Kolejny odcinek, kolejna dyskusja.
Wyszukajcie w Internecie stronę internetową Madrigal Electromotive - to ten koncert, który dostarczył system filtrowania powietrza do laboratorium. Wygląda na to, że niedługo do serialu wprowadzone zostaną nowe postacie. Bardzo podoba mi się to, jak twórcy dbają o promocję serialu w Internecie. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie wie, to stronę internetową ma też Walt i Saul Goodman - http://www.savewalterwhite.com/ oraz http://www.bettercallsaul.com/.
P.S.: Zwróćcie uwagę na "Produkcję minerałów", na stronie Madrigal Electromotive :D :D :D
o stronach była już mowa w innym temacie, ale zapomniałeś o mega wypaśnej stonie Jessiego
http://static.amctv.com/img/originals/breakingbad/myshout/pinkman_page.html LoL :):) też mi się podoba to że twórcy myślą o tak potężnym narzędziu przekazu jakim jest internet :D
http://madrigalelectromotive.com/
Sorki, nie przeglądałem wcześniejszych wątków. Stronę Jessiego też widziałem, tylko jakoś wyleciała mi z głowy :)
Dr Barry Goodman? Ciekawe, żeby to tylko Saulowi problemów nie zrobiło, bo nie chciałbym by i jego Fring na dno pociągnął. :D W ogóle co za nieostrożność! Przechodzę ze strony Madrigal Electromotive po linku na profil Dr Goodmana na fejsie i co ja widzę? Ma Walta w znajomych! A sam Walt ma w znajomych m. in. Tuco, Gusa, Saula, a nawet Heisenberga. Co za nieostrożność! By Hank przejrzał znajomych Walta na fejsie i by było po serialu. ;) Do tego Skyler lubi Paulo Coelho... zawsze wiedziałem, że jest z nią coś nie tak. :P
Te strony są super - brawa dla producentów za profesjonalne podejście do swojego dzieła. Na stronie Walta po kliknięciu na złożenie datacji przekierowuje na stronę fundacji do walki z rakiem. Miły gest.
http://www.amctv.com/shows/breaking-bad/gale-boetticher-case-file warto obejrzeć interaktywną teczkę Hanka :)
Fajne pierdoły dodaje ten AMC, podoba mi się to :D.
Prawie jak swego czasu Lost z Dharma Initiative [*]
No też to zauważyłem :P Ale wiadomo ,że to sposób reklamy firmy ID Software :)
Zdziwiło mnie trochę, jak Fring mogł być tak nieostrożny i zostawić odciski palców w domu Gale'a.
pinkman jest fanem steve'a aoki ;d ktoś oprócz mnie zwrócił uwagę na koszulkę?
http://4.bp.blogspot.com/-a2nMKyBeOQw/TY5cp5qgxcI/AAAAAAAAAgQ/Os-wLWUzDMQ/s1600/ AokiShirt.jpg
yeyeye odcinek dobry, świetnie się akcja rozkręca.
Powiem Wam jedno. Najnowszy odcinek, tj. 8 ma nazwę "Hermanos". Jak wiadomo, odnosi się do nazywa Los Pollos Hermanos, więc wydaję mi się, że ten odcinek będzie się skupiał na problemach z kartelem i śledztwie przez DEA. Zdaję mi się, że ten szef Hanka ma coś wspólnego z mafią narkotykową. Okaże się wszystko...
Wg mnie też. Wystarczy spojrzeć na reakcje jego kolegów, gdy powiedział im, że podejrzewa Fringa. Nie byli jakoś specjalnie zaskoczenia, a potem jakby zrezygnowani, gdy wyciągnął porównanie odcisków palców.
Według mnie wątek Waltera Jr. to bardzo ciekawa rzecz . Otóż przez cały serial był on jedynie pewnego rodzaju oazą spokoju, rozładowaniem napięć, jedyną niewinną postacią filmu. Myślę że w końcu wydarzy się coś co zadecyduje o losie ich całej rodziny właśnie dzięki niemu. A może właśnie poprzez Los Pollos Hermanos ;)
Też miałem takie odczucie. Facet mówi im o potencjalnie największym dilerze w tym rejonie, a oni patrzą po sobie jakby powiedział im jakiś żenujący żart.
Rzeczywiście z tym skorumpowanym DEA to ciekawa teoria. Zapewne Fring trzyma ich za jaja dzięki spoooorej sumce zielonych.
