PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616572}

Boss

2011 - 2012
8,1 3,5 tys. ocen
8,1 10 1 3458
9,0 2 krytyków
Boss
powrót do forum serialu Boss

Większość ludzi, którzy twierdzą, że to coś "wybitnego" nie widziała na oczy chyba innego serialu.

Nexov

A co polecasz?:)

sandra_29

Obecnie nie ma serialu godnego uwagi. Sam czegoś szukam...

Nexov

Ja polecam The Killing, Suits, Six Feet Under - ten ostatni genialny!

sandra_29

Do Six Feet Under zbieram się już od dłuższego czasu ale ciągle w jakiś sposób o nim zapominam. Chyba czas najwyższy obejrzeć pierwszy odcinek.

Nexov

Breaking Bad

dawid1420

Chyba każdy już to oglądał... też nic specjalnego, początek niezły ale ogólnie musiałem wymęczyć resztę.

Nexov

No offense, ale albo sie nie znasz na filmie albo nie sposób ci dogodzic, skoro wg ciebie "Obecnie nie ma serialu godnego uwagi".

dawid1420

Dziecko obejrzyj chociaż 1/10 filmów co ja, wtedy możesz się wypowiadać na temat tego czy się znam czy nie. W pierwszej chwili zdziwiłem się, co się tak burzysz odnośnie breaking bad jednak, wystarczyło wejść na twój profil, spojrzeć na avatar i ocenę a wszystko stało się jasne. Pachnie mi tu typowym snobizmem.

Nexov

Po 1 sie nie burze, a po 2 nie na temat breaking bad ;) Przeczytaj co napisalem jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.

dawid1420

Ty naprawdę jesteś taki "mądry inaczej" czy tylko udajesz? Poleciłeś mi breaking bad, ja powiedziałem, że oglądałem i dla mnie nic specjalnego. Następnie w odpowiedzi skrytykowałeś mnie, że nie znam się na filmach. Proponuje myśleć zanim coś napiszesz, a potem to robić, nie na odwrót. I jeszcze potem kazać komuś "czytać ze zrozumieniem"...

Nexov

napisalem " skoro wg ciebie "Obecnie nie ma serialu godnego uwagi". " To tyle ode mnie w tej rozmowie.

dawid1420

Możliwe, że działałeś w amoku, więc ci przypomnę co napisałeś: "No offense,(..). sie nie znasz na filmie".

użytkownik usunięty
Nexov

Bo taka prawda, że się nie znasz. I nie tylko ja i Dawid to potwierdzimy. Jak uważasz, że BB to nic specjalnego, to nie wiem jakiego ty serialu oczekujesz, chyba pokroju Avatara z efektami specjalnymi i akcją.

Hah, nie rozśmieszaj mnie, filmowe chłamy typu Avatar mogą cieszyć jedynie ciebie lub twoich rówieśników.. Prawda jest taka, że jak obejrzysz tyle seriali i filmów co ja to możesz zabierać głos w tej sprawie, póki co wracaj do smerfów i BB.. Zresztą ilość filmów i data założenia konta mówią o tobie wystarczająco wiele. Koneser od siedmiu boleści...

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Nexov

Hahahaha rozbawiłeś mnie do łez. Dziękuję Ci za tą chwilę przyjemności i życzę udanego dnia :D

I wszystko jasne.

Nexov

mimo wszystko chciałem zauważyć, że nie specjalne Breaking Bad zostało przez Ciebie ocenione na 8 + serduszko. Czyżby jedynie przez wzgląd na początek? Nie uważam, żeby ilość oglądanych przez Ciebie seriali była jakoś wybitnie przytłaczająca - przynajmniej na to wskazują oceny - aby stawiać się ponad. Ja mógłbym teraz to samo powiedzieć w stosunku do Ciebie. Ocenione filmy też nie są jakieś wyrafinowane. Tutaj zgaduje, że nie uzupełniasz wszystkich ocen

To że Dexter dostał gwiazdkę więcej, też nie świadczy dobrze o Twojej rzetelności. Dobre imie tego serialu z dwóch pierwszych serii może uratować jedynie najnowsza seria - jeżeli nie przeszarżują co zdaża im się ostatnio zbyt często.
BB pośród obecnie emitowanych seriali i uwzględniając wszystkie serie, jest najbardziej sprawnie zrealizowanym serialem, najlepiej fabularnie, operatorsko i scenariuszowo. Pierwsza seria zapewnia dużą dawkę akcji i napięcia łatwą do wychwycenia, w kolejnych seriach wszystko skupia się bardziej na fabule, jednak napięcie nadal jest na najwyższym poziomie - nie jest tak grubo nakreślone.

