Mam pytanie, nurtowało mnie to od dawna ale jakos teraz pomyslalem ze sie zapytam. Na koncu odcinka pilotowego, zaraz gdy Walter i Jesse przeżywaja konfrontacje z Krazy-8 i Emiliem. Przez pare sekund ukazany jest obraz gdy Walt wyciaga banknoty z pralki.
http://zwiastuntv.pl/wp-content/uploads/2011/09/breaking_bad.jpg
O ten screencap. Powie mi ktos co to ma być? :P Walter myślał, że na tym polega pranie pieniędzy? Czy o co tu chodzi? ;)
nie znam się na biznesie narkotykowym ale skąd założenie, że banknoty nie były używane? Jeśli miał je od ulicznych dilerów, to raczej były od ćpunów a nie prosto z mennicy. Myślałam, że je "wietrzy", żeby pozbyć się zapachu ( Walt zdejmował ubranie) z mety.
to chyba tylko zdjęcie poglądowe/reklamowe, dosłownie ukazane pranie pieniędzy:) tak smaczek żeby wszyscy się zastanawiali.
nie, Walter nie myślał że tak wygląda pranie pieniędzy! na boga, co za pytanie! nowe banknoty wsadza się do prania i wiruje by wyglądały na używane
Czy ja wiem, czy nie życzyć. Jak znajdzie torbę z milionem złotych, to aż proszą się, żeby je odwirować, a później kawałek po kawałku wydawać :)
takie to tak, ja miałem na myśli raczej pieniądze ze źródeł podobnych do tych waltera. po co żyć w takim stresie, jak on :)
Co prawda to prawda, stres jest jak cholera, ale człowiek jak nie ma już nic do stracenia, to robi różne głupie rzeczy, kto wie, czy my w przyszłości nie zrobimy czegoś równie głupiego. Życie jest zaskakujące i nieprzewidywalne :D
głupie rzeczy można robić, byleby nie skończyły się one więzieniem, złapaniem przez fiskusa etc. ;)
[quote]co za pytanie! nowe banknoty wsadza się do prania i wiruje by wyglądały na używane[/quote]
co ty za bzdety piszesz? jak wydrukujesz siano to możesz wsadzić do pralki żeby zmiękły i wyglądały na pieniądze z obrotu , a nie jest to pranie !!! pranie "brudnych pieniędzy polega na tym że : jeśli n a przykład zarabiasz na dillerce kupe forsy , a pracujesz w TESCO na kasie i zaczniesz podjeżdżać Lamborghini Murcielago to prędzej czy później ktoś się do ciebie doj.... :) więc musisz zrezygnować z posadki kasjera otworzyć fikcyjny biznes i tam prać pieniądze(włączać je w przychód) :) w 4 sezonie będzie coś w tym temacie również i uwierz nie będzie tam motywu z pralką !! :D
człowieku, zacznij czytać ze zrozumieniem, to naprawdę nie boli. co innego pranie pieniędzy czyt. ściemniane podwyższanie przychodu, a co innego fizyczny zabieg z wkładaniem nowych banknotów do pralki i ich wypraniu mający na celu zmianę ich wyglądu by wyglądały jak używane. o to pytał dawid, to już chyba wyśniliśmy to. twoje łopatologiczne tłumaczenie nie było potrzebne. pzdr
Pranie pieniedzy,w doslownym tego slowa znaczeniu,moze nie wszyscy kumaja baze i to taka doslowna przenosnia do zroumienia:P
Walt nie pierze tylko suszy banknoty, które zostały zalane chemikaliami na podłodze campera podczas rajdu przez pustynię. Kiedy prowadzi samochód wyraźnie widać jak za jego plecami pływają podtruci gangsterzy, menzurki i pieniądze. Na początku, w retrospekcji, kiedy lądują w rowie i Walt otwiera drzwi wszystko się dosłownie wylewa.