Jest rozmach, typowy dla seriali historycznych. Aktorstwo na stabilnym poziomie, ale według mnie odbiega trochę od Rzymu, GoT czy chociażby Spartacusa. Mojżesz nie ma charyzmy jakiej powinniśmy od niego oczekiwać, Abraham zbyt melodramatyczny, Faraon drewniany, kobiety irytujące. Sceny walki i efekty na dobrym serialowym poziomie. Akcja szybka, spójna, czego nie widzimy na ekranie opowiada nam narrator, co według mnie jet dobrym zabiegiem, bo unikamy przynudzania. Duży plus za muzykę. Minusem jest niezbyt porywająca gra aktorska głównych bohaterów. Temat dość trudny do realizacji, ale twórcy spisali się dobrze. Dzięki temu unikamy teatralizacji, przydługich, przegadanych dialogów i tanich kostiumów, do jakich przywykliśmy z dotychczasowych biblijnych produkcji, jakie mogliśmy oglądać w trakcie niedzielnego obiadu lub przy okazji świąt na TVP. Otrzymujemy natomiast sprawnie i przyzwoicie zrealizowaną produkcję fantasy z wartką akcją, świetną muzyką, dobrze zrobionymi scenami walki i niezłymi efekatami. Pierwsze odcinki oceniam na 8 i zachęcam do obejrzenia.
A widzisz, na płodzenie dzieci to akurat niema dowodów (chyba, że za taki uzna się pomysły Dana Browna).
No tak podaje Biblia, ale z historycznego punktu widzenia po prostu niema informacji na taki temat. Bo w sumie i po co.
Teraz nawet nie wiem, od czego się ta dyskusja zaczęła. No ale jest film biblijny, to musi i być przynajmniej jeden taki temat.
ale zauważ że biblia to zlepek wielu innych dużo starszych mitów z innych religii,,podobnie jak koran to ściągawka z biblii okraszona orientalnymi "przyprawami".....
To o czym pisze. Opierasz się na teoriach spiskowych. Jezus był wolny od takich pokus choć naturę miał też LUDZKĄ.
Księża natomiast nie są BOGIEM, nie są święci, są ludźmi. Nie mogą zakładać rodzin, ale swoje męskie potrzeby mają. Też się z tego spowiadają. Oczywiście wymaga się od nich więcej, ale tez mają swoje nałogi, niestety.
Analogicznie do Twoich wypowiedzi - masz prawo nie wierzyć, ale nie obrażaj tych, którzy wierzą, nie atakuj swoim jadem Kościoła.
Szkoda, że na chrześcijaństwo i KK można tak pluć i pisać takie rzeczy :-) Widać zbyt pokojowa religia. Niektórych by się przydało palić na stosie za takie teksty, jakie Ty serwujesz. :-P
Trochę kultury człowieku. Domagacie się tolerancji dla gejów, lesbijek, rozpusty, prostytucji, złodziejstwa, chamstwa, a szanować i tolerować czyjejś religii nie potraficie (nie chciało mi się czytać wszystkich Twoich postów, ktoś tam nazwał Cię po drodze miłośnikiem gejów i lewakiem, o t takie nawiązanie).
To nie jest papugpwanie, a KULTURA. Jeśli uważasz, że to co napisane w Piśmie Świętym to wymysły i fantazje mniemam, że nie masz zbyt dużego o tym pojęcia. No chyba, że opierasz się na spiskowych teoriach literatury popularno-naukowej tudzież książek fabularnych. Niektóre rzeczy mogły zostać podkoloryzowane - np. wiek czy liczby, od dla spotęgowania wrażenia :-)) Ale z tym mamy do czynienia w innych źródłach pisanych. Nie są niestety miarodajne.
W każdej religii znajdziesz jakieś zależności SZCZEGÓLNIE jeśli rozwijały się one w podobnym rejonie.
"Szkoda, że na chrześcijaństwo i KK można tak pluć i pisać takie rzeczy" -----nie no lepiej na stos ludzi posyłać inkwizytorze !!!!! kościół jest jak komar wieczorową porą !!!! od 2000 lat łupi i zakłamuje wiarę !!!!ty to chyba jakimś księdzem jesteś albo z pis-u lub innej nawiedzonej ekipy.....morzę o tym żeby była jeszcze jedna,ostatnia krucjata....przeciwko pedofilom z watykanu.......
No ta, ktoś nie wierzy w stek bzdur to od razu musi być "palikociarzem". Idąc tym samym tokiem rozumowania, ty musisz być zdewociałym, pisowskim mocherem, nie ma innej rady ;)
nie wiem czemu wy lewacy tak boicie sie pisu,a jesli chodzi o mocherową czapke to wole na głowe ubrać bejsbolówke,i tak zaliczasz sie w 100 % do palikociaży ,
w koncu tylko 2,5 miliarda ludzi wierzy w te cuda,pewnie dla ciebie pałkomacie oni wszyscy to banda kretynów,po drugie raz piszesz że Biblia to fantasy a teraz że to sci-fi o to 2 różne pojęcia zdecyduj się.
