Przed chwilą widziałam fragment w telewizji. Dlaczego bohaterowie tego serialu biorą główną bohaterkę za chłopaka? Gdzie ona niby wygląda jak chłopak? XD
Owszem widać ,ale też w Korei jest dużo chłopaków, którzy wyglądają jak dziewczyny. Szczególnie można to zauważyć w dramach historycznych gdyż chłopaki często maja tam długie rozpuszczone włosy ;)
I co z tego, ze widac ? Jakie to ma znaczenie, ogladajac zastanawiasz sie nad czyms tak nieistotnym ?
Nie chodzi o to czy się zastanawiam, tylko trochę mało wiarygodnie to wygląda, ot co
a kogo to obchodzi ze to malo wiarygodnie wyglada, tak bylo w tamtych czasach, ze trudno bylo czesto odroznic mezczyzne od kobiety, a historia jest prawdziwa
Może Azjatów aż tak to nie rusza ale Europejczycy jednak wolą wiedzieć kiedy aktor jest kobietą a kiedy mężczyzną a nie zgadywać :P
Wiem, wiem ale potem wyszedłem na chwilę do kuchni i gdy była już dorosła ćwiczyła coś z jakimś gościem i byłem pewny, że jest tam jako kobieta, po czym lektor zszokował mnie, że ona tam udaje faceta
Nadal nie czaje o co Ci biega, wolalbys kobiete o rysach faceta ogladac w przebraniu ? ja tam wole ponetna Ha Ji Won :)
To prawda co piszesz, ale w tej dramie parę rzeczy jest umownych - jak i to, że nikt w tym chłopaku nie rozpoznaje dziewczyny, co dla nas Europejczyków jest oczywiste.
Umowne są również "bitwy" i "krwawienia" rannych czy pijących truciznę - bo ilość czerwonego płynu w ustach i jego kolor również są niewiarygodne.
To są mankamenty tej dramy.
Ale zalety powalają (mnie) i te mankamenty staja się drobiazgami, nad którymi można przejść do porządku dziennego. Co też właśnie Ci proponuję :)
Pozdrawiam
To jest najmniej wazne, najwazniejsza jest historia i gra aktorska. Chcialbys ogladac mezczyzne przebranego za kobiete :)
No właśnie w aktorskiej wersji "Mulan" było to samo - główna bohaterka ani trochę nie postarała się wyglądać jak mężczyzna. XD
Ok dzisiejszy odciek z tv mnie powalił... Dla odmiany coś szybko doszli do wniosku, że ten "Turek" to pewnie dziewczyna, a ja się pytam jakim cudem. No tak... Cudem scenariusza.
Pewnie najważniejsze to gra aktorska i historia , ktora w tym przypadku jest na prawdziwych faktach ;) Dlatego momentami może się to wszystko wydłużać ,ale historia jest warta uwagi ;)
Ale co wydluzac :)? Ja czekam glownia na palacowe intrygi, ktore zaczna sie w 8 epizodzie to bedzie chyba 11 lub 12 epizod polskiej pocietej wersji :) akcje z wojskiem na swiezym powietrzu jak dla mnie mogloby nie byc, bo sa tragiczne w porownaniu z taka drama jak Krolowa Seunduk gdzie mamy szturm kilkuset zolnierzy na twierdze:) Nie wiedzialem ze turcy maja skosne oczy :)
Jako wielki fan dram historycznych , głównie koreańskich <3 tylko sugeruję ,że w niektórych momentach może jest dłużyć osobom , które w tym gatunku się nie lubują ^_^ Kto co lubi ^_^ Jak dla mnie jedna z lepszych dram tego gatunku ;DDDD
Jej strój sugeruje, że jest chłopakiem, kobiety tak się nie ubierały. Choć rzeczywiście aktorka na chłopaka nie wygląda i każdy by się zorientował z bliska.
Racja aktorka Ha Ji Won jest mało męska , ale za to dobrze pasuje do tego typu dram ^_^
Wiem wiem, że strój jest męski. Ale nie wierzę, że nikt, absolutnie NIKT nie zorientował się po jej kształtach.
