Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 333 tys. ocen
8,8 10 1 332760
9,1 50 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Emmy to przynajmniej wie kogo nagradzać, bo Breaking Bad kopie dupe wszystkim serialom razem wziętym i raczej nic tego nie przebije w przeciągu ćwierć wieku, jak wogole. Dla mnie BB to totalny ewenement i serial przełomowy w historii TV, a rola Cranstona jest w 5ciu najlepszych rol w historii nie tyle tv bo wtedy jest 1wszy, ale calej historii kina :)

ocenił(a) serial na 10
funkadelic

Zagubieni, zapominasz o Zagubionych, one były przełomowe, BB jest największym osiągnięciem seriali :P

ocenił(a) serial na 10
extranick

heheh rozumiem, ze zartujesz? Zagubieni przy BB to jak tania imitacja skóry przy tej naturalnej, albo maluch przy fordzie mustangu shelpby.
Nawet nie ma porownania.

ocenił(a) serial na 10
killafornia

Breaking Bad nadrabia jedynie zakończeniem, bo w Zagubionych ostatni sezon trochę osłabł, a pod każdym innym względem BB=Lost. Bohaterowie, zwroty akcji, zaskoczenia. Jedynie niektórym może przeszkadzać w Zagubionych nadprzyrodzona otoczka, co dla mnie jest zaletą. Ale mimo wszystko Breaking Bad>Zagubieni>każdy inny serial

ocenił(a) serial na 10
extranick

nie no człowieku nie załamuj mnie nawet, przecież BB to zupełnie inna półka, najwyzsza z możliwych. Zagubieni to glupawy serial przygodowy dla młodzieży, a tutaj masz rozbudowane podlożei psychologiczne, i mase innych aspektów, które czynią ten serial genialnym.
Przeciez to tak jakby wziasc i zestawic Ojca Chrzestnego z kambodżańskim kinem mafijnym, sorry, ale nie ten level. Nie porywaj sie na takie żenujące porównania.

ocenił(a) serial na 10
kiki_zjada_guziki

Uważam BB za genialny, ale już nie przesadzaj. Lost przygodówką? Toć to był świetny serial, który w końcówce sam sobie trochę namieszał, ale aktorzy? Pierwsza klasa, wszyscy bez wyjątku. Świetne zwroty akcja i osadzenie tego wszystkiego w przyszłości i przeszłości.

kiki_zjada_guziki

Bez Lost nie byłoby BB i to mówi samo za siebie

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

ze co ? hahhah co ty pierniczysz hahah, niezle sie usmialam

ocenił(a) serial na 5
kiki_zjada_guziki

"Breaking Bad kopie dupe wszystkim serialom razem wziętym i raczej nic tego nie przebije w przeciągu ćwierć wieku"

hahahaha takie Fargo zjada BB na śniadanie samym scenariuszem, nie mówiąc już o obsadzie i zdjęciach.

kiki_zjada_guziki

Się nie zadław z tego śmiechu. To Lost stworzyło popyt na seriale oferujące akcję i ambitną historię. Najpierw Oz i The Sopranos przetarło szlaki, ale wtedy na takie seriale popytu nie było, po prostu pokazano że za ich pomocą także można zrobić coś ciekawszego niż operę mydlaną. Dopiero Lost zrobiło wielkie pieniądze z wielkiej historii, dlatego między innymi takie Breaking Bad dostało zasługujące na to dofinansowanie, bez którego tego serialu by nie było (albo o jego istnieniu byś nie wiedziała, bo by miał 13 fanów, 4 aktorów i 3 scenerie).

Damn, sajkofani są straszni

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

czlowieku BB to nie serial z akcja, chyba cos ci sie pokiełbasiło od tego star treka. Jak myslisz ze BB bylo tworzone dla pieniędzy to tylko kompromitujesz sie tutaj przed wszystkimi. Dofinsnsowanie BB dostalo za sprawa Lostu hahhaha, ty tak na serio, czy tylko zgrywasz dzięcioła? dzieciaku ty nie mas zpojecia jak wyglada branza serialowa w USA bo to co wypisujesz to jakis dowcip roku.

kiki_zjada_guziki

Nigdy nie widziałem tyle spiny (i niestety głupoty, ale wierzę że to tylko wynik napięcia) w paru postach. Polecam ochłonąć. No i nauczyć się czytać ze zrozumieniem, to też przydatne. Nazywanie wszystkich przygłupami bo nie kochają twojego ulubionego serialu tak jak Ty nie jest godne nawet najgorszej sajkofanii.

