Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 333 tys. ocen
8,8 10 1 333440
9,1 50 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że oba seriale łączy jedynie wysoka popularność.
Oglądając 1/2 sezon BB co chwile miałem wrażenie, że reżyserów obu serialów urodziła ta
sama matka. Oto podobieństwa:
1. Niemoralnie zachowująca się postać której mimo wszystko widzowie wybaczają.
2. Ukrywanie swojej mrocznej strony przed rodziną.
3. Silne konotacje z policją. (Policja śledzi sprawy w które zamieszani są bohaterowie)
4. Związek ze światem przestępczym.
5. Wentylacja powietrza ;) Dexter trzyma tam trofea, zaś Walter pieniądze.
6. Pewnie o wielu zapomniałem..

Na razie skończyłem dwa sezony więc może natrafie się na więcej podobieństw, ale już jest
ich całkiem sporo :)

A i żeby nie było- uważam, Breaking Bad za świetny serial!

ocenił(a) serial na 10
luxo

Moim zdaniem wymienione podobieństwa są raczej zbyt ogólne, żeby można było mówić o jakimś bazowaniu lub nawiązywaniu do Dextera; myślę, że mieszczących się w tej tematyce produkcji byłoby wiele. Do tego jedna fundamentalna różnica: Dexter zabija bo nie ma uczuć, a Walt dlatego, że jego uczucia względem rodziny są bardzo silne. A sam Vince Gilligan nieraz odnosił się wszelakiej maści seriali, ale chyba nigdy nie wspominał o Dexterze. O jeśli o wspólną matkę chodzi, to Dextera i BB moim zdaniem zrodziła Rodzina Soprano, przecierając niejako szlaki dla antybohaterów wszelkiego rodzaju.

A tak gwoli ścisłości, to reżyser akurat nie ma najmniejszego wpływu na to, o czym jest serial i jak przedstawia się jego scenariusz.

ocenił(a) serial na 9
luxo

http://www.dwutygodnik.com/artykul/3514-obywatel-jadra-ciemnosci.html

Powierzchowne podobieństwa, które można zobaczyć też w co drugim filmie. Żaden twórca nie jest fanem. Mają po prostu wyczucie potrzeb publiczności. Do czasu kiedy nie zwariujemy.

ocenił(a) serial na 10
Picu

Kapitalna recenzja :)

ocenił(a) serial na 10
luxo

Watki laczace seriale, to poprostu fabula.
Chcialbys zeby watek narkotykowy nie mial nic wspolnego z policja, ze swiatem przestepczym ?

Dexter a breaking bad to 2 kompletnie rozne seriale.
Breaking bad - najlepszy serial jaki w zyciu widzialem - KOSMOS.
Dexter - widzialem cale 2 sezony i zygac mi sie chce jak tylko widze ten serial.

ocenił(a) serial na 9
luxo

Ja osobiście nie rozumiem tego ciągłego porównywania tych dwóch seriali. Przecież to są dwie kompletnie różne produkcje. Jak dla mnie łączy je głównie to, że oba aktualnie lecą w niedzielę wieczorem :P A, no i oba niedługo się skończą :( Co do reszty podobieństw, to podobieństwa takie można znaleźć w wielu innych serialach, dlaczego więc non stop zestawiać BB z Dexterem? No idea. Mam nadzieję, że te często żenujące porównania skończą się w momencie zakończenia ich emisji.

użytkownik usunięty
luxo

Są też różnice. Pierwsza i najważniejsza to:
1. Breaking Bad to serial na bardzo wysokim poziomie.
2. Dexter to żenująca wiocha, która w ostatnim sezonie jest już tak denna, że wyżłobiła potężny krater pod Rowem Mariańskim.

Z tego powodu wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, żeby Gilligan i reszta twórców BB byli fanami pracy wesołej ekipy z Showtime :)

ocenił(a) serial na 10
luxo

Porównania Breaking Bad z Dextrerem są bez sensu. Nie dość, że są zbyt ogólnikowe, to przecież to dwie zupełnie rózne historie. To tak jakby porównywać BB do Pamiętników Wampirów albo do Gry o Tron, bo coś tam, to żenujące.