PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=708487}

Bloodline

2015 - 2017
7,2 9,3 tys. ocen
7,2 10 1 9260
8,0 4 krytyków
Bloodline
powrót do forum serialu Bloodline

Dość dojrzały serial. Stonowany. Mający swoją nieszybką narrację. Podobał mi się, choć wady tej produkcji też dostrzegam.

Niektóre sceny może troszkę "przeciągnięte". Inne wręcz niepotrzebne. Czasem wkradała się pretensjonalność i banalność.

W sferze psychologicznej rzecz podstawowa, moim zdaniem niezbyt wiarygodna psychologicznie: rodzice i ich dzieci zbyt się od siebie różniący. Sam mam liczne rodzeństwo i choć temperamenty bywają różne, to pewne cechy charakterologiczne, "wypracowane" w procesie wychowawczym, powtarzają się. W tym serialu dzieci przecież nie wychowywały się poza domem, w internatach, w oderwaniu od rodziców. A są kompletnie od siebie różne, pod każdym względem.

SPOILERY

Motywy. Cóż, starałem się to zrozumieć. Reakcje na takie odrzucenie przez rodzinę mogą być rozmaite, mogą być głębokie, mogą prowadzić do traumy, a więc do złożonych późniejszych konsekwencji, włącznie z zaburzeniami osobowości.
I to co mi w tym serialu podano kupiłem. Uważam, że Danny, idący przez życie z ogromnym żalem do rodziny, przeradzającym się w nienawiść i w potrzebę odpłacenia im za swoje krzywdy, to postać możliwa do ulepienia przez rzeczywistość.

To co mnie niepokoi, to zapowiedź drugiego sezonu. Uważam, że to powinna być spójna zamknięta całość. Motyw z nieznanym synem Danny'ego pojawiającym się znikąd brzmi jakby został wzięty z opery mydlanej.