A jako że nie padł żaden argument, to na żaden nie odpowiem. Pozdrawiam, kapitan Spock.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

czytam dobrze ze zrozumieniem, ja tobie zycze, zebys pisal z sen sem, albo jak masz napsiac takie glupoty to lepiej zostaw ten stek bzdur dla siebie.
Czlowieku jestes fanem tej szmiry Lost i uwazasz, ze to matka i ojciec razem wzieci wszystkich tv show , ktore wyszly w pozniejszych terminach. Przeciez to idiotyczne, Takie Lost to by nie musialo powstawac, zeby BB osiagnelo sukces.
BB jest tak samo zalezne od Lostow jak toaleta publiczna od tego, ze niedźwiedź sra w lesie :)

kiki_zjada_guziki

Swoje porównania zachowaj dla jakiegoś forum fanów poezji. Co do reszty - nie uważam, żeby cokolwiek z tego co napisałem było stekiem bzdur. Nie możesz się pogodzić że twój ukochany serial wywodzi się z takiej 'szmiry' jak Lost? No cóż, prawda jest taka, że jest prekurosorem wszystkich zarabiających kupę szmalu seriali telewizyjnych, dopiero po Lost inne stacje telewizyjne niż HBO sponsorowały dużymi pieniędzmi seriale. Jeśli chcesz zaprzeczyć - rzuć statystykami, powiedz mi jaki niekomediowy serial PRZED Lost zrobił furorę i był sponsorowany dużymi pieniędzmi i nie był przy tym serialem HBO. Zanim się zagłębisz w ten temat, szepnę Ci na ucho podpowiedź - żaden. Lost pokazało, że inwestycja w seriale jest wartościowa, dzięki Lost inne seriale takie jak Dexter, The Walking Dead, czy właśnie Breaking Bad dostały wystarczający budżet żeby być tym czym są. Każda stacja telewizyjna chciała swoje Lost, bo razem z tym serialem HBO straciło na nie monopol.

Btw, nie jestem jakimś wielkim fanem Lost, więc nie rzucaj się z takimi tekstami jeśli tego nie wiesz. Po prostu martwi mnie, że próbujesz kwestionować jego wpływ na później powstałe seriale. Jak bardzo Lost byłoby dla Ciebie słabe, to niczego nie zmienia - było jednym z najważniejszych seriali w historii i miało wpływ na wszystko co po nim powstało - w tym Breaking Bad.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

"..Nie możesz się pogodzić że twój ukochany serial wywodzi się z takiej 'szmiry' jak Lost? No cóż, prawda jest taka, że jest prekurosorem wszystkich zarabiających kupę szmalu seriali telewizyjnych, dopiero po Lost inne stacje telewizyjne niż HBO sponsorowały dużymi pieniędzmi seriale."