W realu spotkanie moje z tobą to 5 sekund i ciebie już nie ma,2,5 miliarda chrzescijan na świecie to nie wymysł Watykanu tylko każdej organizacji międzynarodowej zajmującej się statystykami a ich liczba ciągle wzrasta,naprawde myślisz że protestanci,prawosławnii czy inny odłam tej religii nie wierzy w Jezusa.Przyznaje nie wiem czy jesteś homoniewiadomo,transem czy innym zbokiem .Każdy lewak w tym kraju domaga się wolnosci a przecież rządziliście tym krajem od 39 roku do 89[przecież i józek i adolf byli ateistami] i nie przypominam sobie tej twojej wolności a teraz domagacie się nie wiadomo czego frajerze.
wrzuć na luz lewaczku,nigdy cie nie straszyłem proponowałem tylko rozmowe [ taką na sportowo] ale jeśli mieszkasz bardzo daleko do rzeczywiście nie ma sensu.Po drugie nie istnieje coś takiego jak homofobia to wymysł właśnie lewaków .Po trzecie sam mówisz że nienawidzisz kościoła i ogólnie z wiary innych ludzi się naśmiewasz,że lubisz pederastów,że jesteś ateistą. Nawet coś piszesz o szowiniście i manifie[ mimo że ja nic o tym nie pisałem] a wlaśnie te rzeczy są kanonem tzw polskiej lewicy jak nie wierzysz to posłuchaj co tam gadają te wszystkie michniki,palikoty,grodzcy itp.Okaże sie że właśnie masz taki odchylony na lewo światopogląd jak oni właśnie dlatego jesteś 100 % lewakiem.
świetna definicja tylko ja polityków to bym wszystkich wrzucił do jednego wora i zakopał,,,dla mnie słowo polityk to to samo co oszust i żadne deklaracje i obietnice tego nie zmienią,,,dlatego nie głosuję i nigdy nie będę,,,,,,,co do pedałów to nie to ze ich lubię,zwisają mi chociaż powoli zaczyna mnie drażnić ich nachalne ingerowanie w życie społeczne,,niech się żenią...co mnie tam kto kogo wali........widzisz kolego d lewaka to mi duuuużo brakuje
a i jeszcze twój ukochany kościół,,,nienawiść to za dużo powiedziane,,,gardzę nim,,,wg mnie to najbardziej zbrodnicza sekta w historii ludności,,,może czysty był jak był prześladowany w starożytności a teraz ??? jak znasz troszkę historię to powinieneś wiedzieć ile krwi przelał watykan,,,,a co do ludzi wierzących to mi nie przeszkadzają,mogą sobie wierzyć nawet w konserwę po rybie.....
Czyli nie wieżysz w żadnego Boga,i masz gdzieś kto rządzi w kraju i wogóle chyba nie interesuje cie przyszłośc Polski i całej europy, uwarzasz się pewnie głównie za obywatela świata a nie za polaka wiec albo jesteś jakimś nawiedzonym hipisem albo anarchistom a obie te grupy zaliczają sie do lewactwa wiec kolejny raz udowodniłeś że jesteś lewakiem. A jeśli chodzi o Kościół i jego domniemane zbrodnie to pamietaj że ludzie zarzynali się na długo przed chrzescijanstwem po prostu taka jest ludzka natura.
Nie przypominam sobie by jakiś ksiądz mówił jeb... żydów,nigdy bym nie powiedział że KK jest bez wad ale wole wierzyć że każdy człowiek po śmierci zostanie sprawiedliwie osądzony przez Pana i dostanie to na co zasłużył a nie że życie nie ma żadnego celu czyli rób co chcesz tylko nie daj się złapać.Człowiek dla mnie to nie tylko worek kości i mięsa pamietaj o tym.Poza tym nigdy nie byłem ministrantem, a Pis jest dla mnie zbyt liberalny.Jeśli chodzi o Cypr to puki nie jesteśmy w strefie euro to chyba nam nic nie grozi a jak w nią wejdziemy to chyba powiem szefowi żeby płacił mi do ręki.Ha musze przyznać że już bardzo daleko odeszliśmy od tematyki filmowej.Totalitaryzm nie jest taki zły ale pod warunkiem że rządzi taki Piłsudski czy Franco a nie np. Hitler czy Stalin.
oczywiście masz prawo wierzyć bylebyś nie narzucał tego innym,,zresztą trzeba oddzielić kościół od wiary bo ten pierwszy pod przykrywką łupi wszystkich wierzących......
a co do piłsudskiego to uwierz mi też ma wielu na sumieniu,,,co prawda nie był psycholem jak hitler i stalin ,chciał dobrze dla kraju lecz niestety każda walka o władzę wymaga ofiar,,,,nawet teraz w naszym śmiesznym zależnym od brukseli,usa i watykanu kraju są przypadki dziwnych nie wyjaśnionych morderstw stricte politycznych.......
