PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10086065}
8,1 764  oceny
8,1 10 1 764
Bon appétit, Wasza Wysokość
powrót do forum serialu Bon appétit, Wasza Wysokość

KOŃCÓWKA

ocenił(a) serial na 7

Czy was też rozczarowała? Mam wrażenie że albo im się pomysły skończyły albo nie zmieścili się w zaplanowanym czasie. Generalnie od początku bardzo liczyłam na jakieś wytłumaczenie czemu kucharka trafiła do Joseonu, jakiegoś planu większego niż tylko znalezienie Mangunroka, może coś związanego z zaćmieniem, itd. Obiecywanie przez nią koleżance że ją ze sobą weźmie od początku było bez sensu, bo niby jak? Ale koniec mnie rozwalił, robiony na kolanie- nagle Mangunrok się odpala, kucharka znika i trafia od razu do szpitala ze swoją torebka której przecież ze sobą nie miała, a co z samolotem? Potem nagle spotyka swoich kucharzy w nowym miejscu pracy, tego złola no i króla? JAK ONI TAM TRAFILI? I dlaczego właśnie oni? Jak nagle przestawili się na nowe czasy, nowe ubrania, jak ja znaleźli? Tego się nie dowiemy, jak widać kucharki też to nie interesuje zbytnio, najważniejsze że król wrócił xd

ocenił(a) serial na 7
Weeping_Angel

Też sugerowanie romansiku koleżanki kucharki z błaznem, że ona też w końcu chce zostać w swoich czasach, a w ostatnim odcinku błazen jak rozumiem się nie przenosi do nowych czasów, a koleżanka z radością tak xd

ocenił(a) serial na 7
Weeping_Angel

Moja teoria to wyrwana strona z Mangunroka zadziałała cuda, ale na tym mi się kończą pomysły, chętnie posłucham pomysłów waszych ;P

ocenił(a) serial na 9
Weeping_Angel

Przyznam, że też mnie trochę rozczarowało samo zakończenie, myślałam że będzie bardziej rozbudowane i więcej się wyjaśni. Szkoda

ocenił(a) serial na 7
Weeping_Angel

zgadzam się ,że chyba nie mieli pomysłu jak zakończyć :( przez całą dramę bawiłam się świetnie ale końcówka totalnie do bani ! Najlepiej zasłonić się tajemnicą :(

ocenił(a) serial na 7
Weeping_Angel

Miałam też od początku taką małą teorię że ona wróci za pomocą Mangunroka do samolotu i tam znajdzie króla i kucharzy w wersji współczesnej, którzy też jakby trafili do Joseonu do jakiejś wspólnej halucynacji, a na przykład byli współcześnie też kucharzami fine diningu, król krytykiem kulinarnym, a wracali wspólnie z Francji z tego konkursu :)

ocenił(a) serial na 7
Weeping_Angel

Ja też się zawiodłam końcówką, początek był super - zapowiadało się świetnie, nawet król galopował wreszcie na pięknym rumaku, a nie atrapie z wyleniałymi uszami... Piękne plenery, stroje, scenografia i znakomicie fotografowane potrawy.
Kilka detali wróżyło tajemnice do odkrycia (np. smartfon w samolocie był dobrze naładowany - czemu to pokazali skoro nic z tym smartfonem potem nie robiła? Tajemnicza ręka wyciągająca z torby manuskrypt - spodziewałam się dokończenia tego wątku. I faktycznie o romansie koleżanki z błaznem też zagaili i potem nic. Przenosiny króla w nowe czasy owiane tajemnicą a przecież byłby ubaw poobserwować go w tej nowej rzeczywistości bardziej. No i w ogóle wszystko bardzo po łebkach zakończone, jakby im się budżet skończył. Ogólnie za pierwsze odcinki dałabym 10, ale później to już zdecydowanie nie.

ocenił(a) serial na 7
dodo61

Rzeczywiście jakby koncepcja była na bardziej standardowe 16 odcinków, a potem ten konkurs zużył budżet, albo twórcy się zmienili w trakcie i trzeba było szybko dokończyć bez ostatnich czterech xd fakt, początek sugerował bardziej rozbudowany świat, więcej wątków, dużo postaci przedstawiali że musiałam się skupić licząc że spamiętam, a potem nagle ograniczyli się do stałej liczby kilku i tyle xd

ocenił(a) serial na 6
dodo61

Nic jej było po naładowanym smartfonie jeżeli nie było zasięgu i Internetu – bo skąd? To akurat pokazali, że nic jej nie działa. Też wciąż się zastanawiam, i kogo w końcu była schowana księga, z którą trafiła do przeszłością. Zgaduję, że mogłam przeoczyć jakiś trop. Wydaje mi się, że mogła być schowana u tego złego księcia.

ocenił(a) serial na 6
dodo61

Nic jej było po naładowanym smartfonie jeżeli nie było zasięgu i Internetu – bo skąd? To akurat pokazali, że nic jej nie działa. Też wciąż się zastanawiam, u kogo w końcu była schowana księga, z którą trafiła do przeszłości. Zgaduję, że mogłam przeoczyć jakiś trop. Wydaje mi się, że mogła być schowana u tego złego księcia.

ocenił(a) serial na 7
littlelinkinquar

Kilka przykładów wykorzystania naładowanego smartfonu bez internetu: robienie zdjęć, filmowanie, kalkulator, dyktafon, minutnik, termometr, pokazywanie zdjęć z przyszłości, odtwarzanie filmów, muzyki i podcastów zapisanych w pamięci, czytanie zapisanych w pamięci telefonu książek, notatek, dokumentów, nawet map... Toż to ocean możliwości do kreowania ciekawej fabuły.

ocenił(a) serial na 6
Weeping_Angel

Oni się nie przenieśli, poza królem. To reinkarnacje. W koreańskich dramach często pojawia się motyw reinkarnacji. To stało się z kucharzami i tym wrednym. Przeniósł się tylko król, a wiemy to, bo on jedyny pamięta kucharkę. Tem serial potrzebuje spin offu o przygodach króla po skoku w przyszłość. O ile kucharka miała łatwiej w przeszłości, bo znała dużo faktów z historii i miała dużo szczęścia, o tyle nie wiemy, jakim cudem król bez wiedzy o przyszłości tak sobie poradził, że trafił do niej tak wymuskany i ogarnięty. Chcę zobaczyć, kto mu pomógł i go ogarnął.

Kucharka wróciła do domu, ponieważ w jej ręce trafiła książka bez wyrwanej jeszcze strony. Był na niej napis z nazwą potrawy: Powrót do domu. I o ile pierwsze zdanie z książki przyciągnęło kucharkę do przeszłości, o tyle nazwa potrawy przywróciła do domu. To zostało subtelnie pokazane i wyłapałam tę zasadę po seansie.

ocenił(a) serial na 8
littlelinkinquar

Mam podobne spostrzeżenia.

ocenił(a) serial na 8
littlelinkinquar

Dzięki za wyjaśnienie

Weeping_Angel

Samo zakończenie było tak słodkie, tak przewidywalne i proste, że aż absurdalne, że naprawdę się na takie zdecydowali. Każde inne złamałoby mi serce XD