yyyy ty dalej nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. BB nie powstal dla zyskow, nawet nie wlozono na poczatku w niego duzo pieniedzy, zupełnie nietrafione argumenty z twojej strony. Po za tym jest on zwiazany z tv FOX. Nie rozumiem, jak mozna takich prostch rzeczy nie trybic. Lost jejst prekursorem seriali, ktore duzo zarobily? hahha Dziecko drogie, co ma piernik do wiatraka. BB zupelnie inna produkcja, niezalezna od tego, z niskim poczatkowym kapitalem, kompletnie nie nastawiona na to, zeby zgarniac tylko profity. Vince Galaham na szczescie nie jest materialistyczna swinią i tworzy sztuke sama w soboe, a BB jest sztuka w swoim gatunku, w przeciwienstwie do twojego gownianego Losta, ktory powstal zeby tylko nahapac kabze.
Jakbys tak bardzio chcial tez wiedziec, to przed Lostami byla masa innych seriali, ktiore z reklam itp odniosly wieksze sukcesy. Nawet taka Dynstia z lat 80tych. Nie rozumiesz tego biznesu, to zamilcz, bo wprowadasz w blad innych.
To ze jakis serial odniosl sukces komercyjny nie ma nic wspolnego z tym, co zostanie nastepnie wprowadzone do produkcji, przeciez to jakis absurd. Mam wrazenie, ze ty chyba sam nie rozumiesz co piszesz, alboi zyjesz w jakims matrixie myslowym.
Przed Lostami od cholery bylo takich seriali, wspomniana Dynastia, Prison Break, Sopranos, itd itd.Prison Break nawet wiecej zarobil.
Nawet jakby Lost bylo 1wsze, a nie ejst to co to do ku.rwy nedzy ma wspolnego z powstawaniem seriali. Czlowieku tego jest tyle, ze powstanie kazdego serialu wyznacza inny tor, a ty pierd.lisz jakies glupoty, ze Lost to prekursor wszystkich seriali, ktore powstały po nim, nie no rece same opadaja.
BB dostalo budzet bez jakiegokolwiek wplywu sukcesu komercyjnego Losta, tak samo jak Walking Dead i inne. Producent Losta jest producentem reszty seriali? Gosc od tego gowna wylozyl kase na BB czy TWD ? Ty sie wez puknij w kopule koles.

"Po prostu martwi mnie, że próbujesz kwestionować jego wpływ na później powstałe seriale. Jak bardzo Lost byłoby dla Ciebie słabe, to niczego nie zmienia - było jednym z najważniejszych seriali w historii i miało wpływ na wszystko co po nim powstało - w tym Breaking Bad."

Powtarzam jeszcze raz, Lost nie mial zadnego wplywu na powstanie pozniejszych seriali, rownie dobrze moglby nawet nie powstac, bez roznicy dla tego przemyslu.
Koncept seriali i ich produkcja nie odbywa sie na takiej zasadzie, bo byla by to idiotyczna zasada. Branza filmowa by upadla, muzyka upadla, cala sztuka upadla. No sorry, ale pier.dolisz farmazony.
Wedlug twojego rozumowania to jakby zalozmy Beatlesi nie odniesli sukcesu, to by muzyka rockowa przestala istniec hehhehe. Wplywu nie ma nic w tej branzy, bo rzadzi sie ona zupelnie swoimi prawami., a juz na pewno nie ma na to sukces jakiegos wczensiejszego serialu, filmu czy wydania danej plyty, bo by z wyczajnie sztka upadla. Nie bylo by filmow seriali, muzyki.

kiki_zjada_guziki

To, że BB nie było nastawione by zgarniać profity, nie znaczy że stacja telewizyjna nie była. Telewizja to komercja i dziecinna naiwność i wiara w sztukę tego nie przesłonią. Serial może nie mieć założeń komercyjnych, ale nie zmienia to faktu, że telewizja zawsze będzie je miała. Lost umożliwiło połączenie komercji z interesującą historią (no, dla ciebie nudną, ale kogo to obchodzi?).

Prison Break przed Lostami? Sopranos odniosło podobny sukces komercyjny? Co ty mi tu odstawiasz w ogóle.
Dynastia to zupełnie inna bajka, której bliżej do opery mydlanej, czyli wizji seriali sprzed rewolucji dokonanej przez takie dzieła jak Twin Peaks, Oz, czy The Sopranos.

Lost to top 3 (nie sprawdzałem statystyk, strzelam, masz szansę mnie obnażyć) najlepiej zarabiających seriali w historii. Nie mów mi, że nie miało wpływu ten biznes. A jeśli twierdzisz inaczej, rzuć liczbami.

