Cały świat wie już, że to Walt jest Heisenbergiem. Skąd? Chodzi tylko o zeznania Skyler, czy możę przegapiłem coś jeszcze?
Marie jechała samochodem z kilkoma agentami. Myślę, że to ona powiedziała im wszystko, oskarżyła Walta o zabójstwo Hanka. No bo przecież musieli ją spytać kogo podejrzewa o zabójstwo męża, a ona nic nie wie o ekipie Jacka, uważa że zabił go Walt. Nie dziwię się Juniorowi, że oskarża ojca o zabójstwo Hanka, bo kogo innego ma oskarżać? Nikt nie wie o tym, że wujkowie byli na pustyni, jedynym podejrzanym jest Walter, tak wynika z rozmowy telefonicznej między Hankiem a Marie. Tak więc z tego wynika, że Walt jest oskarżony nie tylko o gotowanie mety ale też o zabójstwo agenta DEA.
Czegoś nie rozumiem. Po śmierci Hanka i Gomeza nikt nie wiedział, że Walt to Heisenberg, więc po co chciał uciekać z miasta? Nie rozumiem też po co dzwonił do Skyler. Chciał, żeby maślano, że jest niewinna, ale gdyby nie powiedział w rozmowie z nią, że jest Heisenbergiem, nikt by o tym nie wiedział i Skyler nie byłaby sądzona. W końcu policjanci byli w domu Whitów z powodu porwania Holly, a nie przestępstw Walta. Czy mógłby ktoś jakoś to wytłumaczyć?
Ogólnie to w tych finałowych odcinkach nie podoba mi się nie równe tempo. Były odcinki, w których nic się nie działo (Buried), a w najnowszym mamy wydarzenia na przestrzeni kilku miesięcy. I przez to pojawiają się te niejasności.
Hank nie chciał ruszyć z śledztwem i z materiałami które miał, ponieważ skończyłoby to jego karierę. Postanowił więc sam go złapać. Po jego zaginięciu, już nic nie trzymało Marie żeby podzielić się z agentami wszystkimi informacjami na temat Waltera. Walter zadzwonił, bo wiedział, że śmierć Hanka to dla Skyler za dużo i że go wyda.
Dzięki za odpowiedź ;)
Mam jeszcze jedno pytanie: czemu policja odebrała dom Skyler. I czemu nie zrobili tego od razu, tylko najpierw obserwowali dom z radiowozu?
"Mam jeszcze jedno pytanie: czemu policja odebrała dom Skyler"
Zajęcie majątku pochodzącego z przestępstwa. W USA często jest to na tyle mocne, że aż patologiczne. Zerknij sobie, co to jest wspomniane w 05x15 RICO.
" I czemu nie zrobili tego od razu, tylko najpierw obserwowali dom z radiowozu?"
Bo to, jak każda procedura prawna, chwilę trwa.
Poza tym zabezpieczali teren ,gdyby ewentualnie Walter podjął próbę kontaktu z rodziną. Marnie zabezpieczali,
A czy wiadomo gdzie przeniosła się Skyler po utracie domu? Chyba nie było w odcinku powiedziane.
Nie liczyłbym na to. Tragizm WW jest najmocniejszą rzeczą z jakiej stworzono ta wyjątkową postać. I za to go uwielbiam, świetny przykład tego że jak ktoś jest geniuszem to wcale nie musi mu wszystko wyjść w życiu. To właśnie z tych niespełnionych ambicji powstał Heisenberg. No ale to tylko taka moja opinia ;)