PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110868}

Carnivàle

2003 - 2005
7,9 8,8 tys. ocen
7,9 10 1 8796
8,7 7 krytyków
Carnivàle
powrót do forum serialu Carnivàle

Zakończyłem kilka dni temu oglądać oba sezony... Po prostu rewelacja, łzy mi się w oku kręcą, że już dalej nie pooglądam ;( Muszę też wspomnieć o soundtracku, jeden z najlepszych jaki kiedykolwiek powstał do serialu, szczególnie te sentymentalne kawałki jak przy pogrzebie Dory Mae :)
Jednakże, mam kilka pytań i spostrzeżeń.

1. Jak to się stało, że gdy Justin zgwałcił matkę Sophie, to był już wytatuowany, a widzieliśmy, że robił tatuaż dopiero po latach od tego wydarzenia? Czy to po prostu był tatuaż niewidziany wtedy dla innych, żeby podkreślić, że to on jest naznaczonym? I ciekawe też dlaczego matka Sophie na koniec jej nie pomogła tylko jeszcze bardziej pogrążyła?/pomogła się zmienić w następce Justina?/może zabiła dobrą Sophie? W końcu myślałem, że nienawidzi swojego gwałciciela i pod koniec jednak zaakceptuje córkę, ale jak wiemy tak się nie stało...

2. Gdzie zniknęli człowiek z łuskami (który był chyba krokodylem), bliźniaczki syjamskie i ta nowa tancerka, która przez chwilę była kochanką ojca Libby? Wiem, że jej matka wspomniała coś, że zniknęła pewnie razem z Lodzem sobie uciekli czy coś takiego, więc to jeszcze zrozumiem, że wątek tej kelnerki jakoś zamknęli, ale wyżej wymienione postacie po prostu przestały istnieć, co jest raczej minusem, bo pewnie tyle się męczyli nad charakteryzacją to mogli wcale nie wprowadzać tych postaci.

3. Czy Iris w końcu chciała śmierci Justina? Bo jak wiemy to rozmawiała z Normanem, że w końcu Justin zostanie pokonany, położyła też siekierkę na jego łóżku, bo wiedziała, że trzymał ją ten, który może go zabić i można podać też inne sytuacje. Z drugiej strony, ciągle się o niego troszczyła, płakała na karuzeli jak mu się coś działo, żeby inni mu pomogli, zabijała dla niego no i też można podać tu inne przykłady, więc jak to z nią w końcu było?

4. Czy postać, która ma długie włosy i także jest wytatuowana to po prostu Justin? Bo widzieliśmy tą postać choćby na obrazie, czy w ostatnim odcinku jak Ben biegł przez pola kukurydzy, to postać z długimi włosami też szła tamtędy. Czy to po prostu obraz diabła, który się zbliżał w postaci Justina czy całkiem ktoś inny?

To są te główne, które mnie nurtują, a było ich pewnie więcej tylko na razie nie pamiętam. Znalazłem też kilka informacji, które wyjaśnia nam reżyser serialu i mówi też, co na pewno byłoby kontynuowane, więc zapraszam do lektury:

Po zakończeniu serialu, wiele wątków pozostało niewyjaśnionych. Odpowiedzi na niektóre z nich udzielił później sam Knauf:

* Były związek pomiędzy Scudderem a Lodzem (obydwaj pracowali w Europie w podrzędnych wesołych miasteczkach; Lodz został oślepiony, gdy Scudderowi nie udało się pozbyć swoich mocy, przekazując ich na przyjaciela).

* Powód, dla którego Ben był poszukiwany przez policję, gdy po raz pierwszy spotkał objazdowy cyrk (przypadkowo zabił strażnika po tym, jak uwięziono go za napad na kierownika banku, który odebrał ziemię jego matce).

* Niedźwiedź, który zaatakował Belyakova na polu bitwy był częścią numeru cyrkowego Lodza przed tym, jak on i Scudder połączyli swe siły.

* Dalsze losy radiowca Tommy'ego Dolana.

Wątki, które nie doczekały się wyjaśnienia, obejmują:

* Cel Sofii jako Omegi.

* Cel Justina jako Mistrza.

* Znaczenie wspólnej wizji Bena i Sophie, w której całują się na tle wybuchu atomowego.