Telewizja musi na siebie zarabiać. NAWET jeśli Lost nie miało bezpośredniego wpływu na powstanie Breaking Bad, na sto procent miało wpływ na przepuszczenie go do telewizji.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

no nie, ty dalej nie trybisz. BB by powstalo niezaleznie czy Lost by byl, czy tez nie.
Lost nawet nie ejst w 5tce.
W trojce jest bodajze:
Desperate Housewives
Dr House
Prison Break

Idac twoim tropem to Lost by nigdy nie powstalo gdyby nie Desperate Housewives :)

kiki_zjada_guziki

Prison Break częściej oglądane niż Lost? Ty chyba serio nie wiesz co działo się po wyjściu tego serialu, dlatego po prostu zakończmy tę dyskusję, bo tylko się potykasz o kłody, które sama sobie rzucasz.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

no tak, PB jest czesciej oladane i bardziej dochodowe, z reklam wieksza gqaża poszla, a Gotowe na Wszystko to juz wogole gniota Lostow jesli chodzi o zyski z emisji, tego juz nie chcesz skomentowac co ? Jak i tego, ze bez Desperate Housewives nie bylo by Lost

kiki_zjada_guziki

Wytłumaczyłem Ci wszystko wyżej, nie mam w zwyczaju się powtarzać. Przyznam, że ta dyskusja zaczyna mnie męczyć, a do Ciebie dalej nic nie dotarło, więc to koniec z mojej strony.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

ty koleś nic nie wytłumaczyłeś, bo taki nonsens nie można tłumaczyć komuś rozumnemu. Kiki niestety obnażyła twoja głupotę i idiotyzm myślenia.
Oszczędź juz wstydu sobie i wracaj do kapitana Kirka :)

ocenił(a) serial na 10
kiki_zjada_guziki

Mylisz się i to bardzo. Myślę, że nawet twórca Breaking Bad oddał hołd Zagubionym, bo ostatnia scena BB jest niemal identyczna jak w Lost.
I jakieś zarobki itd też nie są dobry wyznacznikiem, bo teraz internet bardzo wpływa na promocje seriali. Podbijam Paradoksa, Lost miał ogromny wpływ na przyszły rozwój seriali.

ocenił(a) serial na 10
extranick

czlowieku jaki hold zagubionym oddal, nie wiem ile masz lat, ale po toku rozumowania to jestes jeszcze dzieckiem. Potwierdza to takze zestawienie twoich najlepszych filmow w tym Harry Po-jeb. Nie bardzo sie orientujesz jak to wszystko dziala. Niby dlaczego BB mialo oddac hołd Lostom, za co ? Bredzisz cos, zupelnie dwa rozne seriale. BB to piekielnie inteligetny serial, Vince nie zaliczyl by takiej wpadki, zeby kopiowac scene z innej produkcji.
Podbijaj ile wlezie paradoksa, tylko, ze on sie juz tuitaj kompletnie zdyskredytowal.
Na rozwoj seriali to mialo najwiekszy wplyw Desperate Housewives, ktory wyznaczyl na dlugo przed lostami w jakim kierunku powinno sie isc.

kiki_zjada_guziki

Z tym Twoim durnym stylem wypowiedzi powinieneś dostać zakaz wypowiedzi gdziekolwiek.
Chodząca spina normalnie.
Albo wydaje Ci się że zjadłeś wszystkie rozumy albo po prostu dowartościowujesz się taką agresywną pewnością siebie... Jakby nie było, wyluzuj, bo tego nie da się czytać.

ocenił(a) serial na 10
toporminator

haha co za osioł, jestem kobietą, jakbys nie zauwazyl, wiec juz na samym wstepie sie pogrążyłeś, do bystrych to ty nie należysz cwaniaku. A o agresywności nie wypowiadaj sie, bo wlasnie wykazales maximum agresi tą swoja wypowiedzią

kiki_zjada_guziki

Przepraszam że nie wyłapałem płci.
Różnica między Twoją wypowiedzią a moją jest taka że ja krytykuje Twój sposób wypowiedzi, a Ty... no cóż, właściwie wszystko i nic, ciągle piszesz o jakichś upokorzeniach, pogrążeniach, kompromitacjach. Nadużywanie takich zwrotów to u Ciebie standard, właściwie kto by z Tobą nie dyskutował jest żenującym, kompromitującym się osłem...