Boss jest całkiem sprawnie zrealizowanym polityczno obyczajowym serialem. Niestety np. zakrojone na szerszą skalę The Wire postawiło za wysoko poprzeczkę. Tyle

MicScreAm

Owszem, już wcześniej gdzieś tu pisałem (lub w innym temacie) że wielu seriali i filmów, które oglądam zwyczajnie zapominam oceniać/dodawać. Mało tego, Filmweb działa na dość dziwnych zasadach i wyświetla w każdym profilu jedynie ok. 50 losowych filmów chyba, że przeglądamy znajomego, wtedy jest pokazywana całość.

To, że Dexter dostał o jedną gwiazdkę więcej jest w pełni uzasadnione, aczkolwiek nie wiem czym Ty się kierowałeś wystawiając Grze o Tron 6.

Wracając do BB, to nie przypominam sobie także abym go krytykował, stwierdziłem jedynie ,że nie jest czymś specjalnym na tle dzisiejszego ogromu seriali, co nie zmienia faktu, że przypadł mi do gustu i dostał 8.

Logiczne, że każdy z nas wystawia ocenę na podstawie własnej subiektywnej opinii. Boss może i jest dobrze zrealizowany ale nic poza tym. Nie ma jakiegoś szczególnie wybitnego pokazu gry aktorskiej, muzyki czy oryginalnego scenariusza. Osoba, która jest skłonna dać temu serialowi miano "arcydzieła" posuwa się chyba troszeczkę za daleko.

Nexov

Gdybym oceniał ilość nagości Gra o Tron dostałaby więcej gwiazdek. Aktorsko nie wybija się niczym i jestem skłonny zauważyć, że Boss jest zdecydowanie lepiej zagrany (te same oceny wynikają z wyważenia innych atutów/wad). Istnienie dynamicznej akcji (walki), zaskakujących zwrotów akcji czy oparcie całości o baśnie/fantasy nigdy nie jest dla mnie bodźcem do Nadmiernego podwyższania ocen. Oceniam całość i nawet jeżeli w kolejnych częściach pojawi się więcej scen walki (których i tak teraz było jak na lekarstwo) i więcej golizny obawiam się że moja ocena nie podskoczy.
Często zasłanianie treści płaszczem fantazy mnie irytuje (pjenjądzze nje grajom), także GoT i tak wypada nieźle. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
Nexov

Oczywiście. Ten etat jest już zajęty.

Plejbek

Wszyscy po interwencji administracji widzą oczywiście przez kogo.

użytkownik usunięty
Nexov

Dołączyłeś do tego grona.

Ty również, chociaż nie wiem za co ja...

użytkownik usunięty
Nexov

Zapewne za to samo, co pozostałe osoby, mianowicie niepotrzebna dyskusja.

Skoro dyskusja według ciebie jest niepotrzebna to po co się udzielasz na jakichkolwiek forach?

użytkownik usunięty
Nexov

W dyskusjach musi być jeszcze należyty poziom. Tu go nie ma.

No odkąd się udzieliłeś to go nie ma, racja. Szczególnie z twoim wyskokiem na temat mojego "gejostwa" i że lubię jego "dupeczkę"
Dorośnij dzieciaku naprawdę.

użytkownik usunięty
Nexov

Ty faktycznie masz przerost osobowości, stąd zapewne nick "Almighty".
Wiedziałem, że napiszesz coś podobnego. Jesteś bardzo przewidywalny.
A wracając do twojej wypowiedzi na temat Ashtona. Nikt normalny nie wystawia tak wysokiej oceny dla osoby, która jakby nie patrzeć, wbiła się na ekrany tylko przez wzgląd na wygląd. No chyba, że powiesz im, że uważasz iż jest to osoba o bardzo dobrym aktorstwie, wtedy pominę fakt, że nie oceniasz jego wyglądu, tylko faktycznie talent.

