam obejrzeć zwiastun w prędkości 0.25, wtedy więcej można zauważyć :)
Jeśli to machlojka (a wiemy, że tak jest) to raczej nie zakończą tak tego wątku.
Tak, to kij baseballowy. Pytanie, czy taki kij był u kogoś w pokoju/garażu w którymś z wcześniejszych odcinków? Ja nie zauważyłem a nie dam rady przewertować teraz tego wszystkiego. Już po finale sezonu pewnie obejrzę całość raz jeszcze i wtedy zwrócę uwagę na wszelkie szczegóły. :)
Nie wiem czy takiego kija nie było w garażu u Molędów, jak Jasiek broń zabrał z bagażnika, ale mogło mi się tylko zdawać :)
Na początku drugiego odcinka widać ostatnie minuty życia Asi. Ewidentnie jest poranek. Na zwiastunie, odnoszę wrażenie, jest wieczór, lub noc. Patolog w trakcie sekcji zwłok stwierdził, że śmierć musiała nastąpić w kilka minut po uderzeniu...
Chyba niemożliwe, żeby taka zmiana pory dnia/nocy nastąpiła w ciągu kilku minut, o których mówił patolog. Dotarcie pod drzewo mogło być wczesnym świtem... ale poprzednia scen jest jednak w całkowitej ciemności.
To co ja zauważyłam oglądając klatka po klatce (oczywiście sceny są tak pomieszane, że widz myśli, że dzieją się one po kolei, a tak nie jest):
- Asia podnosi się w lesie na pewno w nocy;
- Belfer pyta jakiejś dziewczyny "Co się tam wydarzyło? Powiedz mi prawdę..." Tą dziewczyną moim zdaniem jest Julka, którą zatrzymało CBŚ w jeden z późniejszych scen, a że Paweł ma "sztamę" z tym gościem z CBŚ, to go do niej wpuścili (mogę się mylić oczywiście);
- Znaleziona broń w sejfie i na niej odciski i Julki i jej ojca. W końcu jak rzuciła w niego tą bronią, to on na pewno ją podniósł i schował do sejfu. Już nie pod łóżko;
- nie wiem czy Ewelina na korytarzu "Oni nic nie wiedzą!'' nie krzyczy do Maćka, z którym się przespała. W międzyczasie coś się musiało stać, bo Maciek odpycha ją przy wszystkich na korytarzu szkolnym. W tej scenie z łóżkiem widać wyraźnie, że to naga Ewelina siedzi na jego skraju i całuje Maćka w usta;
- z kim rozmawia Paweł przy biurku u siebie, nie wiem. Ten ktoś mówi do niego "Ty to zrobiłeś". Może to być tak jak piszecie powyżej, że ktoś zdradza, że wie, iż Kijana i Szrek zginęli przez niego;
- Molenda siedząc w fotel, śmieje się do swojego syna Sebastiana;
- Jowita dmucha bezczelnie w twarz Jaśkowi. Ma go już za przegranego??;
- na olimpiadzie, na środku sali gimnastycznej mdleje Ola. Pewnie się nieźle naćpała;
- Molenda nieźle napieprza pasem Jaśka w tej melinie, którą zwą dyskoteką. Pewnie wie, że nie dość, że zabił Kusia, to i zwinął kasę i na dodatek wziął się za handel narkotykami;
- na koniec Paweł i Molenda zawierają jakiś pakt;
Podzielcie się jeszcze Waszymi spostrzeżeniami.
Mam podobne spostrzeżenia, jedynie nie jestem pewna na 100% czy w łóżku z Maćkiem jest Ewelina. A według mnie Belfer nie rozmawia z Julką tylko albo z Eweliną, albo z Mirską. Julka ma lekko falowane włosy, a dziewczyna na zwiastunie ma proste.
Z -Eweliną, widać że dziewczyna z którą rozmawia ma proste włosy i bluzę - Jowita miałam sweter, a u Eweliny bluza się powtarza na wszystkich ujęciach.
Każdy ma inną teorię:) Mi się wydaje, że dziewczyna ta ma takie czarne wdzianko (a la marynarka) jak ma na sobie Julka, która idzie ulicą zanim zajeżdżają jej drogę samochody.
Moi drodzy, wszystko będziemy wiedzieć w niedzielę;)
obejrzałam zwiastun z 20 razy. Wg mnie na łóżku siedzi na 100% Ewelina. Zatrzymaj film w tym momencie:) Co do Julki mam taka teorię ale mogę się mylić.
Coś pod Asią leży, coś białego. Wygląda jak pałka, ale jest na nią za mała. Może tym wykonano ostateczny cios?
Jowita dmucha Łukaszowi, nie Jaśkowi. Zobacz po włosach, ma czarne, a Jasiek jest przecież blondynem.