* Działania Lodza i jego słowa, gdy mówi, że powróci jeszcze "pod ludzką postacią"

* Rękopis Sauniera i jego związek z Awatarami.

* Jak (jeśli w ogóle) Jonesy przeżyje mimo otrzymanych ran postrzałowych.

* W jaki sposób zmienią się "losy ludzkości" po wybuchu na poligonie Trinity.

* "Ciche" zniknięcie trzecioplanowych postaci krokodyloskórego i bliźniaczek syjamskich, które mogły być ciekawie rozwinięte, a mimo pojawienia się na plakacie pierwszej serii, ciekawych i dość dowcipnych kwestii krokodyla, zupełnie wyparowały.

* Wątek płodu zamkniętego w słoiku z formaliną w pojawiającej się 2 razy przyczepie, podczas pierwszego sezonu (gdy wchodzi do niej Ben, a płód otwiera oczy) i z końca drugiego sezonu (gdy w przyczepie pojawia się Samson a płód znika ze słoja). Czy płód ma jakiekolwiek znaczenie dla dalszego rozwoju wydarzeń?

Myślicie, że jest szansa, że jeszcze jednak kiedyś dokręcą kolejne 4 planowane sezony? W sumie minęło dopiero/aż 5 lat, więc zawsze można żyć nadzieją :) Let's shake some dust!

tomciak89

Ja już wysuszyłem łzy, wiadomo, że nic już nie nakręcą, HBO wtedy ukręcało swoim produkcjom łeb (oryginalny "Deadwood" też wtedy zakończyli), bo ładowali kasę na to dziadostwo "Rome", no a teraz mają "True Blood" i szykują "Gra o tron", czyli ogólnie ekranizują powieści dla młodzieży, tutaj mieli coś super oryginalnego i to spieprzyli, na szczęście jest AMC z "Breaking Bad" na czele, więc jest stacja, która poniesie teraz pochodnie serialowej awangardy.

ocenił(a) serial na 10
tomciak89

poczytaj inne tematy. moim zdaniem nie ma zadnej nadzieji na powstanie kontynuacji

tomciak89

1. Był wytatuowany, bo wizja Sophie była wizją przyszłości, a przy tym zdradzała funkcję jaką sprawuje jej ojciec w świecie, to też przydało się później, bo dzięki temu rozpoznała swojego ojca. Sophie powoli zaczęła przejawiać cechy swojej matki, zaczęła prorokować, dlatego matka bojąc się by nie spotkał ją podobny los chciała zabrać ją ze sobą na tamten świat. Nie udało się i dlatego została z nią. Matka działa podobnie jak za życia, z ta różnicą, że jako ducha nie odzywa się, Sophie nie rozumie milczenia matki, skoro matka jej nie zabiła, nie ma też siły by panować nad przeznaczeniem córki, a po za tym zna przyszłość, więc w sumie co za różnica.

2. Cały czas jest podkreślane, że przez cyrk przewija się wiele osób, pojawiają się i znikają, może oto chodziło twórcy, byśmy na początku poznali ciekawe postacie, które następnie po prostu znikną. Poszły do innego cyrku, lub porzuciły freak show. Tak czy siak świetnie to kontrastuje z sytuacją gdy Rutie zaczyna widzieć zmarłych, a w drugiej połowie drugiego sezonu pojawia się kolejna dawka freaków na pocieszenie:)

3. Iris jest podzielona między dobrem i złem, między miłością i nienawiścią. Jest skrytą dobrą kobietą moim zdaniem (bo ktoś może uważać inaczej), kocha swojego brata, ale widzi też jego moc i dlatego wciąż waha się, a dzięki temu jest wiernym (a nawet zbyt wiernym) sługą złego. Myślę, że gdyby serial doprowadzono do końca, Iris odegrałaby ważną rolę w końcówce ostatniego sezonu, ale nie wiadomo czy tego się dowiemy. Do postać Iris mam największy sentyment choć nie wiem dlaczego, myślę, że jej postać dopiero miała się rozwinąć w dalszych sezonach.

4. Ten wytatuowany gość mi się dziwnie wydał podobny do młodego Scuddera;p, może to jest ktoś całkiem inny, ale najprawdopodobniej jest to młody Justin.

To są moje własne odpowiedzi i wizje co do tego serialu, prawdy nie ma, tworzy ją odbiorca.