Nie, geneza mojego nicku jest całkiem inna, ale dziękuje za twoje spostrzeżenia, zachowaj je dla siebie.

Twój tok myślenia jest całkiem nielogiczny albo po prostu niedojrzałeś jeszcze do normalnej konwersacji. Jeśli oceniasz orientacje seksualną osoby przez pryzmat wystawianych ocen sugeruję wizytę u dobrego specjalisty w dziedzinie psychiatrii, mógłby ci pomóc z twoimi zaburzeniami dziecinko.
Ponadto radzę poważnie przemyśleć najpierw własne oceny, szczególnie takie perełki jak Tom Hanks 5/10, zanim zaczniesz się wypowiadać o innych i pogrążać się coraz bardziej z każdym postem.
Już wystarczająco się skompromitowałeś. W pewnym momencie już z dna się nie odbijesz.

użytkownik usunięty
Nexov

Chyba nie powiesz mi, że Tom Hanks jest lepszy niż Daniel Day-Lewis, Philip Seymour Hoffman, Gene Hackman, Dustin Hoffman i inni genialni aktorzy zajmujący znacznie dalsze pozycje.
Jeżeli dla Ciebie perełką jest osoba, która gra w płytkich filmach pokroju 'Zielona mila', 'Forrest Gump' czy 'Szeregowiec Ryan', to naprawdę nie warto dyskutować.

Co Ty masz z tą dojrzałością?
Każdemu na forum wypisujesz brednie o tym, że ktoś nie dorósł do normalnej konwersacji, a każdy mimo wszystko uważa, że nie masz racji. Chyba w tym przypadku nie liczysz się już Ty, ale ów wspomniana większość.

"Chyba nie powiesz mi, że Tom Hanks jest lepszy niż Daniel Day-Lewis, Philip Seymour Hoffman, Gene Hackman, Dustin Hoffman i inni genialni aktorzy zajmujący znacznie dalsze pozycje.
Jeżeli dla Ciebie perełką jest osoba, która gra w płytkich filmach pokroju 'Zielona mila', 'Forrest Gump' czy 'Szeregowiec Ryan', to naprawdę nie warto dyskutować. "

Może pozostawię to bez komentarza.

"Co Ty masz z tą dojrzałością? "

Człowieku ty kpisz sobie czy naprawdę przejawiasz mentalne dysfunkcje?Zwracasz się wcześniej zwrotem typu "dupeczka Ashtona" (dzięki administracji szczeniacki wybryk został usunięty) i pytasz się co JA mam z "dojrzałością"?
I nie, nie każdy uważa, że nie mam racji, żyjesz chyba w swoim urojonym świecie, jeśli sądzisz, że każdy kto kiedykolwiek tu zaglądał podziela twoje zdanie.
Natomiast jeśli chodzi o większość to tu masz racje, to jest jak w prawdziwym życiu - motłochu jest znacznie więcej niż elity, trudno się z tobą nie zgodzić. Aczkolwiek tak zwana "większość" ludzi nawet nie słyszała o tym miernym serialu (ciekawe dlaczego?)

użytkownik usunięty
Nexov

czapski, Ralph_S_ , Daroo_3 , Plejbek, ja vs Pan wybujałe ego.

Teraz po raz kolejny udowodniłeś, że naprawdę coś z Tobą nie tak. Fakt, napisałem o "dupeczce Ashtona" bo trochę zastanawia mnie to, że wystawiasz ocenę osobie, która kunsztem aktorskim pochwalić się nie może (nie podałeś absolutnie żadnych argumentów, dlaczego akurat uważasz, że zasługują na ową ocenę stąd tez uważam, że oceniasz go tylko i wylącznie za wygląd bo za nic innego już ocenić aktorów nie można). Ja z kolei odnośnie Toma Hanksa już napisałem, że gra średnio, a ranking który zajmuje jest z tego powodu, że gra w kasowych filmach, na których liczą się emocje i patos, a nie fabuła.