To na pewno Jasiek:) Zrobiłam nawet screena ale nie wiem gdzie mogłabym go wrzucić:P Widać po włosach i kurtce, czarna z białymi rękawami.
Ale to właśnie Łukasz ma identyczną kurtkę. Porównaj: http://devel.telemagazyn.ppstatic.pl/90/52/51c637d9df6302f2f15acc50b664.200.jpg
Też o tym pomyślałam, ale jestem przekonana, że to Jasiek:) W każdym razie czekanie na finał będzie jeszcze bardziej emocjonujące: kto miał rację? To będzie Jasiek czy Łukasz?:)
Nie sądzisz?:)
Jeżeli jesteś pewna, to ja się nie będę kłócić, ale zostaję przy swoim zdaniu. :D Jeszcze bardziej się nie mogę doczekać dzisiejszego odcinka. ^^
Kij jak kij... Normalny. Ciemna rękojeść i jasna końcówka (szukałem go we wcześniejszych odcinkach, ale na razie nie znalazłem, choć są pewne rokowania w pomieszczeniu, gdzie Belfer znalazł u Molendy te figurki kotków machających łapką). Z Jowitą to na bank jest Jasiek.
odc. 5, u mnie 48:11-13, garaż w domku Molendy w lesie, Paweł otwiera karton, potem jakąś torbę bazarową i zaraz za tym w trzech bardzo króciutkich ujęciach miga jakby kij, nawet przez moment jest dobrze oświetlony latarką. mam jednak słabą kopię, a tam jest dość ciemno, więc nie jestem pewna, a chętnie bym się dowiedziała :)
Też właśnie o tym momencie myślałem :) Nawet próbowałem sklecić ze sobą oba ujęcia z tego odcinka i zwiastuna (nie umiem tu wkleić fotki - regulamin forum zabrania).
Wydaje się jednak, że to typowy kij od miotły :)
Nie ściągaj. Wg mnie to zwykły kij nie mający żadnego związku z pałką, która widzimy koło Asi w lesie. Mam to w najwyższej jakości choć fakt, ujęcie jest dość ciemne.
Myślę, że gdyby ten kij bejsbolowy z lasu pojawił się wcześniej w serialu, to byłby inaczej pokazany, bardziej uwypuklony.
Możesz screena wrzucić tutaj https://zapodaj.net/ a potem wkleić link jak ja poniżej.
Obejrzałam tę scenę. To może być alb kij od bejzbola albo od jakiejś szczotki. Ten co leżał obok Asi był jednak bardzo krótki, a tan jest dość długi.
Nie mogę wkleić bo nie mam odpowiedniego stażu na forum (początkujący użytkownicy mają blokadę na linki).
Ja tego kija szukałem już nawet na ujęciach w domu Asi - na wypadek, gdyby okazało się, że to może był jej kij i to ona chciała się z kimś "policzyć", ale to jej się oberwało :) Przejrzałem wszystkie odcinki i wygląda na to, że ten gadżet wcześniej się nie pojawiał.
Gdyby się pojawił wcześniej a dodatkowo okazałoby się, że to narzędzie zbrodni, to mógłby to być zbyt łatwy trop do rozwiązania zagadki.
Pytanie czyj to mógł być kij? Obstawiam że Jaśka.
Ten kij leżący obok Asi jest spory - zauważ, że tylko w połowie jest jasny. Cała rękojeść jest pomalowana ciemnym kolorem.
Masz rację. Nie zwróciłam w ogóle uwagi, że ten kij ma dwa kolory.
A co do linków i stażu na forum, to nie miałam zielonego pojęcia, że tak jest.
Też obejrzałem zwiastun i wszystko co piszesz wg mnie się zgadza.
Dodał bym tylko jedno ze swojej strony. Nie mamy żadnej pewności, że kolejność scen w zwiastunie będzie odpowiadać ich kolejności w odcinku finałowym. Zamiana kolejności scen w zwiastunie może być celowym zabiegiem mającym na celu zwodzenie widza - np. scena zatrzymania Julki w odcinku może być wcześniej niż scena zatrzymania Molendy... a scena jak Molenda i Belfer podają sobie rękę może być na samym początku odcinka i wynikać z czegoś zupełnie innego niż rozwiązanie zagadki.
No właśnie to napisałam na początku posta : "oczywiście sceny są tak pomieszane, że widz myśli, że dzieją się one po kolei, a tak nie jest":)
Co do sceny zatrzymania Julki i Molendy, to jest to w tej samej scenie. Jak zatrzymasz zwiastun w 7 sekundzie, to widać Julkę w tle.
Tutaj screen:
https://zapodaj.net/6111442e83170.jpg.html