Czy tak łatwo odróżnić dziewczynę od chłopaka: http://munikaslittleworld.blogspot.com/2015/08/quiz-dziewczyna-czy-chopak.html
Czasami bardzoo trudno ^_^ Jak się nie za tych gwiazd ;DDD Ale fan będzie wiedział ;D
Ale pokaż mi film w którym dziewczyna przebiera się/udaje chłopaka i NAPRAWDĘ wygląda jak facet ;)
Widzisz, bo ja kojarzę tylko jeden :p konkretnie "Nie czas na łzy", jednak jest to tylko wyjątek :p
Zgadzam sie Ha JI Won starajaca sie udawac mezczyzne jest niezwykle urocza, zreszta umiejetnosci jakie posiada sa zajebiste. Mnie moze jedynie smieszyc beznadzieja w jaki sposob tvp emituje te drame.
"Ha JI Won starajaca sie udawac mezczyzne jest niezwykle urocza, zreszta umiejetnosci jakie posiada sa zajebiste" - z tym się zgadzam. :)
Gdybyś oglądała uważnie zauważyłaś byś że są momenty w filmie gdzie np. Król podejrzewa ze jest kobietą, recenzja filmu polega na tym żeby obejrzec film i zdac opinię a nie po wyrywkowych scenach..... To tak jakby przeczytać opis ksiazki z okladki i stwierdzić ze książka jest do bani......pozdro
Nie stwierdziłam, że ten serial jest do bani. Wciągnęłam się w niego i dalej twierdzę, że główna bohaterka ma fatalne przebranie. :P Tyle że z czasem przyzwyczaiłam się do tego. ;)
Wystarczy, że kobieta założy spodnie i wezmą ją za chłopaka. Nie ważne jaką ma twarz. Gdyby ładny chłopak założył sukienkę pewnie wzięli by go za kobietę.
Jak na koreański serial dziewczyna jest dość dziewczęca, a aktorzy dość męscy. W bardziej typowych dla dram konfiguracjach, np. dziewczyna brzydkie kaczątko i książę z bajki, zwykle to on bywa ładniejszy. ;) Azjaci mają dość drobną budowę i do tego nie mają włosów na ciele ani na twarzy, co o wiele ułatwia taką zamianę. (Zwłaszcza kiedy wyobrazimy sobie to w kontekście historycznym, w którym nie znano takich technik dbania o urodę i ludzie nie byli tak ładni). U rasy białej kobiecie trudniej byłoby udawać faceta.
Drama to tyle co po angielsku serial albo dramat (jako gatunek filmowy), Koreańczycy to słówko po prostu zapożyczyli z angielskiego, a my je trochę bezmyślnie powtarzamy jako niby jakiś termin. Po polsku drama to ni mniej ni więcej:
"1. «dawny utwór sceniczny bliski melodramatowi»
2. «metoda nauczania polegająca na odgrywaniu przez uczniów przypisanych im ról»"
Ja bym dodała jeszcze trzecie znaczenie:
3. Sytuacja w której dana jednostka czuje się potraktowana niesprawiedliwe, więc strzela focha na cały świat, lub/i próbuje udowodnić, że została bardzo skrzywdzona. Zwykle próbuje tego dokonać poprzez atakowanie tych, którzy jej zdaniem się do tego przyczynili. Często występuje w internetach, ale może zdarzyć także w realu. :)
Taa a ty same mądrości prawisz, jak to samiec hahaha gdyby nie kobiety to by was gówniane samce nawet nie było na świecie, by kto by was rodził, w kapuście by was znaleźli? ile kobieta musi znieść bólu i trudu, żeby sprowadzić na świat takie ścierwo jak ty; całe szczęście, że nie mam w domu samca, takiego jak ty, jak wiadomo polaczki to jedni z największych mizoginów na świecie i do tego mega brzydale, Koreańczykom możecie buty czyścić polskie śmierdzące knury :) zdechnij przychlaście
Musialas dlugo myslec nim to wymyslilas:) Chocbys wymyslal wiele takich bzdur to uzmyslow sobie, ze drama nie jest lajnowatym europejskim czy amerykanskim serialem. Oczy precz od dram .
I czego udajesz, żeś mądry? Wiesz co różni prawdziwie mądrego od pseudo mądrego kretyna? To, że ten pierwszy nigdy nie powie, że jest mądry ani nie przechwala się wszem i wobec swoją mądrością i dojrzałością, debil wprost przeciwnie - wciąż pieje z zachwytu nad swoją rzekomą mądrością, jaki to on cudowny, a inni przy nim to skończone głupole. Od razu wiadomo, do której grupy należysz kapuściany głąbie. O, sorry, nie będę obrażać kapusty, przy tobie nawet kapusta jest mądra :> Won od koreańskich produkcji zapchlony kundlu