Wiesz czym się różnia nasze wypowiedzi i dlaczego wciąż dostajesz opieprz od innych użytkowników? Stąd, że Ty działasz na zasadzie wmawiania komuś czegoś, a jedyny dowód na potwierdzenie twoich słow jest "nie jesteś dojrzały". Ja podaję z kolei argumenty, staram Ci się je przybliżyć, a Ty odpisujesz:
"Pozostwie to bez komentarza" - Otóż, nie pozostawiasz bez komentarza, bo ty go wcale nie masz. Gdybyś miał, to dawno byś napisał. A i jeszcze jedno. Może w końcu teraz uda Ci się coś UARGUMENTOWAĆ. Chociaż...zaraz napiszesz, że "nie warto z Tobą dyskutować", "nie znasz się", "wyjdź z gimnazjum".

Brawo wymieniłeś aż 3 osoby. Cóż za oszałamiająca większość, gratulacje. Teraz dodaj do tego kilkanaście milionów, które nie wiedzą czym jest "Boss" lub kilka tysięcy, które widziały ten serial, mają konto na fm a nawet się nie pofatygowały aby tu zajrzeć i wystawić żenującą opinię (możliwe także, że część z nich nie wyraża takiej wewnętrznej potrzeby gdy zauważyła mój post na tym forum). Na ten serial zostało oddane zaledwie 480 głosów, w momencie gdy na seriale o około 100 lokat wyżej oddawano po 16 tys. To już mówi samo za siebie.

"(nie podałeś absolutnie żadnych argumentów,"

Owszem nie podałem i nie podam, gdyż to nie jest odpowiednie do tego forum (ci bystrzejsi to zauważyli).

Mało tego dalej twierdzisz i prze w zaparte, że oceniam go przez wygląd, czy ty masz jakieś kompleksy lub traumę z dzieciństwa? Czyżbyś sam do końca nie odkrył jeszcze swojej seksualności czy to dopiero ten wiek? W każdym wpisie o tym wspominasz, tak więc konkludując masz pewne zaburzenia jak już wcześniej wspomniałem, a żadna moja odpowiedź odnośnie tego cię nie usatysfakcjonowała, więc skończ powtarzać się w kółko. Z czasem odkryjesz w jakiej płci gustujesz.

"a podaję z kolei argumenty, staram Ci się je przybliżyć, a Ty odpisujesz: "Pozostwie to bez komentarza" - Otóż, nie pozostawiasz bez komentarza, bo ty go wcale nie masz. Gdybyś miał, to dawno byś napisał. "

Pisałem to wyżej i powtórzę po raz kolejny - ODNOŚNIE Bossa przedstawiłem swoje argumenty w kilku postach poniżej (zacnej lektury życzę) natomiast nie zamierzam robić śmietnika jak ty gdzie popadnie, gdyż mam trochę szacunku do administracji i moderatorów i wiem w przeciwieństwie do trolli takich jak ty, że sekcje i podział forum na portalu powstały nie przez przypadek.

" Chociaż...zaraz napiszesz, że "nie warto z Tobą dyskutować", "nie znasz się", "wyjdź z gimnazjum".

Po poziomie twoich wypowiedzi sądzę, że jesteś jeszcze w liceum (nic osobistego) chociaż mogę się mylić. Tak czy inaczej jak sam zauważyłeś dyskusja z osobą, która co jeden post twierdzi, że jestem gejem oraz że jeden z najwybitniejszych aktorów aka Tom Hanks (laureat Oscara) jest średniakiem i wypromował się grając w kasowych filmach skłania mnie właśnie do takiej a nie innej konkluzji.
Szkoda na ciebie czasu. Przechodzisz obecnie przez tzw. wiek buntowniczy więc z biegiem lat zrozumiesz co miałem na myśli i będziesz patrzył na pewne sprawy z innej perspektywy. Wtedy tu wróć,i przeczytaj to co pisałeś zwracając głownie uwagę na zwroty typu "dupeczka Ashtona"
Od siebie mogę ci jedynie dać cenną radę - grunt to otwarty umysł, a hasło Uni Europejskiej "jedność w różnorodności" przy takich przypadkach jak ty nabiera całkiem innego znaczenia.

użytkownik usunięty
Nexov

Nadal to samo. "Po poziomie twoich wypowiedzi sądzę, że jesteś jeszcze w liceum". O, tym razem w liceum, a nie gimnazjum, co skłoniło Cię do tak drastycznych zmian?