No ale rozumiem że masz tak wysokie mniemanie o sobie, tak wybujałe ego i tak silne przeświadczenie o słuszności swojej opinii, że wydaje Ci się że możesz sobie pozwolić na chamskie teksty.
Cóż, nie jesteś żadnym autorytetem bym miał brać te Twoje wypociny na poważnie, także kończę tę krótką dyskusje. Założę się jednak że to do Ciebie będzie należało ostatnie słowo, więc wal śmiało, obnaż moją głupotę, chętnie przeczytam dla rozrywki.

użytkownik usunięty
toporminator

'kiki_zjada_guziki', 'funcadelic' i 'killafornia', to jedna i ta sama osoba. Prosze nie zwracać na to coś uwagi. Chory opętany człowiek. Nieudacznik życiowy sprzed monitora, który od ćpania popadł w roztrojenie jaźni i wydaje mu się, że jest czarnoskórym raperem. Serio. Wcale sobie jaj nie robię.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

koles paradoks, co ty stary pier#lisz bo już muszę użyć takich slow, na ta głupotę, którą tu wciskasz. Idąc twoja myślą, to jakby Picasso nie dostal za życia za swój obraz grubej kapuchy, to by nie byl biedak w stanie tworzyć reszty obrazów, przecież pieniądze to wyznacznik kreacji artystycznej i tworzenia wszystkiego co ma z tym wspolnego.
Skończ juz wciskać ten szajs bo sie stajesz irytujący.

killafornia

To oczywiste że BB powstał żeby zarobić, każdy serial po to powstaje, a przynajmniej te z największych telewizji z US, takich jak ABC, CBS czy FOX, i twierdzenie że BB powstał w innym celu to jakiś żart.

Oczywiście są seriale wysokobudżetowe, nastawione na robienie dużych pieniędzy, jednak to że BB miało mniejszy budżet nie dowodzi niczego. Zwyczajnie takie seriale (kryminalne, nastawione na psychologię, dialogi, zamknięte w mniejszym środowisku) nie potrzebują dużego budżetu. Oczywiście jest to produkcja nastawiona na wybrednego widza, ale jestem przekonany, że gdyby nie dobra oglądalność, równie dobrze Gilligan musiałby szybko zamykać projekt.

Było tak już z wieloma dobrymi serialami, które zwyczajnie się nie przebiły, i nie ma to nic wspólnego z "nastawieniem na sztukę". Telewizja to komercja w 100%, nie przez przypadek z ekranów zniknęła tradycyjna "Wieczorynka" a prym wiodą ostatnio talent show i trudne sprawy. Telewizja puszcza to co się sprzeda i z BB było tak samo. A ze się sprzedało? Cieszmy się!

Co do Lost'a można uważać ten serial za słaby, to subiektywna ocena. Jednak nie rozumiem usilnej próby negowania wpływu jaki miał ten serial na rynek. Oczywiście nie był to serial przełomowy jak Twin Peaks, ale m.in. dzięki takim produkcją, rynek seriali rozbujał się do takiego stopnia, że teraz rok w rok mamy przynajmniej kilka ciekawych nowych seriali. Porównajcie sobie to do np. premier z 2002 roku to zrozumiecie dlaczego można zaryzykować tezę, że Lost miał wpływ na BB. Oczywiście nie bezpośrednio, ale bez sukcesu takich seriali jak właśnie Lost, wiele seriali zwyczajnie nie zostałoby nawet napisanych, oraz wiele ciekawych projektów nie zostałoby nigdy zrealizowanych. Przede wszystkim musi się opłacać, żadna telewizja nie wyłoży pieniędzy na pierwszy sezon jeśli zyski nie zostaną zaplanowane.

ocenił(a) serial na 10
toporminator

nie ma mowy o tym, zeby sukces danego serialu mial wplyw naq powstanie innych, wy tutaj ludzie nie rozumiecie prostej zasady. Filmy, muzyka czy ogolnie branza artystyczna nie ejst zalezna od niczego, tylko rzadzi sie swoimi prawami. Jak jakis muzyk sprzedal 1000 plyt, a planowo mial sprzedac 100 tysiecy, to nie bedzie dalej nagrywal? No sorry, ale to siedzi w jego krwi. Sukces komercyjny innych no nie ma wplywu na to kto co i jak wymysli czy tez bedzie chcial wymyslec, Sztuka by upadla wtedy. Przeciez to proste jak budowa zapalki, a wy rzniecie dalej glupa. Ludzie whats wrong with U.