Ja myślę, że może rzeczywiście być kwestia skorumpowania DEA, Hank będzie jednak chciał dalej badać tą sprawę i może dojść do konfrontacji Gusa z Hankiem. Fring powie mu, że jeśli nie odpuści to wpadnie też Walt i Hank zacznie łączyć wszystko całość kto jest Heisenbergiem. Nie wiem dlaczego ale oglądając ten odcinek i kiedy była scena w której Mike powiedział Pinkmanowi o lojalności to pomyślałem sobie - a może serial skończy się tak że to Jessy zabije Walta. Ciężko w to uwierzyć ale za to lubię ten serial, że ma ciężki klimat.
jestem pewien, że w tym sezonie na pewno nie. serial dobrze się trzyma, ma niezłą oglądalność, więc TV i producenci nie zrezygnują z niego tak szybko. jeśli by to odkrył w tym sezonie, to koniec serialu, nagły zwrot fabuły, czy też jakieś inne wątki by się pojawiły?
Czytałem, że mają skończyć po następnym sezonie, więc jeśli Hank ma rozgryźć Walta, to raczej nie w obecnym sezonie.
tytuł nie musi się koniecznie odnosić do knajpy... w tłumaczeniu to Bracia... więc może dowiemy się coś więcej o Gusie, i o tym jak stał się tym kim jest
nie wiem czy pamiętacie ale w s3e8 Juan (meksykanin który miał "federales" w krzakach i zginał) powiedział do Gusa że jego brat jest szefem policji i ma wtyki. Więc skorumpowanie glin to dobra teoria
Może poza tematem, odcinek nazywał się "Problem Dog", a właśnie dzisiaj mój pies pogryzł obicie z drzwi wejściowych, tak więc ja też mam "kłopotliwego psa"...dziwny zbieg okoliczności :D
a ja się podpnę pod temat i się normalnie zapytam, co to za utwór, gdy Walter pali gumę? podchodzi pod Juliette Lewis albo P.J. Harvey
Hank coraz bliżej zdemaskowania, podchwycił dobry trop. ciekaw jestem następnego odcinka?
i to jest właśnie najlepsze że gdy Hank jest już już prawie na tropie Walta, jakoś zawsze wychodzi na korzyść Walta, więc myślę że i tym razem wyjdzie z tego cało
wrócę jeszcze do kartelu, to jak myślicie jak to się wszystko rozstrzygnie? w Hermanos ma grać Steven Bauer jako Don Eladio, podejrzewam że to będzie szef tego kartelu. Myślę że dojdzie do potyczki między nim a Gus'em i ktoś może zginąć. Zlekceważyli Gusa przysyłając tylko jedną osobę... nie chcieli negocjować... Z drugiej strony jak to powiedział Giancarlo (Gus) w wywiadzie kartel potrzebuje jego sposobu dystrybucji. (hmm ale nie ma osób których nie można by zastąpić...) kurcze nie mogę się doczekać kolejnego odcinka :)
nie chcieli negocjować i wysłali posłańca, czyli - jak sama napisałeaś - zlekceważyli, olali Gusa. kartel potrzebuje Gusa, a i ciężko byłoby zastąpić jego kimś innym
ale już powoli wiąże fakty w całość. tutaj już jest niezła mowa o Gusie i o tym, że policjanci go bardzo lubią. pojawienie się w jednym zdaniu słów "policja" i "Gustavo" w rozmowie mocno zapadło mi w głowie
zresztą policja by straciła na zamknięciu Gusa... czek na ścianie na 25 000 mówi sam o sobie, i na pewno nie była to jednorazowa akcja dobroczynna...
HOLLY SHIT !!!
W następnych odcinkach oczekuję:
1) Rozwinięcia akcji pomiędzy Gusem a kartelem narkotykowym.
2) Rozwinięcia akcji w sprawie śledztwa Hanka i Pollos Hermanos.
Kilka uwag na temat odcinka:
1) Hank - Wraca do gry! Ledwo przejrzał akta sprawy a już wyciąga trafne wnioski. Mowa końcowa w której przekonuje do swoich racji boska. A zakasowanie szefa Hanka z pokazaniem odcisków palca Gusa po prostu wbiło w fotel. Hank ma naprawdę do tego żyłkę.
2) Mike - Widać, że coraz bardziej zagłębia Jessiego w grę. Widać, że mu ufa.
3) Jessie - Jessie sięga dna. Obecnie najbardziej dramatyczna postać serialu. To co się dzieje wewnątrz niego to istna burza. Niepewność przy parzeniu kawy i wyciągnięciu rewolweru aż mnie sama zestresowała! Mowa którą wygłosił w ośrodku była mistrzowska! Jessie chce udowodnić wszystkim że to co się stało na zawsze zmienia człowieka i mówienie że nie powinno się przejmować, akceptować to jest bullshitem. Ma rację po części. Gdy mówi że sprzedawał metę oczekuje kary, takie miałam odczucia. Chciałby czuć się winny i dostać za to karę byleby tylko nadal w tym nie tkwić.
