PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108202}

Bonanza

1959 - 1973
7,2 4,6 tys. ocen
7,2 10 1 4646
Bonanza
powrót do forum serialu Bonanza

Żony Bena

użytkownik usunięty

Wiecie może jak miały na imię żony Bena?

ocenił(a) serial na 10

Elizabeth -matka Adama, Inger - matka Hossa i Marie - matka Joe. W jednym z odcinków podano, że miała na imię Felicja. Potem używano imienia Marie, tak jest również napisane na jej nagrobku w Ponderosie.

użytkownik usunięty
Ksawera

Ksawera - Twoja wiedza po prostu wymiata :) oglądałaś wszystkie sezony?

ocenił(a) serial na 10

Moja wiedza nie jest taka wielka ... o Bonanzie i aktorach w niej występujących ciągle dowiaduję się czegoś nowego. To bardzo dobry serial i pomimo, że został nakręcony dawno temu, nadal zaciekawia. Był pierwszym serialem telewizyjnym nakręconym w wersji kolorowej. Do tej pory zarezerwowanej dla filmów wyświetlanych w kinie. Dlatego sporo znanych aktorów odmówiło udziału w tym przedsięwzięciu. Między innymi Claude Atkins, którego wybrano do roli Adama Cartwrighta. Był wtedy uznanym aktorem i udział w serialu uważał za coś poniżej jego godności. Potem, kiedy serial zdobył dużą popularność, zagrał w kilku odcinkach. (m.in. Sam Hill, The mill) Rolę Adama bez wahania przyjął Pernell Roberts, który miał za sobą drugoplanową rolę w Pożądaniu w cieniu wiązów, jedną z wiodących ról w Samotnym jeźdźcu i niewielkie role w niskobudźetowych czarnobialych produkcjach. Oglądałam wszystkie filmy z pierwszych 6 sezonów i kilkanaście z sezonów późniejszych. Zwłaszcza te, w których zdecydowano się "odświeżyć" obsadę i zaangażowano Tima Mathesona do roli Griffa Kinga. Ale to już było na samym końcu cyklu.

użytkownik usunięty
Ksawera

I dobrze, że Atkins odmówił :D Roberts jako Adam był / jest rewelacyjny i nie jest tajemnicą, że bardziej podoba się kobietom.

ocenił(a) serial na 10

Claude Atkins był bardzo popularnym aktorem. O wiele bardziej znanym niż początkujący Pernell Roberts. Na szczęście Bonanza dała szansę na popularność i sławę temu ostatniemu. Więc dobrze się stało, że Atkins nie przyjął tej roli, bo miałybyśmy sympatycznego może, ale pyzatego Adama. A tak dostał nam się przystojniak. :) A kopalnią wiadomości o Bonanzie są fora, na których gromadzą się miłośnicy tego serialu. Przeważnie anglojęzyczne. O ile wiem, jest tylko jedno polskie, bardzo małe forum i tam też jest sporo zdjęć, tekstów i wiadomości dotyczących serialu.

użytkownik usunięty
Ksawera

O nie, mój wcześniejszy post brzmi okropnie:( a niestety, nie dało się go ani edytować, ani usunąć :( dlatego wszyscy którzy to przeczytają, proszę bądźcie wyrozumiali i przepraszam jeżeli kogoś w jakiś sposób obraziłam (np. fanów Atkinsa), ostateczna wersja tego postu brzmi:

użytkownik usunięty

ROBERTS JAKO ADAM JEST/BYŁ REWELACYJNY I NIE WIDZĘ BONANZY W OBSADZIE INNYCH AKTORÓW, NIŻ CI, KTÓRZY ZAGRALI W TYM SERIALU, NAWET CI NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH JAK DLA MNIE NIE ZASTĄPILI BY GREENE'A, ROBERTSA, BLOCKERA I LANDONA - . (ps. a kwestia urody obu panów to moja subiektywna ocena).

ocenił(a) serial na 10

Subiektywnie oceniając, moim zdaniem Pernell Roberts był jednym z najprzystojniejszych aktorów występujących w tym serialu. Może później Tim Matheson dorównywał mu urokiem. Jako aktor Roberts też był bardzo dobry. Utalentowany, wysportowany, obdarzony dobrym słuchem i pięknym glosem był wymarzonym odtwórcą tej roli. Atkins był doskonałym aktorem charakterystycznym. Świetnie wypadał jako czarny charakter (doskonała rola w Rio Bravo) i jako dobroduszny, pracowity kowboj. Nie pamiętam go jako amanta. Do roli Adama Cartwrighta zdecydowanie lepiej "pasował" Roberts. Atkins zagrał kilka dobrych ról w Bonanzie w odcinkach: The Mill, Sam Hill, Desert Justice i The deserter. Były to raczej charakterystyczne role, w których mógł pokazać, że jest bardzo dobrym aktorem.