killafornia

Eh, wydaje Ci się że znasz tą branże, ale tak nie jest, obawiam się.
Jest coś takiego jak koniunktura, jeśli jakiś serial osiąga sukces, to rośnie popyt na podobne produkcje. A jak rośnie popyt to i producenci dostają więcej kasy od telewizji. Wzrost ilości dobrych seriali w ostatnich latach to nie wynik tego że nagle narodziło nam się wielu zdolnych twórców, to wynik tego że na seriale jest popyt jak nigdy, zwyczajnie seriale stały się modne, oglądalność jest wysoka i OPŁACA się robić je dobrze i w dużej ilości. Gdyby nie te fakty, wiele serialów by nie powstało, bo aby serial mógł powstać, telewizja musi zlecić jego produkcje, wyłożyć pieniądze, a potem zweryfikować czy ciągnąć to dalej czy dać cancel'a.

Przykład/porównanie z muzykiem jest słaby, bo taki muzyk także musi wywalczyć sobie miejsce w wytwórni. Nie jest tak że jak nagrasz sobie sto lat na cymbałkach to od razu znajdzie się ktoś kto to wyda. Nie przez przypadek najwięcej jest popu, a ambitne kapele rockowe nie maja siły przebicia, bo to się zwyczajnie nie sprzedaje, nie jest to muzyka dla mas.

Poza tym nie ma najmniejszego problemu by wytwórnia wydała kilkanaście nowych albumów w np jednym tygodniu, ale już czas antenowy, szczególnie w primetime w US jest na wagę złota i jak taki serial nie ma kilkunastu milionów widzów od razu może być zastąpiony jakimś American Idol itp.
Do czego zmierzam? Telewizje puszczają to co ludzie oglądają, tak było i będzie. Tak się składa że akurat teraz seriale są na topie, więc powstaje ich dużo, wiele z nich to świetne produkcje dorównujące lub nawet przebijające te kinowe. Jeszcze 10 lat temu rynek wyglądał trochę inaczej. Dzięki sukcesom takich seriali jak Frends, Desperate Housewifes, Lost, Sopranos czy Prison Break, znalazły się fundusze i miejsce na antenie w primetime dla kolejnych produkcji. To oczywiste.

Dalej piszesz coś o sztuce, nie masz niestety pojęcia jak mało ma ona wspólnego z telewizją. Oczywiście że:
"Sukces komercyjny innych no nie ma wplywu na to kto co i jak wymysli czy tez bedzie chcial wymyslec"
ale jaki to ma związek z tym czy to puszczą w TV czy nie? Nawet najlepszy pomysł, doskonale zrealizowany, musi spotkać się z akceptacją kogoś za biurkiem np z CBS czy FOX. To oczywiste.

Rznięcie głupa sobie daruj bo to raczej Ty nie nadążasz za tym co próbuje Ci powiedzieć.

ocenił(a) serial na 10
toporminator

Straszny z ciebie cwaniaczek widzę. Jestes przesycony taka pewnoscia siebie, ze az zalatuje wiochą. Zrozum to, ze to ktos inny moze miec racje, a ty pieprzysz bzdury. Nie znasz sie na tej branzy i tyle, ja pracowalem kiedys przy produkcji serialu wiec cos na ten temat wiem, a po za tym nie mędrkuj zbytnio bo ci nie wychodzi.

killafornia

a ja kiedyś byłem James'em Bond'em, tak się składa.
Rzucasz puste słowa, nie poparte niczym, więc o czym tu dyskutować?
Sukces jednego napędza koniunkturę, znajdują się środki na inne projekty, tak jest w każdej dziedzinie, wystarczy mieć choćby podstawowe pojęcie o biznesie.