Kolejna rzecz, naucz się liczyć. Nie 3 osoby, tylko 5, a to już raczej świadczy o tym, że nie potrafisz dodawać. Właśnie w takim momencie mógłbym sam zapytać, czy skończyłeś szkołę, ale nie zamierzam bo nie jestem tobą i nie lubię się powtarzać.

Jak zapewne nie wiesz, nasza rozmowa nabrała całkowicie inny tor, nie pamiętam wypowiedzi, w której bym cokolwiek wspominał o serialu "Boss" gdyż jest to niepotrzebne bo pozostałe osoby z tobą na ten temat już dyskutowały.

Dlaczego według Ciebie zdobycie Oscara to wyznacznik dobrego aktorstwa? Gdyby każdy miał być oceniany z perspektywy ilości Oskarów, to ten ranking nie miałby absolutnie sensu.

"Owszem nie podałem i nie podam, gdyż to nie jest odpowiednie do tego forum (ci bystrzejsi to zauważyli)."
Forum służy do dyskusji, wymieniania poglądów. Tylko osoby, które nie podają żadnych argumentów nie powinny brać udział w rozmowach bo nie mają niczego ciekawego do zaoferowania. Jeśli ta strona nie służy do dyskusji o filmach i aktorach, to powiedz mi, gdzie można porozmawiać o tym? Na kafeterii? Haha, genialne.

"Mało tego dalej twierdzisz i przesz w zaparte, że oceniam go przez wygląd" - zapytałem Cię wprost, dlaczego wystawiłeś tak wysoką ocenę dla tego aktora. Ty nie odpowiedziałeś na to pytanie, nie podałeś przykładów dlaczego go cenisz (może Ci podpowiem i podam przykład: "ponieważ ma świetną mimikę twarzy" - widzisz, już masz przykład i możesz go zastosować).

Najpierw sapiesz do mnie, że obrażam Cię od gejów, a teraz sam idziesz w zaparte i podważasz moją seksualność
1:1. Dochodzi do tego kwestia ARGUMENTÓW (nie tych na temat Bossa, zrozum to kuźwa, tylko tych na temat Ashtona, Hanksa). Ja podałem ich ogrom, ty nie masz żadnych. 2:1 dla mnie.

"Kolejna rzecz, naucz się liczyć. Nie 3 osoby, tylko 5, a to już raczej świadczy o tym, że nie potrafisz dodawać. Właśnie w takim momencie mógłbym sam zapytać, czy skończyłeś szkołę, ale nie zamierzam bo nie jestem tobą i nie lubię się powtarzać. "

Jakie znaczenie mają 3,4,5 czy nawet 20 osób przy liczbach, które są istotne?

"Jak zapewne nie wiesz, nasza rozmowa nabrała całkowicie inny tor, nie pamiętam wypowiedzi, w której bym cokolwiek wspominał o serialu "Boss" gdyż jest to niepotrzebne bo pozostałe osoby z tobą na ten temat już dyskutowały. "

O tak brawa dla tego pana! Według ciebie udzielanie wypowiedzi na temat film na którego forum się wypowiadasz jest niepotrzebne. Właśnie się ostatecznie zbłaźniłeś. A skoro inne osoby już ze mną dyskutowały to nie mam pojęcia co ty tu robisz (zapewne tylko trollujesz).

"Dlaczego według Ciebie zdobycie Oscara to wyznacznik dobrego aktorstwa? Gdyby każdy miał być oceniany z perspektywy ilości Oskarów, to ten ranking nie miałby absolutnie sensu."

To chyba też jednak pozostawię bez komentarza.

"Forum służy do dyskusji, wymieniania poglądów. Tylko osoby, które nie podają żadnych argumentów nie powinny brać udział w rozmowach bo nie mają niczego ciekawego do zaoferowania. Jeśli ta strona nie służy do dyskusji o filmach i aktorach, to powiedz mi, gdzie można porozmawiać o tym? Na kafeterii? Haha, genialne. "

Ty chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Wiesz czym jest sekcja i podział forum? Wiesz, że tu są fora oddzielne dla każdego z filmów i aktorów osobno? Brawo mistrzu za kolejną kompromitację.

"zapytałem Cię wprost, dlaczego wystawiłeś tak wysoką ocenę dla tego aktora. Ty nie odpowiedziałeś na to pytanie"

A ja ci odpowiedziałem post niżej, to nie jest odpowiednia sekcja forum do tego.

