PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 326 tys. ocen
8,8 10 1 325755
9,1 64 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Obejrzałem właśnie promo (oglądajcie śmiało swoją drogą, brak nowych scen), a pod spodem
świetne spostrzeżenie. "Felina" czyli:
Fe - żelazo we krwi
Li - lit, który chyba jest w mecie
Na - sód, który odpowiada łzom

Felina to: Krew, meta i łzy. A jeszcze lepsze, że to też anagram słowa "finale".

Jak jest jakiś chemik na sali to niech powie czy dobrze rozumuję.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Całkiem trafne spostrzeżenie ;)
Żelazo to oczywiste, co do Litu, w produkcji mety z efedryny jedna z reakcji to Reakcja Birsha, czyli redukcja efedryny np. za pomocą Litu rozpuszczonego w amoniaku, no a Sód, a raczej NaCl czyli to co daje łzom słony smak :) Ładnie wykombinowane.

ocenił(a) serial na 10
przemek289

Też tak sądzę.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Felina to także po hiszpańsku "kotka" oraz marka damskiej bielizny.

MatiZ_3

dawno temu juz ktos rozkminil tytul ostatniego odcinka... byl temat na forum prawie identyczny...

ocenił(a) serial na 9
dominik3755

Wybacz, że nie przekopywałem wszystkich tematów.

MatiZ_3

Moim zdaniem tytuł odcinka powinien wyglądać tak: FeLiNa - jak związek chemiczny.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Ta interpretacja z pierwiastkami jest moim zdaniem strasznie naciągana. Tak wiem, jest to najbardziej modna teoria w internecie, nawet na breakingbad.wikia.com jest zaraz po anagramie. Ale jeśli bym miał to już łyknąć to raczej jako nawiązanie do jakiegoś patentu z Grey Matter, z którego został okradziony Walt.

Kotka i damska bielizna to byłoby nawiązanie do Lydii. A ballady Marty Robbinsa (Feleena i El Paso) - romantyczny powrót po własną śmierć.

Podobno w jakimś wywiadzie Vince Gilligan scharakteryzował ostatni odcinek słowem "Woodworking", a Anna Gunn stwierdziła, że jest "apokaliptyczny". Woodworking - co to do cholery może znaczyć...?

atiati

Stolarke :P

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Tę w wykonaniu Lydii?

atiati

A co ona rzeźbi :>

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Pieńki.

otis_tarda

To było niepoczebne mój drogi, właśnie zmarnowałam łyk kawy na splucie monitora, dzięki wielkie e-kolego.

ocenił(a) serial na 10
atiati

To nie jest interpretacja. Podobno na oficjalnej stronie na fejsie to potwierdzili.

atiati

Woodworking to pewnie Walt zostanie drwalem i będzie razem Dexterem drzewa ścinał.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

Codziennie przekonuję się jak epicki jest ten serial... Uwielbiam.

HeatherSweet

Nie powiedziałbym, że "epicki" (bo to słowo pasuje raczej do ekranizacji cyklu Lord of the Rings); "Breaking Bad" jest serialem GENIALNYM.

ocenił(a) serial na 10
gramer_filmweb

Jak kto woli, dla mnie BB jest epicki, choc poczekam moze z tym do zakończenia.