Uważam, że postać jaką wykreował w tej serii jest najbardziej wyrazista i naładowana takimi emocjami że człowiek dostaje dreszczy patrząc na niego - ból ma wypisany na twarzy. Jest desperatem. Z pozoru jest opanowany. Niebawem wybuchnie.
4) Gus - Hank przewidział jego miłość do DEA. Gus to mistrz ciepłych słów, perfekcjonista i ciężko po nim poznać że ma inne zamiary niż deklaruje. Hank kapnął się bo był przesadnie miły ale ktoś kto by Go nie znał uznałby Go za świetnego gościa. No nie powiem ale robi wrażenie swoim nastawieniem. Totalnie nie widać w nim fałszu w okazywanych uczuciach. Nawet jak przyszedł gościu z kartelu powiedział z otwartymi ramionami, szerokim uśmiechem że ma usiąść. Niebezpieczny typ, myślę że perfekcjonista i ...psychol. A na pewno bezwzględny.
5) Walter - w tym odcinku zszedł na drugi plan. Jednak na początku odcinka spalenie Challengera....OMG!
6) Skyler - Zaczęła mnie strasznie irytować... Doszukuje się takich dorbiazgów że aż głowa boli. Nikt nie płaci 5 dolarówkami, może ma racje ale mam dość jej czepialstwa. Nie wie gdzie ma schować pienięadze, nie w banku nie w myjni. A o skrytce w domu nie pomyślała? Wkurza mnie.
pokazanie odcisków Gusa wbiło w fotel? przecież to było wiadome odkąd wziął ten kubek.
nie samo pobranie odcisków wbiło w fotel ale to że Hank wykazał że Gus zostawił odciski nie tylko na ulotce ale też w mieszkaniu Gale'a (: a to jest duża różnica
hehe chyba wiadome było ze Gus był w jego mieszkaniu, ostatnio jak pamiętam namawiał go przejęcia gotowania pod koniec 3 serii, wiec pobranie odcisków równało się z wpadka Gusa. zaskoczeniem mogło być samo pobranie odciskow i wizyta w fast foodzie.
tak wiadomo że był w mieszkaniu, ale niekoniecznie musiał tam zostawić swoje odciski... zwłaszcza dotykać tego teleskopu (poza tym jego odciski mogły być na klamce, ale minęło sporo czasu, klamka była duża razy dotykana więc wątpię że udałoby się pobrać z niej odciski Gusa). Aże Hank jak zobaczył ulotke Pollos w mieszkaniu to się nie dziwię że Gus stał się podejrzanym... tak jak się też nie dziwię że sprytnie pobrał jego odciski palców za pomocą kubka. Więc w moim mniemaniu wizyta w fast foodzie nie była zaskakująca :)
byl w mieszkaniu i nie zostawił odciskow? co ty gadasz :D na stole, krzesle byle czym mogly byc jego odciski. a ten kujon watpie zeby byl dusza towarzysta i przewijala sie w jego mieszkaniu masa osob jak na dworcu centralnym. zaskoczeniem bylo to ze Hank od razu polaczyl Gusa z ulotka, przeciez kazdy normalny by myslal tak jak ci policjanci, ze on sie tam z kims spotykal. dla ciebie to nie jest dziwne bo ogladasz serial i wiesz ze Gus diluje ale dla bohaterów serialu to nie bylo takie oczywiste ;)
lol, hej hej hej! siedział na kanapie! Nie doceniasz Hanka, a to super inteligentny policjant i od razu skojarzył fakty ! (: no jasne że dla bohaterów to nie było oczywiste, ale Hank ma fioła na punkcie Heisenberga więc wpadł nawet na tak z pozoru szalony pomysł. Ehh już nie mogę się doczekać Hermanos :) pozdr
Chodziło mi o to co wyjaśniła ania5766 - każdy ma swoje własne subiektywne opinie na temat pewnych scen. Oczywiście jasne to było że te odciski należą do Gusa - każdy głupol to wiedział jednak sposób w jaki przekazał je Hank zrobił wrażenie - przynajmniej na mnie . Jeśli na Tobie nie to w porządku ale nie oceniaj przez pryzmat swojego widzi mi się.
Jestem przekonana, że to wszystko co do tej pory oglądaliśmy i tak jest tylko przygotowaniem gruntu pod wielki finał. I Jesse i Walter nie doszli jeszcze do granicy wytrzymałości, tak samo Gus. Niesłychanie przygnębiająca jest depresja, w którą popadł Jesse po zabójstwie. Wydaje się, że w pewnym momencie on kompletnie stracił kontakt z otaczającym światem. A Walter? Bije od niego frustracja i strach. Pod pozorami, nieporadnymi działaniami (patrz - kupowanie broni), chowa panikę. Bardzo psychologiczny nam się zrobić ten czwarty sezon, ale dobrze - ja to kupuję.
http://www.filmweb.pl/user/Madame_Rose/blog/535964