Mi zarzucasz przesadną pewność siebie i wiochę? Zacytuje:
"o ty stary pier#lisz bo już muszę użyć takich slow, na ta głupotę, którą tu wciskasz".

ocenił(a) serial na 10
toporminator

i po co ten sarkazm, co robaczku, nie mozesz pojac, ze ktos mogl roic w branzy, o ktorej ty marzysz i z zawisci ci teraz zostaly tylko takie tanie zlosliwosci?
To ty rzucasz puste slowa, co nie dziwne bo z pustej glowy co moze wychodzic :)

"Sukces jednego napędza koniunkturę, znajdują się środki na inne projekty, tak jest w każdej dziedzinie, wystarczy mieć choćby podstawowe pojęcie o biznesie.
"
hahha no tak, to prawda, ale jest wyjatek, - wszlakie formy sztuki, w tym kino, przeciez to jest tak proste, ze nie wiem jakim cudem tego baranie nie mozesz pojac.

Ja tylko podsumowalem twoje wypowiedzi, co to ma do pewnosci, sprawdz w slowniku co oznacza to slowo.

killafornia

Hehe, naprawdę myślisz że Ci czegoś zazdroszczę?
Nie pochlebiaj sobie :)

Kino już dawno przestało być sztuką, to teraz przede wszystkim biznes nastawiony na zyski tak samo jak produkcja papieru toaletowego. Chcesz mi powiedzieć że jak pracowałeś w tej swojej "branży" to tego nie zauważyłeś?
Nie wiem w jakim świecie żyjesz sądząc że BB powstało dla sztuki, ale nie mam już ochoty z Tobą dyskutować. Dlaczego? Bo różnica zdań nie usprawiedliwia Twojego chamstwa (robaczku? baranie? naprawdę jesteś aż tak ograniczony umysłowo by swoje argumenty forsować tanimi wyzwiskami? blee!)

ocenił(a) serial na 10
toporminator

"Kino już dawno przestało być sztuką, to teraz przede wszystkim biznes nastawiony na zyski tak samo jak produkcja papieru toaletowego."

i tym zdaniem podsumowales swoj poziom mentalny, dalsza rozmowa z prostyl ludem nie ma sensu.

ocenił(a) serial na 4
killafornia

4- 0 dla toporminatora i on skończył te rozmowę pierwszy, mógłbyś się od niego czegoś nauczyć, gdybyś chciał.
Wiesz, jaka miałbyś satysfakcje z potyczki słownej wygranej argumentami, bez używania obraźliwych epitetów.
Mógłbyś przynajmniej spróbować uzasadniać to co piszesz.

ocenił(a) serial na 4
killafornia

strasznie dziwnie to brzmi w 'twoich ustach' nie znalazłam ani jednego twojego posta, w którym nie obrażasz rozmówcy tylko dlatego, ze ma inne niż ty zdanie.
Jednak znalazłam wyjaśnienie twojej marnej polszczyzny,
na początku biorąc pod uwagę sposób argumentacji, myślałam, ze jesteś 15 letnim szczylem, który wrócił z rodzicami z Londynu i frustracje płynąca z powrotnej adaptacji kulturowej wylewa gdzie tylko może. Dłuższy pobyt za granica w szczególności w kraju anglojęzycznym wyjaśnił by brak deklinacji w twoich wypowiedziach.

ocenił(a) serial na 4
killafornia

a także nienaturalny szyk zdania i stosowania dziwacznych zwrotów frazeologicznych

ocenił(a) serial na 10
caligulaam

NIenaturalnie to jestes obdarty z inteligencji. Metafory, porownania, czy lamanie etosu ramowych zasad poslugiwania sie jezykiem, stanowia dla ciebie bariere nie do przejscia. Kurcze, jestes az tak malo bystry, zeby nie móc umiejetnie kojarzyc pewną tresc? Zostales nauczony w szkole, w swojej zawodowce, zeby wszystko traktowac dosadnie, a jak wiadomo dosadnosc i szablonowosc to domena ludzi o malej inteligencji, a wiec ty sie do takich zaliczasz.
3maj sie dzieciaku dalej swoich formulek, przeciez nic co jest ponad pewnymi wytyczonymi ramami nie jestes w stanie przyjac do swiadomosci. Dorosniesz, to moze zrozumiesz, ze w zyciu codziennym nie ma schematow i reguł.

ocenił(a) serial na 4
killafornia

Do używania metafor to Ci jeszcze daleko a jedyne co lamiesz to zasady dobrego smaku i kultury osobistej. Uzywasz jezyka kalekiego a nie artystycznie wyrafinowanego, jest różnica pomiędzy poslygiwaniem sie zwrotami ninaturalnumi dla języka, a orginalnoscia.