" "ponieważ ma świetną mimikę twarzy" - widzisz, już masz przykład i możesz go zastosować). "

Czemu wkładasz swoje słowa do moich ust i robisz z siebie jeszcze przy tym totalnego klauna?

"Najpierw sapiesz" - wytłumacz mi proszę na podstawie swojego dresiarskiego słownika co oznacza zwrot "sapiesz"?

"brażam Cię od gejów, a teraz sam idziesz w zaparte i podważasz moją seksualność"

Wytłumaczyłem ci przecież wyżej.

"1:1. Dochodzi do tego kwestia ARGUMENTÓW (nie tych na temat Bossa, zrozum to kuźwa, tylko tych na temat Ashtona, Hanksa). Ja podałem ich ogrom, ty nie masz żadnych. 2:1 dla mnie. "

Zrozum wreszcie klaunie to jest forum Bossa a nie Ashtona czy Hanksa. Tu się dyskutuje o BOSSIE.(nie wiem ile można do tak ograniczonej osoby pisać w kółko jedno i to samo, aby zrozumiała)). Musisz się bardziej postarać trollu aby kimś manipulować. Spróbuj najlepiej na równym sobie, jedynie takie osobniki mogą być tak słabe intelektualnie.

3:0 dla mnie. Skończ już ten cyrk bo robisz się żałosny.

ocenił(a) serial na 9

hehehehe dobre ^^

Ralph_S_

Tak wspaniałe, jestem tylko ciekaw na jakiej podstawie usunięta przez administrację została moja odpowiedź na jego durnowaty wpis sięgający elokwencją do poziomu gimnazjalisty. Ty również już swoje pokazałeś.
Filmweb to jeden wielki śmietnik gdzie byle troll i pryszczaty gnój może trollować, spamować i spoilerować do woli bez żadnych konsekwencji.

ocenił(a) serial na 9
dawid1420

Gratulacje, dałeś się strollować.

ocenił(a) serial na 7
Nexov

Użycie wyrażenia 'dziecko' i argument 'widziałem dużo filmów więc się znam' i już wiadomo że to ten typ filmwebowicza z którego można się tylko śmiać, bo rozmowa ma tyle sensu co wytłumaczenie mojej kotce żeby szybko weszła do domu.

Daroo_3

Mówi to ten, który oczywiście ma w temacie najwięcej do powiedzenia. Jesteś typem filmwebowicza w stylu "Plejbeka", taki sam poziom, i podobne wejście z mniej więcej tym samym przekazem merytorycznym, szukasz nic więcej jak tylko zaczepki. Po prostu kolejny dziecinny troll, nic nowego.

ocenił(a) serial na 5
Nexov

Z czystej ciekawości ile filmów i seriali widziałeś i jakie masz średnie głosów (ewentualnie mediany)?

gagarin77

średnia nic CI nie powie. Zależy jakie sobie filmy wybierasz, jakie ci się podobają, jakie rozumiesz. Wystarczy oglądać same wybitne filmy i średnia będzie b. wysoka. Dla inne osoby te same filmy będą b. słabe - może ich np nie zrozumieć i ocenić nisko. O czym te średnia więc mówi - o niczym (jeśli nie podajesz jakie filmy oceniasz, a jedynie średnią) . Dla wielu ludzi np bollywood to co najmniej 8/10. Wszystko. Wystarczy sprawdzić - małą ilość głosów. Wysokie oceny. Tylko miłośnicy. Średnia wysoka oglądanych filmów - i jak ocenisz gust filmowy takiej osoby ?
Idąc ku końcowi - oceniając serial na 5/10 oznacza, żę chyba za wysokie progi. Za trudne, z czego wynika, że nie zrozumiałe.
No i nie wieśniacz nastepnym razem tymi "Medianami"

InSides

Boss to "za wysokie" progi? Kpisz sobie? Bo jak taki wniosek wysnułeś z mojej oceny to winszuję.

Nexov

no ty almajty ty zdaje sie jestes niezly arogant :) . . a czy ignorant ?!? [. . szeregowiec R , Raport Mniesjzsc , desperate H czy Dextera ocenic na 10 * ?!? ... :]

The Wire widziedzes ?