PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 326 tys. ocen
8,8 10 1 325755
9,1 64 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

W oczekiwaniu na finalowe 8 odcinkow mojego ulubionego serialu, postanowilem zalozyc temat w ktorym kazdy bedzie mogl wypisac wszelakie smaczki z Breaking Bada. Jak wiadomo 'mrugniec' Gilligana w strone widza jest pelno, na FW powstalo duzo tematow z jakimis pojedynczymi smaczkami, ja natomiast proponuje zeby je wszystkie zebrac w jednym temacie. Jesli sami na cos wpadliscie, badz gdzies przeczytaliscie to podzielcie sie tym, chyba kazdy lubi tego typu zabawe scenarzysty z widzem. Zaczne od wypisania kilku, o ktorych ja wiem/przeczytalem i na ten moment pamietam:

- znaczenie kolorow, kazdemu bohaterowi przypada jakis kolor i ma on swoje uzasadnienie, szczegolnie ciekawa jest wymiana koloru Waltera i Jessiego (http://www.erinenberg.com/1/post/2012/09/the-colorful-world -of-breaking-bad.html)

- nawiazania do filmow Tarantino(szczegolnie charakterystyczne sa trunk shoty i groteskowe sceny kiedy to np Walter siedzi na kanapie razem z Brockiem) ale jest tez wiele podobienstw np z Wscieklymi Psami(chociazby Mr White i Mr Pink)

- odcinek 3x07, kiedy to bracia chcą zabić Hanka, na wyświetlaczu w samochodzie pojawia się godzina 3:07, czyli numer sezonu i odcinka.

- sceny z pluszakiem w 2 sezonie pojawiały się w odcinkach 1 ,4, 10 ,13
Polaczenie tytulow tych odcinkow daje nam: Seven Thirty-Seven Down Over ABQ(nawiazanie do katastrofy samolotu oznaczonego numerem 737)

- Na początku jedenastego odcinka trzeciego sezonu widzimy reminiscencję z wyprawy Jessego i Jane na wystawę obrazów Georgii O'Keeffe. W pewnym momencie Jane mówi: "threw up in her mouth a little bit" (podeszło jej do gardła). W ironiczny sposób nawiązuje to do śmierci Jane z drugiego sezonu - udusiła się tam własnymi wymiocinami.

- W sekwencji otwierającej odcinek trzeciego sezonu zatytułowany "Kafkaesque" użyto wariacji utworu "Bolivia Theme"z filmu "Człowiek z blizną", który również opowiada o handlu narkotykami.

- Gdy w dziewiątym odcinku trzeciego sezonu, Gomez pokazuje Hankowi na mapie gdzie jest rozprowadzana niebieska metaamfetamina, wspomina o miasteczku Farmington. Jest to nawiązania do fikcyjnego dystryktu Farmington z serialu "Świat gliniarzy".

- Tytuł szóstego odcinka pierwszego sezonu (Crazy Handful of Nothin') to tekst z filmu "Nieugięty Luke", a odnosi się on do blefu Walta i wybuchu jego chemikaliów pod koniec epizodu.

- Tytuł odcinka trzeciego sezonu "I See You" to gra słów. Odnosi się on do "I.C.U." (fonetycznej wymowy tytułu), czyli oddziału intensywnej terapii, na który n
-wn Over ABQ(nawiazanie

- Tytuł szóstego odcinka pierwszego sezonu (Crazy Handful of Nothin') to tekst z filmu "Nieugięty Luke", a odnosi się on do blefu Walta i wybuchu jego chemikaliów pod koniec epizodu.

- Tytuł odcinka trzeciego sezonu "I See You" to gra słów. Odnosi się on do "I.C.U." (fonetycznej wymowy tytułu), czyli oddziału intensywnej terapii, na który na początku odcinka, trafiają Hank i jeden z Kuzynów.

- Gdy w odcinku "One minute" Hank odbiera telefon informujący go o planowanym zamachu na jego życie, zegar pokazuje godzinę 3:07. "One minute" jest siódmym odcinkiem trzeciego sezonu serialu.

- nie pamietam w ktorym odcinku Walt siedzi przy basenie i kreci pistoletem, pierwsze dwa 'zakrecenia' zatrzymuja sie lufa w strone Walta, za trzecim razem lufa wskazuje rosline, Lilly of the Valley

- rowniez nie pamietam odcinka ale gdy Walt i Jessie gotuja w ktoryms z domow, Walt nuci przy Jessim piosenke, piosenka ta to Lilly of the Valley zespolu Queen.

Poki co wiecej nie pamietam, jesli jednak cos jeszcze znajde(a jestem pewien ze to czubek gory lodowej) to na pewno cos wrzuce i licze ze sami tez cos dodacie od siebie":)

ocenił(a) serial na 9
checik1

Celem uzupełnienia: ta scena, o której mówisz, gdzie Walt siedzi przy basenie i kręci pistoletem to jest początek odcinka 4x12