ocenił(a) serial na 10
caligulaam

Uzywam ich w przeciwienstwie do ciebie "słuzbisty" językowego, ktory kazde zdanie sprawdz w szablonach poprawnej polszczyzny, co jest oznaką kompleksow lub dewiacji w zakresie wlasnej swiadomosci poslugiwnia sie językiem ojczystym. Patologia slowa u ciebie jest na porzadku dziennym.
Rownie dobrze mozesz zarzucac Mickiweiczowi, ze napisal Dziady.

"...poslygiwaniem sie zwrotami ninaturalnumi "

hahha i ty jeszcze mi zarzucasz nieprawidlowsoc w pisaniu, robiac takie byki w jednym zdaniu ?
Elementarz pierwszakow polecam, jest teraz ponoc darmowy.

ocenił(a) serial na 4
killafornia

Wiesz, ze to co piszesz nie ma sensu. Widzisz drzazge w moim oku a belki w swoim nie dostrzegasz. Twoje wypowiedzi są pewne błędów literowych, z powodu uszkodzonej klawiatury, jak wyjaśniles. Moje z palce są za grube na klawiaturę. Aha dobrze, ze mi powiedziałeś z kim Cię porównywać, wiesz te dziwne sformułowania, których on używał to archaizmy a nie neologizmy więc nie rozumiem poruwnania? Lesmian, Miron Bialoszewski miałoby sens, ale Mickiewicz?

ocenił(a) serial na 10
caligulaam

o Dziadow sie nie czytalo co.....

ocenił(a) serial na 4
killafornia

Czytałam, choć niecierpie martylogicznych koncepcji narodu polskiego stworzonych przez Mickiewicza. Moze jeśli jestes fanem Dziadów, zacytuj choćby linijke świadcząca o wxperymentowaniu językowym. Odchodzeniu od obowiązujących zasad gramatycznych.

killafornia

killafornia, poważnie? ty, reprezentant kalectwa ortograficznego wytykasz komuś literówki? Człowieku, nie potrafisz bezbłędnie napisać jednego zdania a bawisz się w polonistę.

ocenił(a) serial na 9
kiki_zjada_guziki

To nie jest byle jaka przygodówka. Jeżeli nie widzisz w nim niczego poza przygodówką to słaby z Ciebie odbiorca.

extranick

Popieram. :)

ocenił(a) serial na 9
extranick

Jak już mówimy o przełomowych serialach to kluczową produkcją powinno być bezwzględnie Twin Peaks, które zrewolucjonizowało postrzeganie małego ekranu przez branżę i widzów. Lost jest na pewno dobrym serialem, trzeba docenić jaką osiągnął popularność, ale nigdy nie miałem siły, aby obejrzeć go do końca, pod koniec 3 sezonu traci tę magię. Nie wolno jeszcze zapominać o projektach HBO, które już od Sopranos trzyma niezwykle wysoki poziom. A gdzie w tym wszystkim znajduje się BB? Cóż, dla mnie jest to absolutny geniusz, serial, który będzie oglądać za 20-30 lat i nadal zachwycać się dziełem Gilligana. :)

ocenił(a) serial na 10
G00N3R

"Lost" się dobrze zaczął, ale potem była już tylko rzadka kupa i tyle. Podobna była sytuacja z tym serialem którego akcja toczyła się w więzieniu, gdzie głównym bohaterem był wytatuowany koleś. No i pełna zgoda co do "Twin Peaks", serial z tej samej półki co "Breaking Bad", dwa wielkie serialowe dzieła, wiekopomne. Choć ja tam jakimś koneserem seriali nie jestem np. nie widziałem ani minuty "Gry o tron", a to podobno mega-hiper-ekstra serial. A Gilligan to bóg seriali, "Z Archiwum X" i "Breaking Bad", no sroce spod ogona nie wypadł.

użytkownik usunięty
G00N3R

O to, to. Twin Peaks. Chociaż po pierwszej serii zrobiło się nudniej. :P Ale pierwsza, to istny geniusz. :)