PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108202}

Bonanza

1959 - 1973
7,2 4,6 tys. ocen
7,2 10 1 4638
Bonanza
powrót do forum serialu Bonanza

Dzisiejszy odcinek byl o "cudotwórcy" który uleczyl jakiegos kaleke..

Przeciez nawet idiota nie powinien sie na takie cos nabierac.. Kazdy moze udac takiego kaleka.

Zreszta już zydzi 2000 lat temu robili niezle triki ze wskrzeszaniem zmarlych, leczeniem trendowatych, zmartwychwstaniem i do dzis ludzie w to wierza a tutaj Amerykanin zaledwie 150 lat temu (nie wiem dokladnie) nie umie zrobic lepszego triku jak np odrosniecie nogi (Ruscy uzdrowiciele takie triki robili)

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

Dzisiejszy odcinek reżyserował Don McDougall. Ten sam, który nakręcił Blessed are they, z tajemniczym pastorem. Klimaty są podobne. Widać reżyser cenił tajemniczość, niedomówienia, sugestie w ingerencję Sił Nadprzyrodzonych, a jednoczesnie zostawiał "furtkę" do logicznego wytłumaczennia zjawiska. Nie wiadomo, czy facet był cudowtórcą. Pewnie nie był. Ale miał niesamowity psychiczny wpływ na ludzi i wyzwalał w nich energię i siłę. Sprawiał, że sami potrafili zwalczać niektóre dolegliwości. W miarę rozsądku oczywiście. Noga raczej nie odrośnie, nawet w XXI wieku, ale ... nieraz po wypadku następuje psychiczna blokada spowodowana szokiem i na przykład czlowiek jest sparaliżowany, choć teoretycznie mógłby się poruszać. Odcinek nie taki zły, jeśli się podejdzie wyrozumiale do niektórych spraw, a tzw niespodziewanymi ozdrowieniami nawet lekarze są zdumieni i .... nie potrafią ich wytłumaczyć. Zresztą nie starają się raczej :)

ocenił(a) serial na 8
Ksawera

Odcinek nie taki zly ale byly lepsze... Facet cudotwóca nie byl co bylo widac.. nie widze tu wiele tajemniczosci

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

Pewnie, że były lepsze odcinki i niedługo też będą. Choćby The other son. Tajemniczości to tu wiele nie było, ale trochę się znalazło. Człowiek sceptyczny stwierdzi, że pomógł jej pokonać psychiczną blokadę i dlatego mogła chodzić, czlowiek mniej sceptyczny może widziec tu ingerencję Boga, lekarz może stwierdzić, że natura sama pokonała chorobę - każdy inaczej może to wytłumaczyć i każdy będzie miał trochę racji.

ocenił(a) serial na 10
Ksawera

A Hoss jest może czasem nieco naiwny, ale bardzo sympatyczny, życzliwy, łagodny ... chociaż czasem się złości. Przeważnie przez młodszego brata.

ocenił(a) serial na 8
Ksawera

Efekt placebo bywa skuteczny.. Aczkowleik w cuda, bóstwai tp ot jaj ux od dawna nie wierze.

Wczorajszy odcinek byl dobry tezn.

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

Wczorajszy był bardzo dobry. A odcinek o którym wspominałam bedzie chyba jutro i nie jest to The other son ( to odcinek z 7 sezonu) , ale The first born, o przyrodnim bracie Joe. Też warto go obejrzeć.

ocenił(a) serial na 8
Ksawera

Ej no nie spojlerów... Motyw z bratem Joe to ciut za duzy spoiler.

Ja tam wiem ze bonanza jeszcze nie raz zaskoczy

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

To nie jest spoiler, chyba, że tytuł jest spoilerem! The first born to dosłownie Pierwszy urodzony, albo po staropolsku Pierwej urodzony. Jest oficjalnie podany wykaz tytułów i każdy może mniej więcej się domyślić o czym będzie odcinek. Czaem mniej, co prawda. Tytuły bywają mylące :)

ocenił(a) serial na 8
Ksawera

Pewnie bedzie o adamie..

Zalozyle mze bedzie o jakims bracie Joe pzoa adamem i hosem

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

W programach telewizyjnych zamieszczają streszczenia odcinków. O czym będzie oczywiście nie napiszę na filmwebie. Mogę jednak zapewnić, że trochę będzie się działo. Akcja, humor plus przesłanie, że grunt to rodzinka. Ja właśnie te odcinki lubię najbardziej :)

ocenił(a) serial na 8
Ksawera

Ja lubie te odcinki gdzie ratuja zycie komus

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

Takich odcinków w Bonanzie nie brakuje. Oni stale kogoś ratują lub komuś pomagają. Jest więc co oglądać :)

ocenił(a) serial na 8
Ksawera

chodzi o odcinki podobne do tego gdzie chcieli wrobic ich w morderstw oa joe przyszedl z odsiecza.

ocenił(a) serial na 10
Al_Bundy

Takich jest sporo. Siebie też ratują z tarapatów. Mają sporo wrogów i nie tylko powieszenie im zagraża :)