Z tym totalitaryzmem to przesadziłem bo nawet kulawa wolnosc jest lepsza od dyktatury , co do demokracji to ona nie jest wolnoscią tylko innym rodzajem zniewolenia. Thomas Jefferson powiedział -Ci którzy są skłonni poświęcić wolność dla poczucia bezpieczenstwa nie zasługują ani na jedno ani na drugie i stracą oba- .Musze przyznać że właśnie to się stało na naszych oczach w Polsce.
A Benjamin Franklin powiedział -Demokracja jest wtedy ,kiedy dwa wilki i owca głosują co zjedzą na obiad.Wolność jest wtedy,kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania.- koniec cytatu.
Ty zapewne masz się za wielkiego patriotę, ale nie przeszkadza ci to w haniebny sposób kaleczyć języka, w obronie którego poległo tylu Polaków.
Gwiazda biała,orzeł biały to są moje ideały frajerze,byłem na paru patriotycznych marszach w Krakowie i musze przyznać że wy lewacy kozaczycie tylko w necie lub obstawieni szczelnym kordonem policji,ale jak przychodzi do konfrontacji 1 na 1 to jakoś ta cała odwaga u was znika,potem lecicie na psiarnie lub do wybiórczej beczycie jak stado baranów że Polska to nietolerancyjny kraj a ja po prostu gardze takimi mięczakami jak ty bo wiem że na ulicach polskich miast rządzimy my nacjonaliści.
Jesteś bardziej nachalny niż moherowo-beretowa propaganda.
Poruszając temat przy serialu, który ma raptem 8 głosów, na pewno porwiesz tłumy.
Nie nazwałbym siebie głęboko wierzącym, ale to i tak chyba lepiej, niż być fanatykiem po drugiej stronie barykady.
Reznik widze że jesteś jakimś dzieckiem emo w różowych sznurówkach głosującym na paliprzygłupa,jesteś odważny w obrażaniu religii na jakimś forum jestem ciekawy czy powiedziałbyś to samo mi prosto w oczy na żywo,jak tak to może sie spotkamy w Krakowie będe jutro tam cały dzien w okolicach R22 jak chcesz to przyjdz POGADAMY !!!
jeżeli 88 to twój rok urodzenia to dzieli nas kilkanaście lat różnicy,,,nie głosuje na nikogo bo oni wszyscy graja pod publikę a ja idiotom nie jestem,,tak samo nie wierzę w watykan......a do Krakowa mam gdzieś-jakieś 300 km to trochę za daleko żeby przyjechać na bajerę.......zresztą które słowa cię obraziły a raczej twoją religię ??? przecież to co o niej napisałem to prawda.....
Pytanie do tych co kiedykolwiek przeczytali.. Na ile film jest zgodny z trecią Biblii a na ile z tym co głoszą kościoły? Jak ktoś czyta Biblie to pewnie zauważył różnice. Porównanie książka->film.
"Mojżesz nie ma charyzmy jakiej powinniśmy od niego oczekiwać," Mojżesz nie miał w ogóle charyzmy, dlatego do rozmów używał Aarona.
Zgadzam się w 90% z pierwszą wypowiedzią Mario Robaka! … co do gry aktorskiej - wg mnie aktorzy bardzo dobrze odzwierciedlają biblijne postacie. Weźmy np. Mojżesza, który podobno nie ma takiej charyzmy jak mieć powinien... Otóż, tak być powinno (!), ponieważ Mojżesz (wg Pisma Św.) w ogóle nie był charyzmatyczny i to dzięki Aaronowi, który miał zdolności przywódcze, potrafił przemawiać etc., ludzie zaczęli Mojżesza słuchać. W Biblii jest napisane, że to Aaron przemawiał, a Mojżesz pokazywał (chodzi o te boskie "sztuczki": rozstąpienie się morza, plagi itepe)... Abraham to postać tragiczna, wystawiana cały czas na próbę - stąd jego melodramatyczność... Faraon nie jest opisywany w Biblii jako władca idealny - to osoba pozbawiona głębi, wiary, rozumu (można by rzec) - i tak też jest grana... a kobiety? Hmm... Każda inna, każda borykająca się z innym problemem, ale każda odegrała też ważną rolę... a irytujące jesteśmy do dnia dzisiejszego ;-)))